(από την Καθημερινή)
Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει ο εκτροχιασμός του ελλείμματος του 2011 όσο επικαιροποιούνται τα στοιχεία, γεγονός το οποίο αναμένεται να οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε νέα μέτρα το 2012. Στο 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, το έλλειμμα...
της γενικής κυβέρνησης ανήλθε στα 23,1 δισ. ευρώ ή στο 10,6% του ΑΕΠ, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- τον Νοέμβριο το ποσό αυτό έχει αυξηθεί περαιτέρω.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αστοχίας, αρκεί να σημειωθεί ότι σε ταμειακή βάση το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έκλεισε το 2010 στα 23 δισ. ευρώ. Οσο δηλαδή είναι στο εν λόγω 10μηνο του 2011. Μάλιστα, η κατάσταση δεν αναμένεται να αντιστραφεί σημαντικά το τελευταίο δίμηνο του 2011, καθώς ήδη από τα πρώτα στοιχεία για την πορεία των εσόδων του Νοεμβρίου προκύπτει ότι σημειώθηκε μεγάλη μείωσή τους της τάξης του 13,3%. Οπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, τον Δεκέμβριο θα πρέπει να γίνει ένα θαύμα.
Πλέον, για να επιτευχθεί ο φετινός στόχος του ελλείμματος στο 9% του ΑΕΠ (σε δεδουλευμένη βάση και όχι σε ταμειακή), θα πρέπει να εισπραχθούν 8,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Πράγμα το οποίο είναι αδύνατο και δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Αυτό σηματοδοτεί την ανάγκη για νέα μέτρα μέσα στο 2012, ώστε να μην ξεφύγει και το έλλειμμα του επόμενου έτους. Κατά κάποιες εκτιμήσεις τα μέτρα αυτά θα ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ η κατάσταση αναμένεται να είναι χειρότερη δεδομένου ότι η ύφεση φέτος και του χρόνου θα είναι βαθύτερη από ό,τι έχει προϋπολογιστεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2011 έφτασαν τα 65,8 δισ. ευρώ, όταν οι δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 88,9 δισ. ευρώ. Μόνο των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων τα έσοδα ήταν 38,4 δισ. ευρώ και οι δαπάνες 39,2 δισ. ευρώ, ενώ των ΟΤΑ ήταν 5,9 δισ. ευρώ και 5 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Οι δαπάνες για τόκους έφτασαν στα 15,2 δισ. ευρώ.
Ολα αυτά θα συζητηθούν με την τρόικα, η οποία την επόμενη εβδομάδα θα ενημερωθεί πλήρως για τις εξελίξεις στον προϋπολογισμό. Στόχος είναι να γίνει μια ασφαλής πρόβλεψη για το πού θα κλείσει το 2011, να συζητηθούν και να συμφωνηθούν οι νέες παρεμβάσεις για το 2012 και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τα μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ το 2013 και το 2014. Αυτά θα συμφωνηθούν στην επίσκεψη της τρόικας τον Ιανουάριο.
Την ίδια ώρα που το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διογκώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, ανοδική είναι και η πορεία των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους. Στα τέλη Οκτωβρίου τα χρέη της γενικής κυβέρνησης (υπουργεία, ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και άλλα νομικά πρόσωπα) ανήλθαν στα 6,6 δισ. ευρώ, από 6,4 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι το ποσό αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται, δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών πάγωσε αρκετές πληρωμές για να εξασφαλίσει τη ρευστότητα του κράτους έως ότου έρθουν τα 8 δισ. ευρώ της 6ης δόσης. Τα περισσότερα χρέη τα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία (2,8 δισ. ευρώ) και ακολουθούν τα νοσοκομεία (1,7 δισ. ευρώ).
Ενα άλλο σημείο που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι, ακόμα και τώρα, το ΓΛΚ δεν έχει πλήρη εικόνα του τι χρωστούν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2011, από τους 894 φορείς δεν είχαν στείλει στοιχεία για τις υποχρεώσεις τους οι 70 φορείς. Η κατάσταση μπορεί να μην είναι τόσο τραγική όσο όταν πρωτοξεκίνησε η καταγραφή των χρεών της γενικής κυβέρνησης πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα φορείς που δεν ανταποκρίνονται στην υποχρέωσή τους να ενημερώνουν για την οικονομική τους κατάσταση είναι απογοητευτικό και σίγουρα ενδεικτικό της δυσλειτουργίας του δημόσιου τομέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου