(από την Ημερησία)
Με έναν ιδιαίτερα χαμηλό ημερήσιο τζίρο (κάτω των 30 εκατ. ευρώ), η αξία του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχώρησε και πάλι κάτω από τα επίπεδα των 27 δισ. ευρώ με το γενικό δείκτη να εμφανίζει πτώση της τάξεως του 51,47% από το...
ξεκίνημα της χρονιάς. Δυστυχώς η... πολυαναμενόμενη Σύνοδος Κορυφής δεν προκάλεσε θεαματικές αντιδράσεις στις αγορές -πλην μιας ανοδικής αντίδρασης την Παρασκευή- αφού όπως φαίνεται, η πορεία προς μια συμφωνία που θα αποτελεί τη βάση της δημοσιονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης δεν θα είναι καθόλου εύκολη και το κυριότερο καθόλου σύντομη σε διάρκεια. Αντίθετα μάλιστα, οι επενδυτές οι οποίοι είθισται να τοποθετούνται στις αγορές προεξοφλώντας τα γεγονότα, έχουν ήδη διαγνώσει τις σημαντικές διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.
Ο υπεύθυνος του τμήματος αναλύσεων της «Beta Securities» Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει ότι «η καθυστέρηση εφαρμογής κάποιου συγκεκριμένου πλάνου, όπως και η έλλειψη αποφασιστικών κινήσεων που θα μπορούσαν να καθησυχάσουν κάπως τις αγορές, φέρνουν πλέον νέα αρνητικά ενδεχόμενα στο προσκήνιο τα οποία αγγίζουν την ίδια τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Παράλληλα, προσθέτει πως «από επενδυτικής σκοπιάς, ο χώρος της Ευρωζώνης κάθε άλλο παρά ελκυστικός μπορεί να θεωρηθεί ύστερα από όσα συμβαίνουν σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων, αφού η έλλειψη σταθερότητας που πηγάζει από την αναβλητικότητα και την έλλειψη κοινής οπτικής, έχει αυξήσει τη διάθεση αποστροφής ρίσκου ακόμα και για τα ισχυρά κράτη που έχουν την ανώτατη πιστοληπτική βαθμίδα».
Υποβαθμίσεις
Εν μέσω ενός τέτοιου περιβάλλοντος, ο πρόεδρος της «Δραξ ΑΧΕΠΕΥ» Παναγιώτης Χριστόπουλος εκτιμά ότι «σύντομα θα ακολουθήσουν νέες υποβαθμίσεις σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης (και τις τράπεζές τους), στις οποίες θα περιλαμβάνονται και οι ισχυρές (Γερμανία, Γαλλία). Το γεγονός αυτό ασφαλώς θα δημιουργήσει νέες πιέσεις στις αγορές, αλλά και τις οικονομίες των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλα προβλήματα».
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως ένα... σοκ υποβάθμισης, που θα έδειχνε πλέον ότι ο χρονικός ορίζοντας ενεργειών έχει τελειώσει, θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά υπέρ πιο αποφασιστικών ενεργειών οι οποίες θα είχαν έναν ομόφωνο και οριστικό χαρακτήρα. Αναφορικά με τις εξελίξεις στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, για το επόμενο διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του έτους, η εικόνα δεν φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει ιδιαίτερα, καθώς απουσιάζουν πλήρως κάποιοι θετικοί «καταλύτες», είτε από το «μέτωπο» των επιχειρηματικών ειδήσεων, είτε από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων αλλά και των τραπεζών, αφού η ημερομηνία ανακοίνωσης των διαγνωστικών τεστ της BlackRock έχει μετατεθεί για την επόμενη χρονιά. Την Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων του Δεκεμβρίου σε δείκτες και μετοχές ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται η αναδιάρθρωση των δεικτών του Eurostoxx με κυριότερες διαγραφές για τις μετοχές αυτές των Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς και ΔΕΗ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου