Η εντυπωσιακή άνοδος του πρώην προέδρου της Hellas Power που ξεκίνησε ως εργαζόμενος σε εταιρείες του Λονδίνου και μέσα σε λίγα χρόνια έγινε ενεργειακός πρωταγωνιστής στην Αθήνα
Από μικρός στα... βάσανα ο συνιδρυτής της εταιρείας που φιλοδοξούσε να εξελιχθεί σε μεγιστάνα της ενέργειας στην ελληνική αγορά. Τα «βάσανα» τα επιχειρηματικά αλλά και τα... κοσμικά, αφού εκτός από τη δραστηριοποίησή του σε διάφορους τομείς ανοίχτηκε και στην κοσμική Αθήνα, στηρίζοντας ως χορηγός θεατρικές παραστάσεις και φωτογραφιζόμενος με όμορφες εκπροσώπους του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Ουδέν το μεμπτόν. Ομως, ενώ σε επίσημη ανακοίνωσή του αρνείται από τις 13 Νοεμβρίου του 2011 οτιδήποτε σχετικά με την εταιρεία Hellas Power, αφού την πούλησε σε ρωσοαραβικών συμφερόντων fund, 15 ημέρες μετά φωτογραφίζεται με τη βουλευτή Εύα Καϊλή σε θεατρική παράσταση ως....
ο χορηγός της παράστασης, που ήταν η εταιρεία Hellas Power!
Προφανώς ο ευφάνταστος τίτλος της θεατρικής παράστασης «Οι σουρεαλιστικές περιπέτειες μιας κατσαρίδας» αποτελούσε ισχυρό κίνητρο για να εμφανιστεί ως ο επικεφαλής μιας εταιρείας που πούλησε μέρες πριν. Ίσως βέβαια τότε ένιωθε ασφαλής, αφού δεν είχαν αποκαλυφθεί τα πεπραγμένα της εταιρείας του - όπως της Energa, της δεύτερης εταιρείας που έστελναν τα λεφτά των καταναλωτών στο εξωτερικό αντί να τα αποδώσουν στη ΔΕΗ.
Οπως και να 'χει, η άνοδος και η πτώση του φερέλπιδος επιχειρηματία έχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτήρισαν το επιχειρηματικό «γίγνεσθαι» στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια.
Η σταδιοδρομία του άρχισε σε ηλικία μόλις 25 ετών, όταν εργάστηκε στην Clarksons London, Oil and Gas Trading Department, καθώς επίσης και στην Teletrans Group of Companies ως γενικός διευθυντής από τον Νοέμβριο του 2006 έως τον Δεκέμβριο του 2007. Στις αρχές του 2008 αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση της Blue Aegean Energy, η οποία έναν χρόνο αργότερα μετονομάστηκε σε Aegean Power και τον περασμένο Σεπτέμβριο σε Hellas Power.
Τότε τα σχέδια του Βασίλη Μηλιώνη έκαναν λόγο για 500.000 πελάτες (από 120.000 που είχε), προώθηση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στους Αγίους Θεοδώρους ισχύος 119 MW, ίδρυση θυγατρικών εμπορικών σε Τουρκία και Ρουμανία και παροχή (σε συνεργασία με τον ΟΤΕ πιθανότατα) ηλεκτρικού, τηλεφώνου και ίντερνετ.
Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία του είχε συνάψει στρατηγική συνεργασία με το δίκτυο καταστημάτων Γερμανός (του ομίλου ΟΤΕ). Μάλιστα είχε εκφράσει ενδιαφέρον για αγορά κάποιας μονάδας της ΔΕΗ -σε συνεργασία με κάποιον άλλο επενδυτή- εφόσον το ελληνικό Δημόσιο αποφάσιζε να πουλήσει σε κομμάτια την εταιρεία.
Το... δέλεαρ
Ωστόσο, μέσα στον Νοέμβριο έκανε δεκτή μία αρκετά δελεαστική πρόταση από το ρωσοαραβικών συμφερόντων fund, Worldwide Energy Ltd, για την εξαγορά της εταιρείας, σε μία περίοδο πάντως κατά την οποία οι οικονομικές πιέσεις στην εταιρεία ήταν μεγάλες και η συγκεκριμένη επένδυση γινόταν ολοένα και λιγότερο? ελκυστική. Αυτό άλλωστε είχε φανεί από την υποχώρηση μεγάλων ξένων και εγχώριων ομίλων από το χονδρεμπόριο ηλεκτρισμού.
Ο νέος επιχειρηματίας, ύστερα από την κίνηση αυτή, αποφάσισε να στραφεί σε άλλες, ακόμη πιο «υποσχόμενες» δραστηριότητες. Ενας από τους νέους τομείς που παρακολουθεί ο κ. Μηλιώνης είναι το shipping, καθώς διακρίνει μεγάλες ευκαιρίες στα πλοία ξηρού φορτίου, λόγω της μείωσης του διεθνούς εμπορίου μεταξύ Κίνας και Ευρώπης.
Πριν από δύο εβδομάδες, εξάλλου, έκανε αισθητή την... είσοδό του στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης Dionic, αποκτώντας ποσοστό 6,56% σε μία εταιρεία η οποία έχει μπει γερά στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά, γεωθερμία, βιομάζα).
Η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε μέσω της Onomana Limited. Μοναδικός μέτοχος της εταιρείας αυτής είναι η εδρεύουσα στις Παρθένες Νήσους Degril Ltd, μοναδικός μέτοχος της οποίας είναι ο Βασίλης Μηλιώνης.
Ο Μηλιώνης άρχισε την περασμένη χρονιά να πυκνώνει τις εμφανίσεις του σε φόρα που αφορούν όχι μόνο τον ενεργειακό κλάδο αλλά και την ελληνική οικονομία γενικότερα, θέλοντας να μπει στο «κλαμπ» των αναγνωρισμένων νέων Ελλήνων επιχειρηματιών.
Τον περασμένο Νοέμβριο είχε μιλήσει στο 16ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του ΙΕΝΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ενεργειακού κλάδου (ΕΣΑΗ, EGL, Elpedison, Protergia). Νωρίτερα, το 2011 (τον Φεβρουάριο), έλαβε μέρος στο 2ο Σκέψις Οικονομικό φόρουμ, με τίτλο «Η Ελλάδα στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη», που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, στο Ψυχικό.
Ο ΕΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣ
Ο δεύτερος της προσπάθειας... άλωσης της ΔΕΗ, ο πολιτικός μηχανικός Αριστείδης Φλώρος, εισήλθε στον τομέα της εμπορίας ηλεκτρισμού την περίοδο 2001-2004 σε συνεργασία με τη βρετανική Cinergy. Το 2006 η Energa προχώρησε σε κοινοπραξία με την αυστριακή Verbund Trading και από κοινού δημιούργησαν τη Verbund - Austrian Power Trading Energa Hellas, στην οποία η ελληνική εταιρεία συμμετείχε με ποσοστό 45%.
Δ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ - Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Από e-go.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου