Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Στο 95,7% η συμμετοχή στο ελληνικό PSI ξεπέρασε κάθε προσδοκία...




Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το κούρεμα του ελληνικού χρέους αποτρέποντας το ενδεχόμενο της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. «Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος μίας σοβαρής κρίσης στην ευρωζώνη» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ενώ και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε πως η Ευρώπη, χάρη στα...
μέτρα που έλαβε για να περιορίσει την κρίση χρέους στους κόλπους της, δεν δημιουργεί πλέον σημαντικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

Στο 95,7% έκλεισε το PSI μαζί με την ενεργοποίηση των Cac's (ρητρών συλλογικής δράσης), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί.

Στο 85,8% ανήλθαν οι δηλώσεις συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων στη διαδικασία του PSI.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αφού ενεργοποιηθούν και οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) το ποσοστό συμμετοχής θα ανέλθει σε 95,7%.

«Είναι μια ιστορική στιγμή, για την πολύ επιτυχημένη ανταλλαγή των ομολόγων. Μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στην σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάπτυξη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ο κίνδυνος μιας σοβαρής κρίσης στην ευρωζώνη «προς το παρόν αποφεύχθηκε» δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ η επιχείρηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προχωρούσε με επιτυχία.

«Τη στιγμή που μιλάμε, φαίνεται πως είναι σε καλό δρόμο. Και φαίνεται πως οι αριθμοί είναι ευοίωνοι», δήλωσε η Λαγκάρντ σχετικά μ' αυτή την επιχείρηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής Charlie Rose.

«Όμως η ανάπτυξη είναι ασθενική. Το χρέος είναι ακόμη πολύ υψηλό. Πιστεύω ότι είναι συνεπώς προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να έχουν αυτό το τείχος προστασίας για να σταματήσουν τη διάχυση και να μπορέσουν να βάλουν πολλά χρήματα στις
αγορές, αν οι αγορές και οι επενδυτές αποφάσιζαν ξαφνικά να μην ενδιαφέρονται πλέον για το ιταλικό χρέος, για παράδειγμα» υπενθύμισε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

«Εδώ στις ΗΠΑ και αλλού στον κόσμο οι άνθρωποι μπορούν να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η Ευρώπη δεν θα προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην παγκόσμια οικονομία ή στην οικονομία μας», ανέφερε ο από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τιμ Γκάιτνερ μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

«Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών (οι Ευρωπαίοι) έκαναν μια σαφώς καλύτερη δουλειά απ' ό,τι προηγουμένως για να εξασφαλίσουν ότι ελέγχουν την κατάσταση και να κάνουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους (των Ευρωπαίων) να συγκρατήσουν τους κινδύνους της κρίσης», πρόσθεσε ο Γκάιτνερ.

Εκτίμησε πάντως πως για την Ευρώπη η προσπάθεια εξόδου από την κρίση θα είναι ακόμη μακρά και δύσκολη.

Στις 3 το απόγευμα συνεδριάζει το Eurogroup και στις 5 το Υπουργικό Συμβούλιο

Στις 15:00 θα συνεδριάσει το Eurogroup για να λάβει (ή κατ' ουσία να επικυρώσει) τις τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά ειδικότερα το θέμα της -πολύ πιθανής- ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής δράσης.

Στις 13:00 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Στις 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup (διά της φυσικής παρουσίας των υπουργών αυτή τη φορά), σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα.

Στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group για να κλειδώσει το νέο πρόγραμμα βοήθειας των 130 δισ. ευρώ και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.

Στις 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος στήριξης.

Για τα ομόλογα υπό ξένο δίκαιο, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω των όρων των ομολόγων αλλά και του γεγονότος ότι έχουν ήδη ενσωματωμένες ρήτρες, η ανταλλαγή θα γίνει στις αρχές Απριλίου...
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες