Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Νίκη Ολάντ με 28%, ελπίδες Σαρκοζί με 26%, η Λε Πεν στο επίκεντρο!



Το φαντασμα της ακροδεξιας πλανάται πάνω από τη Γαλλία. Μπορεί ο εκλεκτός των Σοσιαλιστών , Φρ. Ολάντ να προηγείται έναντι του αντιπάλου του, Ν. Σαρκοζί στον πρώτο γύρο των εκλογών, επιβεβαιώνοντας όλες τις δημοσκοπήσεις, όμως,η Μαρίν Λεπέν είναι η...

μεγάλη νικήτρια ξεπερνωντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Πανευρωπαϊκή διάσταση έδωσε στην υποψηφιότητά του ο Φρανσουά Ολάντ. Ο υποψήφιος του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος εξέφρασε και την ανησυχία του για την άνοδο της ακροδεξιας. «Το ύψιστο καθήκον μου, και γνωρίζω ότι με παρακολουθούν και πέραν των συνόρων, είναι να επαναφέρω την Ευρώπη στο δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης» είπε χαρσακτηριστικά. Αναφερόμενος στον 2ο γύρο είπε πως έχει καταστεί ο υποψήφιος «όλων των δυνάμεων που θέλουν να γυρίσουν τη σελίδα».

Ο Ολάντ στο 28,2% και ο Σαρκοζί στο 27%, με το 85,16% των ψήφων καταμετρημένο

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ κερδίζει το 28,2% των ψήφων έναντι 27,0% του συντηρητικού Νικολά Σαρκοζί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία που έγινε χθες, μετά την καταμέτρηση ενός 85,16% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα στις 00:00 [ώρα Ελλάδας].

Κατά τα τελευταία στοιχεία, η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν κέρδισε το 18,6% των ψήφων, κάτι λιγότερο από ό,τι της δινόταν προηγουμένως (19,9%).

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου συγκέντρωσε το 10,9%, ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού 9,2%, η Εύα Ζολί των πρασίνων 2,2%, ο γκολικός Νικολά Ντιπόν-Ενιάν 1,8%, ο Φιλίπ Πουτού του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος 1,2%, η Ναταλί Αρτό του Λαϊκού Αγωνιστικού Κόμματος 0,6% και ο Ζακ Σεμινάντ του κόμματος της Αλληλεγγύης και της Προόδου 0,3%. Η συμμετοχή έφτασε το 80,8%.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο εκλεκτός των Σοσιαλιστών καταλαμβάνει ποσοστό 28 %, ο Νικολά Σαρκοζί με 26% έρχεται στην δεύτερη θέση ενώ η η ακροδεξιά πολιτικός ακολουθεί με ποσοστό που εκπλήσσει ακόμα και τους δημοσκόπους 19,9%.

Κατόπιν αυτών ο Σαρκοζί ζήτησε από τον Ολάντ να διεξαχθούν τρία ντιμπέιτ μέχρι την 6η Μαίου προφανως για να κερδίσει ψήφους ως πιο επικοινωνιακός. Ο Ολάντ, ο οποίος νωρίτερα δήλωσε πως είναι “ο υποψήφιος όλων όσοι θέλουν να γυρίσει η σελίδα”, το αρνήθηκε.Σε αγώνα κατά του Σαρκοζί κάλεσε τους υποστηρικτές του και ο υποψήφιος της Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την 4η θέση.

Ο δεύτερος γύρος θα δείξει εάν το φαβορί των εκλογών, Φρ. Ολάντ θα πρέπει να ετοιμάζει βαλίτσες για το Μέγαρο Ηλυσίων και το Βερολίνο προκαλώντας πονοκέφαλο στην σιδηρά κυρία της Γερμανίας, Ανγκέλα Μέρκελ. Η επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου, η ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας του έδωσαν τον αέρα της νίκης στον πρώτο γύρο όμως τα βαριά λόγια της κυρίας Λεπέν κατά πάντων, του συστήματος, των τραπεζών,των δημοσιογραφων αλλά και των τεχνοκρατών της Ε.Ε φαίνεται πως ενέπνευσαν τον γαλλικό λαό.

Ρυθμιστής η Ακροδεξιά

Με ποσοστό κοντά στο 20%, η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου ανακατεύει την τράπουλα ως ρυθμιστής του δεύτερου γύρου -ο επαναληπτικός συμπίπτει με τις ελληνικές εκλογές- ο Ολάντ έρχεται πρώτος ενώ ο Σαρκοζί από την δεύτερη θέση αποσπά το δεύτερο καλύτερο ποσοστό στην ιστορία της δεξιάς. Εφόσον παραδοσιακά οι ψηφοι της Λεπέν ενισχύσουν στον δεύτερο γύρο την δεξιά, ο Σαρκοζι έχει πολλές πιθανότητες να ανανεώσει την θητεία του στο Μεγαρο των Ηλυσίων.

Βεβαίως, τον βοηθάει το ποσοστό που έλαβε αλλά και το γεγονός ότι δεν είναι σίγουρο πως οι οπαδοι του υποψηφιου του Αριστερού Μετώπου θα στηρίξουν τον Σοσιαλιστή Ολάντ. Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές , η Λεπέν έδειξε ότι μπορεί να προβάλει αντίσταση στον Σαρκοζί . «Η μάχη αρχίζει τώρα» διαμηνύει η Μαρίν Λεπέν, μόλις είδε τα ενισχυμένα ποσοστά του κόμματός της τα οποία ξεπέρασαν το σκορ του πατέρα της (19,6%). Η Μαρίν Λεπέν έχει αναδειχθεί στη χώρα της σε εμβληματικό πρόσωπο του ευρωσκεπτικισμού.

«Μας λένε εδω και χρόνια ότι δεν μπορούμε να φυγουμε από την Ε.Ε», έχει δηλώσει προσθέτοντας ότι εκείνη υποστηρίζει το αντίθετο. Το θέμα της μετανάστευσης εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό ζήτημα για το κόμμα της.Εχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της Γαλλίας από το ευρω, έχει δηλώσει ότι οι επιπτώσεις από την επιστροφή στο φράγκο δεν θα είναι και τόσο μεγαλες και έχει ταχθεί κατά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο πρώτος πρόεδρος που χάνει στον πρώτο γύρο από το '58 και μετά

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι, ο Νικολά Σαρκοζί είναι ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που χάνει στον πρώτο γύρο από το 1958. Ο καλός καιρός , η κρίση στην Ευρωζώνη , η προβληματική ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας και η ανεργία οδήγησαν τους Γάλλους ψηφοφόρους στις κάλπες. Το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 80%.ανάμεσα στους ψηψοφόρους ήταν ο πρώην ισχυρός άντρας του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Σαρσέλ, βόρεια του Παρισιού .

"Πρόκειται για αναμέτρηση με βαρύνουσα σημασία για το μέλλον της Ευρώπης.Πολλοί μας παρακολουθούν ", δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στη κεντρική Γαλλία έχοντας στο πλευρό την σύντροφό του, δημοσιογράφο Βαλερί Τριερβιλέρ. "Αναρωτιούνται όχι τόσο πολύ για το όνομα του νικητη αλλά ειδικά για το τι πολιτικές θα ακολουθήσει", πρόσθεσε.

Συνοδευόμενος από την Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι, ο Νικολά Σαρκοζί προσήλθε στο 16ο διαμέρισμα του Παρισού για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. "Υψιστη σημασία για την δημοκραστία η αναμέτρηση", υπογράμμισε ο υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς, Ζαν Λίκ Μελανσόν, ο οποίος δήλωσε λίγο μετά τις 11 το βράδυ ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον Ολάντ, αφού στόχος είναι να φύγει ο Σαρκοζί, ενώ και η επικεφαλής των οικολόγων Εβά Ζολί που πήρε το 2,3% των ψήφων δήλωσε ότι στηρίζει Ολάντ.

"Το αποτέλεσμα θα κριθεί την τελευταία στιγμή γιατί υπάρχουν πολλοί αναποφάσιστοι", δήλωσε ο κεντρώος υποψήφιος , Φρανσουά Μπαιρού.

Παράλληλα, την πεποίθηση ότι ο ίδιος θα είναι ο νικητής στο β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών στις 6 Μαΐου εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, καλώντας τους εκλογείς να τον ψηφίσουν «από αγάπη για την πατρίδα», ενώ ο Ολάντ δήλωσε ότι η αλλαγή ξεκίνησε και τίποτε δεν θα τη σταματήσει.


protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες