Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Ομολογία μάνατζερ: Λαδώνουμε για πειραγμένους ισολογισμούς, μέσα στις πρώτες χώρες η Ελλάδα


 crimenet.gr

Σημαντικά ευρήματα για τη διαφθορά στην Ευρώπη αλλά και για τις πρακτικές παραποίησης των οικονομικών δεδομένων σε μεγάλες εταιρείες καταγράφονται σε έρευνα της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Ernst & Young.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 39 % των μάνατζερ που συμμετείχαν...


υποστηρίζουν ότι στις χώρες τους η δωροδοκία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

Σύμφωνα με την έρευνα τα χειρότερα αποτελέσματα καταγράφονται στη Σλοβενία, την Κροατία, την Ουκρανία και την Ελλάδα.

Στις χώρες αυτές η πλειονότητα των μάνατζερ που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι συνήθης.

Στην περίπτωση της Σλοβενίας το ποσοστό ανέρχεται στο 96%, στην Κροατία στο 90%, στην Ουκρανία στο 85% ενώ στην Ελλάδα στο 84%. Οι χώρες αυτές βρίσκονται στα επίπεδα αφρικανικών χωρών, όπως της Κένυας και της Νιγηρίας, όπως επισημαίνεται.

Στις πρώτες θέσεις Ελβετία και σκανδιναβικές χώρες

Με ένα ποσοστό που αγγίζει το 30% η Γερμανία βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (39 %). Παρά ταύτα ο εκπρόσωπος της εταιρίας Στέφαν Χάισνερ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Η εμπειρία μας δείχνει ότι το πρόβλημα της διαφθοράς εξακολουθεί να υπάρχει και στις γερμανικές επιχειρήσεις».

Λιγότερο διαδεδομένη είναι η διαφθορά στην Ελβετία. Εκεί μόλις το 10% των συμμετεχόντων εκτιμά ότι η δωροδοκία είναι συνηθισμένη στις οικονομικές τους δραστηριότητες. Εξίσου καλή είναι η κατάσταση στις σκανδιναβικές χώρες. Σε Φινλανδία και Σουηδία το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 12% ενώ στη Νορβηγία στο 17%.

Η Ernst & Young πραγματοποίησε την έρευνα σε 36 χώρες με τη συμμετοχή 3.500 κορυφαίων μάνατζερ, ανάμεσά τους οικονομικά στελέχη και ειδικοί των νομικών υπηρεσιών. Οπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος της εταιρίας Στέφαν Χάισνερ, η οικονομική κρίση σε πολλές χώρες της Ευρώπης επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς οι επιχειρήσεις τελούν υπό συνεχείς πιέσεις προκειμένου να αυξήσουν το τζίρο και τα κέρδη τους.

Ως εκ τούτου πολλοί μάνατζερ και προκειμένου να παρουσιάσουν καλά αποτελέσματα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να «βοηθήσουν την κατάσταση» με αθέμιτα μέσα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει υιοθετήσει σαφείς κανόνες κατά της διαφθοράς.

Τα παραποιημένα οικονομικά αποτελέσματα

Παράλληλα, από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι επικεφαλής εταιρειών στις περισσότερες χώρες βρίσκονται υπό τόσο μεγάλη πίεση για να παρουσιάσουν στοιχεία ανάπτυξης ώστε πολλοί από αυτούς έχουν καταφύγει στην παραποίηση των λογιστικών τους βιβλίων.

Ενα στα πέντε από τα 3.500 στελέχη που ερωτήθηκαν σε 36 χώρες στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ινδία απάντησαν ότι γνωρίζουν κρούσματα παραποίησης των λογιστικών βιβλίων στις εταιρείες όπου εργάζονται τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με την έκθεση της γνωστής εταιρείας συμβούλων.

Επιπλέον, το 42% των επικεφαλής διοικητικών συμβουλίων και των διευθυντών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι είναι ενήμεροι για «κάποιου τύπου ανακριβή αναφορά οικονομικών στοιχείων».

Και παρά τα σκάνδαλα που ξέσπασαν στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σχεδόν το ένα τέταρτο των εργαζομένων στον τομέα των οικονομικών υπηρεσιών, απάντησαν ότι γνωρίζουν την ύπαρξη τέτοιων κρουσμάτων, ενώ περίπου το 10% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων απάντησαν ότι οι εταιρείες τους υποτίμησαν τα κόστη, υπερτίμησαν τα έσοδα ή κατέφυγαν σε ανήθικες τακτικές πωλήσεων.

Εν τω μεταξύ, το ένα τέταρτο και πλέον των ερωτηθέντων θεωρούν αποδεκτό τον χρηματισμό προκειμένου να διατηρήσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Στην Ινδία, για παράδειγμα, πάνω από το ένα τρίτο θεωρεί αποδεκτό τον χρηματισμό -αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με την δυτική Ευρώπη.

«Η έκθεσή μας δείχνει ότι για να επιτευχθεί η ανάπτυξη και να βελτιωθεί η απόδοση σε αυτό το περιβάλλον, ένας ανησυχητικός αριθμός (στελεχών) εμφανίζεται να μην ενοχλείται ή να γνωρίζει την ύπαρξη ανήθικων πρακτικών», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σταλμπ, υπεύθυνος της εταιρείας σε θέματα διερεύνησης κρουσμάτων απάτης.

Στην Ισπανία, που κατατάσσεται στην ίδια θέση με τη Ρωσία και λίγο πιο κάτω από την Νιγηρία και την Σλοβενία, το 61% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι εταιρείες συχνά διογκώνουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα, σε σχέση με μόλις το 7% στην Φινλανδία.

Σύμφωνα με την Ε&Y, η μεγάλη πλειονότητα των διευθυντικών από την Νορβηγία και την Νιγηρία, μέχρι την Ρωσία και την Ελλάδα, αισθάνονται την πίεση να παρουσιάσουν μία καλή οικονομική απόδοση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, παρά την μειωμένη αισιοδοξία ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον θα βελτιωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες