Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Η 72ωρη εκεχειρία στη Γάζα κράτησε... 2 ώρες - Απαγωγή στρατιώτη και 50 νεκροί

gaza 27Ο ισραηλινός στρατός πληροφόρησε τα Ηνωμένα Εθνη ότι η ισχύς της εκεχειρίας στη Γάζα έληξε, μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχους της ισραηλινής κυβέρνησης.

Όταν ρωτήθηκε αν τερματίστηκε η εκεχειρία, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Πίτερ Λέρνερ απάντησε: «Ναι. Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις μας στο πεδίο».
Οι δηλώσεις αυτές του Λέρνερ γίνονται μετά τις πληροφορίες ότι 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια της εκεχειρίας, που τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενώ το Ισραήλ κατηγόρησε τους μαχητές από τη Γάζα ότι την παραβίασαν ρίχνοντας ρουκέτες και όλμους εναντίον του Ισραήλ.
Σύμφωνα με το σύνολο των διεθνών ΜΜΕ, την 72ωρη εκεχειρία ανθρωπιστικού χαρακτήρα, στην οποία είχαν συμφωνήσει Ισραήλ και Χαμάς μετά τις ασφυκτικές πιέσεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ, παραβίασε πρώτο το Τελ Αβίβ, όταν ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ κατά Παλαιστινίων, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων και τον τραυματισμό δεκάδων.
«Η Χαμάς παραβίασε την ανθρωπιστική εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ σήμερα το πρωί στη Γάζα» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την «Jerusalem Post».
Εν τω μεταξύ, την αναστολή της έναρξης των συνομιλιών για εκεχειρία στη Γάζα ανακοίνωσε η και η Αίγυπτος προς Παλαιστίνιους αξιωματούχους, μετά την ενημέρωση από το Ισραήλ για την πιθανή απαγωγή ενός Ισραηλινού στρατιώτη, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ισλαμικού Τζιχάντ.
«Οι Αιγύπτιοι επικοινώνησαν με τον Ισλαμικό Τζιχάντ και ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ τους ενημέρωσε ότι ένας στρατιώτης του αιχμαλωτίστηκε» δήλωσε ο Ζίαντ αλ Αάχλα. «Οι συζητήσεις αναβλήθηκαν» πρόσθεσε.
Ωστόσο, μια παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, στην οποία θα συμμετέχει και η Χαμάς, θα μεταβεί το Σάββατο στο Κάιρο, για να συνομιλήσει με Αιγύπτιους αξιωματούχος σχετικά με την επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, από τη Ραμάλα.
Ο Αμπάς «όρισε την αντιπροσωπεία που θα μεταβεί το Σάββατο στο Κάιρο, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες», σύμφωνα με ανακοίνωση της παλαιστινιακής προεδρίας.
Η αντιπροσωπεία αυτή αποτελείται από εκπροσώπους της Φατάχ, του κινήματος του Αμπάς, της Χαμάς, που κυβερνά στη Γάζα, και του συμμάχου της, της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ.
(defencenet)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες