Τρεις διαφορετικούς συντελεστές προβλέπει η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων του Brussels Group
Με έναν ελιγμό της τελευταίας στιγμής το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να κατευνάσει τις απαιτήσεις των δανειστών και να κλείσει η συμφωνία τουλάχιστον ως προς το σκέλος των φορολογικών απαιτήσεων, με βασικότερη αυτή της εφαρμογής ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων του Brussels Group αφορά νέο καθεστώς ΦΠΑ με τρεις διαφορετικούς συντελεστές και όχι δύο, όπως γνωρίζαμε ως τώρα, όπου ένας θα είναι ο ενιαίος και οι υπόλοιποι δύο θα εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες και προϊόντα.
Το σχέδιο που επεξεργάζεται η ελληνική πλευρά με τους θεσμούς περιλαμβάνει έναν ενιαίο συντελεστή 18% και δύο χαμηλότερους 15% και 7% ή 8%.Ωστόσο αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι μεταξύ των προτάσεων είναι ο υψηλός - ενιαίος συντελεστής να αφορά αγορές με μετρητά και όσοι προχωρούν σε αγορές ορισμένων προϊόντων με κάρτα να έχουν μια έκπτωση τριών ποσοστιαίων μονάδων, που ουσιαστικά για εκείνες τις περιπτώσεις ο συντελεστής θα είναι 15%.
Η είσπραξη
Αλλωστε, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, από τη στιγμή που θα χρησιμοποιήσει ο φορολογούμενος πιστωτική ή χρεωστική κάρτα αυτόματα το κράτος θα μπορεί να έχει πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης ή του επιτηδευματία και να εξασφαλίζει άμεσα την είσπραξη του ΦΠΑ.
Στον συντελεστή 18% θα είναι τα καύσιμα, τα τσιγάρα, τα ακίνητα, οι τηλεπικοινωνίες (λογαριασμοί σταθερών - κινητών τηλεφώνων), τα αλκοολούχα ποτά, τα ρούχα, τα παπούτσια, τα αυτοκίνητα, οι μοτοσικλέτες, οι ηλεκτρικές συσκευές, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια, τα έπιπλα, τα είδη οικιακής χρήσης κ.τ.λ.
Ωστόσο μια σειρά προϊόντα που σήμερα είναι σε συντελεστή 13% είτε θα ανεβούν στο 15% είτε θα μειωθούν στο 8%.
Για παράδειγμα, για τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, με βασικότερους αυτούς της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ που σήμερα είναι στο 13%, η κυβέρνηση δεν θέλει επ' ουδενί να βρεθούν στον υψηλό ενιαίο συντελεστή 18%.
Για αυτές τις δύο κατηγορίες η προσπάθεια στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι να αυξηθούν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 15%. Το φυσικό αέριο ως καύσιμο αναμένεται να ακολουθήσει τον δρόμο των πετρελαιοειδών, δηλαδή να βρεθεί από το 13% σήμερα στο 18%.
Ως αντιστάθμισμα από τις αυξήσεις - επιβαρύνσεις αυτές για τα νοικοκυριά εξετάζεται ορισμένες κατηγορίες τροφίμων να βρεθούν στον υπερμειωμένο συντελεστή 8%, με πιθανότερες το ψωμί, το γάλα και τα αβγά. Επίσης στον συντελεστή 7% ή το πολύ 8% θα βρεθούν και τα φάρμακα που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 6,5%. Το κρέας, τα ψάρια, τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα εσπεριδοειδή, ο καφές, το τσάι, η ζάχαρη, το λάδι, το μέλι, το αλάτι, το πιπέρι κ.ά. σήμερα είναι στο 13% και το υπουργείο Οικονομικών πιέζει τους θεσμούς να μην αυξηθούν στο 18% αλλά ορισμένα από αυτά να μεταφερθούν στο 15% και άλλα να κατεβούν στο 8%.
Ερωτηματικό παραμένει αν τελικά ο τουρισμός θα μείνει στον υπερμειωμένο συντελεστή ή θα βρεθεί στον μεσαίο συντελεστή 15%. Οι δανειστές πιέζουν να βρεθεί στον ενιαίο, δηλαδή στο 18%.
Το ΔΝΤ πιέζει για 20%
Από τη μεριά τους, οι θεσμοί, με βασικότερο σκληρό παίκτη το ΔΝΤ, ζητούν ο ενιαίος συντελεστής να είναι 20% και όχι 18% και να υπάρχει ένας χαμηλός συντελεστής 7% όπου εκεί να παραμείνουν τα φάρμακα και ορισμένα τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι, αν ισχύει αυτό, όλοι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ θα εκτοξευθούν λόγω αύξησης του ΦΠΑ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Ενα τέτοιο μέτρο, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από τη Βουλή.
Πάντως, κλειδί για την αύξηση των εσόδων είναι η καθιέρωση χρήσης πλαστικού χρήματος για όλες τις συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ που θα πραγματοποιούνται όχι μόνο στα νησιά του Αιγαίου αλλά σε ολόκληρη την επικράτεια.
Αδήλωτα εισοδήματα
Στα υπόλοιπα μέτρα που φαίνεται να έχουν κλειδώσει περιλαμβάνονται η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% εφόσον το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα είναι πάνω από 30.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015 με νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες και πιθανόν η καθιέρωση αφορολογήτου 50.000 ευρώ.
Η εφαρμογή του μέτρου της αμνηστίας σε αδήλωτες - αφορολόγητες καταθέσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό με έναν συντελεστή 20% και η περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων και «ξεχασμένων» δηλώσεων.
Η αύξηση φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, πισίνες.
Ο φόρος 3% ως 6% σε μπαρ - κέντρα - εστιατόρια, κοσμηματοπωλεία σε νησιά του Αιγαίου.
ΚΥΜΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ
€ 312 εκατ. η επιβάρυνση από τον ενιαίο ΦΠΑ στην εστίαση
Σε 6,2 δισ. ευρώ ανήλθε ο τζίρος του κλάδου της εστίασης το 2014 και τα έσοδα από ΦΠΑ αντιστοιχούσαν σε 810 εκατ. ευρώ. Στο σενάριο με την αύξηση ΦΠΑ στο 18% στην εστίαση, τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 312 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις του κλάδου.
Οπως σημειώνουν παράγοντες της μεγάλης αυτής αγοράς, η προηγούμενη αύξηση ΦΠΑ στη μαζική εστίαση, στα αναψυκτικά και στα αλκοολούχα ποτά τον Σεπτέμβριο του 2011 από το 13% στο 23% ήταν ένα μνημονιακό μέτρο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την απορρύθμιση της αγοράς, τη μείωση της κατανάλωσης, αμέτρητα «λουκέτα», οδηγώντας εκτός αγοράς χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες και εργαζομένους.
Επληξε δύο κλάδους με εγχώρια προστιθέμενη αξία και σημαντική ελληνική παραγωγή και φυσικά τον τουρισμό, που επηρεάζεται έμμεσα, λόγω του ότι οι παραπάνω κλάδοι αλληλοσυμπληρώνονται και είναι αλληλένδετοι με το τουριστικό προϊόν της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2011 οι πωλήσεις στη μαζική εστίαση σημείωσαν μείωση 40%, ενώ η αύξηση του συντελεστή οδήγησε σε φοροδιαφυγή, μειώνοντας δραματικά τα έσοδα του κράτους και ενισχύοντας την παραβατικότητα και την ανασφάλιστη εργασία.
Αντιθέτως, η επαναφορά του ΦΠΑ στη μαζική εστίαση τον Αύγουστο του 2013 στο 13% δημιούργησε πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας και επανέφερε τον κλάδο στην κανονικότητα, αφού πλέον οι μικρο-επαγγελματίες ήταν ενήμεροι φορολογικά, πλήρωναν τις εισφορές και τους φόρους τους.
Ολα αυτά κινδυνεύουν να χαθούν αν τελικά στην επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές η μαζική εστίαση ενταχθεί στον ενιαίο συντελεστή 18% ή σε όποιον συμφωνηθεί.
Παράλληλα, όπως εκτιμούν παράγοντες του τουρισμού, από τον ενιαίο συντελεστή θα επιβαρυνθεί το τουριστικό πακέτο (σήμερα βρίσκεται στο 6,5%), το οποίο γίνεται μεσοπρόθεσμα μη ανταγωνιστικό σε σχέση με γειτονικές χώρες που παραμένουν σε ΦΠΑ 8%-10%.
Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν επίσης ότι η μαζική εστίαση, και ειδικότερα η εστίαση των επώνυμων αλυσίδων, απευθύνεται σε νέους, όπου το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 60%, και το γεγονός της αύξησης του ΦΠΑ θα τις πλήξει άμεσα.
tovima
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου