Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Η υπόγεια πόλη που ζουν 4.000 άνθρωποι από 40 χώρες. Ξεχωρίζει ο Έλληνας που «λέει» την ιστορία της πόλης…



Στην απομακρυσμένη έρημο της Νότιας Αυστραλίας, 846 χιλιόμετρα από την Αδελάιδα της Αυστραλίας βρίσκεται η πόλη Κούμπερ Πίντι, όπου ο μισός πληθυσμός ζει σε υπόγειες «πιρόγες» για να επιβιώσουν από τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, που ξεπερνούν του 50 βαθμούς Κελσίου.

gi-5-400x291
Πριν από χρόνια, οι πρώτοι ανθρακωρύχοι που εγκαταστάθηκαν στη περιοχή βρήκαν μια λύση για να ζήσουν εκεί και να ξεπεράσουν τις ανυπόφορες καιρικές συνθήκες. Η λύση ήταν να φτιάξουν τα πάντα υπόγεια όπου η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή. Άρχισαν χρησιμοποιώντας τα παλιά ορυχεία οπαλίου ή σκάβοντας νέες δομές για στέγαση. Στις στοές που δημιουργήθηκαν από την εξόρυξη οπαλίου, οι κάτοικοι έφτιαξαν σπίτια. Τα υπόγεια σπίτια που ονομάζονται «πιρόγες», δεν χρειάζονται συστήματα κλιματισμού ή θέρμανσης, καθώς διατηρούν μια άνετη και σταθερή θερμοκρασία. Πέρα από τις άνετες «πιρόγες», στη Κούμπερ Πίντι δημιουργήθηκαν υπόγεια ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, μια υπόγεια εκκλησία αλλά και ένα γήπεδο γκολφ χωρίς χορτάρι.
chrchndr_18-2-2012-400x300
Η πόλη που είναι γνωστή ως η «πρωτεύουσα του οπαλίου» έχει περίπου 4.000 κατοίκους από περισσότερες από 40 χώρες. Η περιοχή πήρε το ονομά της από την γλώσσα των Αβορίγινων, των ιθαγενών της Αυστραλίας και σημαίνει εύστοχα «λευκός άνθρωπος μέσα σε τρύπα»….
fi-2_2-400x230
Στη Κούμπερ Πίντι γίνεται η μεγαλύτερη εξόρυξη οπαλίου στο κόσμο σε ορυχεία που καλύπτουν μια έκταση 4.954 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελούνται από 70 επιμέρους τομείς. Η ανακάλυψη του οπαλίου έγινε τυχαία το 1915 από Βρετανούς εξερευνητές σε συνεργασία με τα κουνέλια. Τα κουνέλια έσκαβαν τρύπες και έφερναν στην επιφάνεια κομμάτια του πολύτιμου λίθου. Ο «θησαυρός» του οπαλίου βρίσκεται στα έγκατα της γης. Οι εργαζόμενοι ανοίγουν μια τρύπα στο έδαφος και αρχίζουν να σκάβουν κατακόρυφα για να φτάσουν στο βάθος που θέλουν. Μπορεί να φτάσουν στα 20 ή τα 30 μέτρα κάτω από τη γη, ανάλογα με το που δείχνουν τα σημάδια ότι υπάρχει οπάλιο. Στη συνέχεια φτιάχνουν δαιδαλώδεις γαλαρίες προς όποια κατεύθυνση κρίνουν κατάλληλη. Αν είναι τυχεροί, το οπάλιο τους περιμένει στα τοιχώματα του τούνελ, όπου ξεκινά η εξόρυξη….
gi-3_0-400x225
Σημείο κατατεθέν της περιοχής είναι το μουσείο του Γιάννη Αθανασιάδη Umoona Opal Mine & Museum, όπου οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν την ιστορία της περιοχής, πως ζούσαν οι Αβορίγινες πριν από χιλιάδες χρόνια αλλά και να μάθουν τα μυστικά του οπαλίου. Το μουσείο επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 85.000 άνθρωποι. Στην περιοχή υπάρχουν μια σειρά από μοναδικά φυσικά τοπία, τα οποία έχουν προσελκύσει κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο, για γυρίσματα ταινιών «Φωτιά στην Πέτρα», «Mad Max: Beyond Thunderdome», «Ground Zero» και «Κόκκινος Πλανήτης»…
Πηγή: mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες