Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Πόσο αποτιμά τις ζωές στο Αιγαίο η Ν.Δ.;...

Τι πολιτικό λόγο να αρθρώσει σήμερα ένα κόμμα που ζητούσε να μάθει προ μηνών την «επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για το κόστος διάσωσης λαθρομεταναστών στο Αιγαίο;». Από το να προκαλούν είναι...
τελικά προτιμότερο να σιωπούν.
Απροετοίμαστη και αλληλοαναιρούμενη εμφανίζεται η Ευρώπη καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα του οποίου οι διαστάσεις είναι τέτοιες που καθιστούν αδύνατη τη λύση του με τις πολιτικές απωθητικού και ελεγκτικού χαρακτήρα που μέχρι χθες χρησιμοποιούσε για την αναχαίτιση των οικονομικών μεταναστών.

Με την ηγεσία της Ε.Ε. να παρακολουθεί αμήχανη την τρομακτική εξέλιξη του προσφυγικού ζητήματος και το σύστημα ασύλου να καταρρέει, κανένας μηχανισμός από όσους η Ευρώπη διέθετε δεν δείχνει σήμερα ικανός να αναχαιτίσει τις ροές των προσφύγων προς συγκεκριμένες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. «Τα σύνορα της Σένγκεν διαλύονται», αναγνώρισε προ ημερών η Γερμανίδα καγκελάριος παραδεχόμενη ουσιαστικά την ανικανότητα της Συνθήκης να λειτουργήσει υπό το βάρος μιας μαζικής εισροής στην Ευρώπη εκατομμυρίων προσφύγων πολέμου.

Η φωτογραφία του νεκρού Αϊλάν έξω από την πόρτα της Ε.Ε. ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των αντιδράσεων ενός πολιτισμένου κόσμου ενάντια στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό που υποκρύπτονταν χρόνια τώρα πίσω από υδάτινα τείχη, συρματοπλέγματα και ναρκοπέδια. Μία Ε.Ε. που την τελευταία δεκαετία δαπάνησε δισεκατομμύρια για να ενισχύσει την αστυνόμευση των συνόρων της και την ανέγερση τειχών αδυνατεί σήμερα να χρηματοδοτήσει ένα στοιχειώδες πρόγραμμα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων καθώς εσωτερικές συγκρούσεις εθνικού και πολιτικού χαρακτήρα λειτουργούν αποτρεπτικά όσον αφορά την κατάληξη σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.

Την ώρα που οι θεσμοί της Ε.Ε. επισκεπτόμενοι την Ελλάδα επιχειρούν να βάλουν τις βάσεις σε μια αντιμετώπιση του προβλήματος με ανθρωπιστικό πρόσημο, όπως ακριβώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε προειδοποιώντας εδώ και καιρό, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει απομείνει απελπιστικά μόνο ζητώντας τη δημιουργία προσφυγικών στρατοπέδων σε Ελλάδα, Ιταλία και Αφρική.

Όσο για το εν Ελλάδι μέλος του ΕΛΚ, τη Νέα Δημοκρατία, σιγή ιχθύος. Μετά τις κραυγές περί κλειστών συνόρων με κάθε κόστος, τα ειρωνικά σχόλια εις βάρος της Τασίας Χριστοδουλοπούλου που έκανε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι αντί να βυθίζει βάρκες στο Αιγαίο και τη σπέκουλα των χαμένων εσόδων στον τουρισμό ήρθε η ώρα της ένοχης σιωπής. Τι πολιτικό λόγο να αρθρώσει σήμερα ένα κόμμα που ζητούσε να μάθει προ μηνών την «επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για το κόστος διάσωσης λαθρομεταναστών στο Αιγαίο;». Από το να προκαλούν είναι τελικά προτιμότερο να σιωπούν.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες