Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Κινδυνεύει με “οικονομικό κραχ” το ISIS! Πως διαλύεται η “οικονομία” του


Έξω απο την ερημωμένη πλέον πόλη του al Hawl στη βόρεια Συρία, ένα δίκτυο σωλήνων συγκλίνει προς τρεις δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου. Είναι μια μικρή διευκόλυνση, αλλά για περισσότερο απο ένα χρόνο βοηθά την οικονομία της ISIS. Οι μαχητές της ISIS αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την al Hawl το Νοέμβριο.

Το 2015, η ISIS έχασε περίπου 40% απο την περιοχή που είχε στο Ιράκ, καθώς και εδάφη στα βορειανατολικά της Συρίας, περιοχές που έχουν μεγάλη παραγωγή πετρελαίου αλλά και γεωργικών προϊόντων. Αεροπορικές επιθέσεις στις υποδομές πετρελαίου που ελέγχονται από το ISIS έχουν μειώσει περαιτέρω τα έσοδά του. Μερικά από τα ανώτερα “χρηματοπιστωτικά” στελέχη του έχουν σκοτωθεί. Το εμπόριο μέσω της Τουρκίας έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο. Οι καταθέσεις μετρητών της έχουν πληγεί. Το ISIS δεν πρόκειται να …κηρύξει πτώχευση αλλά ο ισολογισμός του έχει μειωθεί ανησυχητικά.
Πώς η ISIS έγινε τόσο πλούσια σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;
Μια τρομοκρατική ομάδα που ισχυρίζεται ότι είναι κράτος, χρειάζεται πολλά χρήματα ειδικά όταν-σύμφωνα με υπολογισμούς- περίπου 4 με 5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω απο τον έλεγχό της.
Ωστόσο , το ISIS έχει πολλά χρήματα. Ακόμη και πριν την κατάκτηση εδαφών το 2014 κατά πάσα πιθανότητα είχε περιουσιακά στοιχεία αξίας 875.000.000 δολαρίων, σύμφωνα με μια μελέτη από το Rand Corporation. Μεγάλο μέρος της περιουσίας ήρθε μέσω εκβιασμών.
Απέκτησε επίσης απροσδόκητα κέρδη το 2014. Αυτά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ, ήταν μεταξύ 500 εκατομμυρίων και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που κατασχέθηκαν από το ιρακινό θησαυροφυλάκια τραπεζών. Άρπαξαν επίσης χιλιάδες τόνους στρατιωτικών εξοπλισμών που άφησαν πίσω τους μετά τη φυγή ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.
Απο πού η ISIS απέκτησε χρήματα;
Ένας πρόχειρος υπολογισμός θα μπορούσε να είναι ότι τα έσοδα του ISIS ανέρχονται σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια τουλάχιστον πριν απο ένα χρόνο. Αλλά σπαταλάει εξίσου γρήγορα τα έσοδα του.
Φυσικά και η ISIS δεν δημοσιεύει…ισολογισμούς, οπότε είναι δύσκολο να υπολογίσουμε τις δαπάνες. Η Ιρακινή κυβέρνηση είχε 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014 για τις επαρχίες τις οποίες η ISIS κατέλαβε.
Επιπρόσθετα, το ISIS προσφέρει βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, ιατρική περίθαλψη, νερό και ρεύμα, και διατηρεί τους δρόμους και τα συστήματα αποχέτευσης.
Με λίγα λόγια, το ISIS απέκτησε χρήματα απο
1.Τράπεζες από τις οποίες κατασχέθηκαν 500 εκατομμύρια με 1 δισεκατομμύριο δολάρια
2.Πετρέλαια 480 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο
3.Φόροι 48 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο;
Το 2014, η ISIS ήλεγχε τα διυλιστήρια πετρελαίου που παρήγαγαν περίπου 50.000 βαρέλια την ημέρα, αξίας περίπου 500 εκατομμύριων δολαρίων ετησίως. Αντί να χειριστεί μόνη της τις πωλήσεις, η ISIS αξιοποίησε υπάρχοντα δίκτυα λαθρεμπορίου και πούλησε λίγο απο το πετρέλαιο αυτό στην Τουρκία.
Τα περιθώρια κέρφους ήταν μικρά , επειδή υπήρχαν πολλά εμπλεκόμενα μέρη. Παρόλα αυτά ήταν ένα προσοδοφόρο εμπόριο.
Αλλά το πετρέλαιο δεν εξαντλήθηκε;
Ναι, εξαντλήθηκε αλλά δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα του ISIS. Η αντι-ISIS εκστρατεία αποφάσισε να ξεκινήσει την επιχείρηση Tidal Wave II. Ξεκίνησε με στόχο φορτηγά πετρελαίου, μονάδες διαχωρισμού του πετρελαίου εσωτερικής καύσης και σημεία συλλογής πετρελαίου.
Τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με μια εκτίμηση του συνασπισμού, 238 οχήματα με πετρέλαιο χτυπήθηκαν κοντά στην περιοχή Deir Ezzour στη Συρία, περιοχή που γίνεται το μεγαλύτερο μέρος παραγωγής του πετρελαίου του ΙSIS.
Σήμερα, υπολογίζεται ότι η παραγωγή πετρελαίου έχει πέσει στα 20.000-34.000 βαρέλια την ημερα-πτωση περίπου 60%.
Από πού το ISIS χάνει χρήματα;
Πιθανόν το μεγαλύτερο πρόβλημα της ISIS είναι πλέον μια συρρίκνωση της φορολογικής βάσης, καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του έχουν τραπεί σε φυγή , ιδιαίτερα οι επαγγελματίες που χρειάζεται, όπως γιατροί και μηχανικοί. Έγγραφα του ISIS έχουν απειλήσει επαγγελματίες υγείας με κατάσχεση της περιουσίας τους, εάν δεν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.Τα έσοδα του ISIS είναι τώρα περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια το μήνα, με τα μισά να προέρχονται από τη φορολογία και τη δήμευση, σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση του IHS / Janes. Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.
Οπότε τι πρόκειται να συμβεί;
Το ΙSIS είναι προσαρμοστικό και ανθεκτικό. Συνεχίζει να λειτουργεί, με ένα εξελιγμένο γραφειοκρατικό σύστημα συλλογής φόρων. Για μια τυπική τρομοκρατική ομάδα που ελέγχει μια περιοχή μεγαλύτερη από το Βέλγιο, τα χρήματα δεν μπορεί να αποτελούν ανησυχία.
Και στις περιοχές που κυβερνά, όλα τα στοιχεία δείχνουν η αύξηση του πληθωρισμού, αυξανόμενες ελλείψεις αλλά και αυξημένηβία, είναι με την οποία θα διατηρήσει τον έλεγχο.
Κινδυνεύει με “οικονομικό κραχ” το ISIS! Πως διαλύεται η “οικονομία” του
Κινδυνεύει με “οικονομικό κραχ” το ISIS! Πως διαλύεται η “οικονομία” του

ΠΗΓΗ militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες