Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Οι Αμερικανοί Σκότωσαν τον Αρχηγό των Ταλιμπάν


Την 21η Μαΐου του 2016, οι ΗΠΑ σκότωσαν στο Πακιστάν τον αρχηγό των Ταλιμπάν Akhtar Mansur. Ο Mansur είχε πολεμήσει τους Σοβιετικούς κατά την διάρκεια της Σοβιετικής εισβολής (1979-1989), όταν οι Σοβιετικοί και οι Ινδοί υποστήριζαν τους Αφγανούς Κομμουνιστές, και οι Άραβες, οι Πακιστανοί, οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι, υποστήριζαν τους Ισλαμιστές Αφγανούς (Μουτζαχεντίν), τους οποίους εκπαίδευαν οι Πακιστανοί στο Πακιστάν. Έχω πει πολλές φορές για το πως χειροτέρευσαν οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισλαμιστών, και για το πως ξέσπασε ο πόλεμος των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα με τις ΗΠΑ.


Ο προηγούμενος αρχηγός των Ταλιμπάν ήταν ο Mohammed Omar (Mullah Omar), ο οποίος επίσης είχε πολεμήσει τους Σοβιετικούς, μαζί με τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Όταν οι Αμερικανοί άρχισαν να κυνηγούν τον μπιν Λάντεν μετά το 1991 και τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, και οι Σουδανοί αναγκάστηκαν αν τον διώξουν από το Σουδάν, ο Mohammed Omar και οι Ταλιμπάν έδωσαν καταφύγιο στον μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν (1996), και οι Ταλιμπάν με την Αλ Κάιντα είχαν μία πάρα πολύ καλή συνεργασία.
Ο Mohammed Omar (Mullah Omar) και ο Μπιν Λάντεν θεωρούνται οι αρχιτέκτονες της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους. Με την συνεργασία φυσικά πολλών χωρών όπως έχω ξαναπεί πχ Ιράν, Σουδάν, Αφγανιστάν, και σίγουρα κάποια στελέχη, ή πρώην στελέχη, των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας και του Πακιστάν.
Οι Ταλιμπάν παραδοσιακά εκπαιδεύονται από τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, και ελέγχουν την παραγωγή του οποίου στο Αφγανιστάν. Το όπιο είναι το σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν του Αφγανιστάν, και ο εκάστοτε αρχηγός των Ταλιμπάν είναι ας πούμε ο διευθυντής του εμπορίου των ναρκωτικών στο Αφγανιστάν. Τα ποσά από το εμπόριο των ναρκωτικών είναι τεράστια, αλλά ο λόγος που οι μεγάλες δυνάμεις ενδιαφέρονται για το Αφγανιστάν είναι για την γεωπολιτική της ενέργειας, και όχι για τα ναρκωτικά. Ο τζίρος των ναρκωτικών είναι ασήμαντος σε σχέση με την γεωπολιτική της ενέργειας, παρόλο που πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις συμπληρώνουν τα μπάτζετ τους με εμπόριο ναρκωτικών. Μαζί φυσικά με τις δωρεές που λαμβάνουν από τις χώρες που τις υποστηρίζουν.
Το Πακιστάν χαρακτήρισε την δολοφονία του Mansur από τις ΗΠΑ παραβίαση της εθνικής του κυριαρχίας. Οι ΗΠΑ είχαν μπουκάρει πάλι απροειδοποίητα στο Πακιστάν το 2011, και είχαν σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Νομίζω το έχουν κάνει και σε άλλες περιπτώσεις. Οι Αμερικανοί θεωρούν, και σωστά, ότι οι Πακιστανοί δεν δείχνουν τον ενθουσιασμό που απαιτείται όταν κυνηγάνε τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα.


Οι Πακιστανοί έχουν πει ότι θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στο Αφγανιστάν, ώστε να σταματήσει ο εμφύλιος, να σταματήσει το Αφγανιστάν να είναι πυρήνας τρομοκρατίας, και να κατασκευαστεί και ο αγωγός TAPI, που προωθούν οι Ινδία και το Τουρκμενιστάν, και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Ο αγωγός συμφέρει το Πακιστάν, αλλά καταλαβαίνετε τι πιέσεις θα δέχονται οι Πακιστανοί από τους Άραβες και τους Ιρανούς.
Οι Ταλιμπάν, που είναι Σουνίτες Ισλαμιστές, ήταν ορκισμένοι εχθροί των Ρώσων, και οι Ρώσοι πάντα βοηθούσαν τους Αμερικανούς στις επιχειρήσεις του εναντίον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Οι Ρώσοι όμως εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για την δολοφονία το Mullah Mansur από τους Αμερικανούς, την οποία ο Ομπάμα πανηγύρισε ως “θεμελιώδους σημασίας” για την επίτευξη της ειρήνης στο Αφγανιστάν. Οι Ρώσοι δυσαρεστήθηκαν δήθεν επειδή θα πάρει την θέση του κάποιος πιο ακραίος.
Η πραγματικότητα είναι ότι στους Ταλιμπάν έχει πλέον επιρροή και το Ιράν, αφού και το Ιράν δεν θέλει τον αγωγό TAPI, και οι Ρώσοι θέλουν να εμποδίσουν την άνοδο του ISIS στο Αφγανιστάν. Όταν λέμε ISIS φαντάζομαι ότι εννοούμε την άνοδο κάποιων Σουνιτικών συμμοριών που θα υποστηρίζονται από την Τουρκία, είτε θα λέγονται ISIS είτε κάπως αλλιώς. Το ότι η Τουρκία άλλαξε στάση απέναντι στις συμμορίες που αποκαλούμε ISIS στην Συρία, δεν σημαίνει ότι τα έσπασε και με τις συμμορίες που αποκαλούμε ISIS στο Αφγανιστάν, και που αύριο μπορεί να λέγονται κάπως αλλιώς. Επίσης, οι Ρώσοι έχουν βελτιώσει τις σχέσεις τους με το Πακιστάν, λόγω της προσέγγισης ΗΠΑ-Ινδίας, και της συμμαχίας Ρωσίας-Κίνας.
Οι Αμερικανοί συζητάνε να κόψουν την ετήσια στρατιωτική βοήθεια που δίνουν στο Πακιστάν (700 εκ δολ), και με την δολοφονία του αρχηγού των Ταλιμπάν αναγκάζουν τους Πακιστανούς να πάρουν θέση, και να δείξουν αν όντως εννοούν ότι θα βοηθήσουν τους Αμερικανούς να χτυπήσουν τους Ταλιμπάν, ή απλά το λένε για να παίρνουν από τους Αμερικανούς την ετήσια στρατιωτική βοήθεια.
Η πρώτη αντίδραση των Πακιστανών, η επίσημη τουλάχιστον, δείχνει το αντίθετο. Κάπου διάβασα ότι οι Πακιστανοί έδωσαν τον Mansur στις ΗΠΑ, για να τους δείξουν ότι μιλάνε σοβαρά, ώστε να πάρουν τα 700 εκατομμύρια, και συγκεκριμένα να πάρουν δωρεάν τα F-16s.
Και τα δύο σενάρια είναι πιθανά. Μπορεί οι ΗΠΑ να δοκιμάζουν τους Πακιστανούς, για να τους δώσουν τα F-16s, ή μπορεί οι Πακιστανοί να έδωσαν τον Mansur ως αντάλλαγμα για τα F-16s.
Και την Κίνα όμως συμφέρει να μπει τάξη στο Αφγανιστάν, άρα και η Κίνα είναι στο πλευρό των ΗΠΑ. Δεν ξέρω τι είπαν οι Κινέζοι για τον Mansur, αλλά τα ίδια συμφέροντα έχουν οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν, παρόλο που η συμμαχία ΗΠΑ-Ινδίας και η συμμαχία Κίνας-Πακιστάν μπλέκει το πράγμα. Σε μεγάλο βαθμό και οι Ρώσοι είχαν τα ίδια συμφέροντα με τους Αμερικανούς στο Πακιστάν. Αν και τώρα που και οι Ιρανοί έχουν επιρροή στους Ταλιμπάν, αλλά και οι Ρώσοι τα έχουν καλά με τους Πακιστανούς, που έχουν την μεγάλη επιρροή στους Ταλιμπάν, οι Ρώσοι ίσως έχουν την πολυτέλεια να κοντράρουν τις ΗΠΑ και στο Αφγανιστάν.iakovosjazz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες