Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Ο πεθερός του Αλέξανδρου Σαμαρά και η πιθανή εμπλοκή του σε δυσώδη υπόθεση στη Γουινέα

Μια νέα πτυχή στην υπόθεση της εμπλοκής του Γιάννη Παγίδα, πεθερού του αδελφού του Αντώνη Σαμαρά στα λεγόμενα Panama Papers και σε πιθανές ύποπτες σχέσεις του με το καθεστώς της Γουινέας, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο δημοσιογράφος Νίκος Παπαδημητρίου για λογαριασμό της εφημερίδας «Αυγή».


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «ήταν το 2006, στο Κονακρί, την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Γουινέας στη δυτική Αφρική, όταν η Μαμαντί Τουρέ, τέταρτη σύζυγος του ασθενούντος προέδρου Λανσάνα Κοντέ, προσεγγίζεται, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», από τον έμπορο διαμαντιών Μπένι Στάινμετς προκειμένου να του πουλήσει το μεγαλύτερο -αναξιοποίητο- κοίτασμα σιδήρου στον κόσμο! Τη χρόνια που κατέληξε ο πρόεδρος της χώρας, το 2008, η Μαμαντί Τουρέ πουλάει το κοίτασμα στον ενδιαφερόμενο. Ήταν ένα χρυσοφόρο συμβόλαιο, με κερδισμένες και τις δύο πλευρές». Ο αγοραστής του κοιτάσματος δεν ήταν άλλος από τον άνθρωπο που αγόρασε και τη δική μας Πανγαία.
Οι πιθανές σχέσεις του Γιάννη Παγίδα με την παραπάνω υπόθεση προκύπτουν από την εμπλοκή του σε εταιρία διαχείρισης πλούτου με έδρα τη Γενεύη. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στα Panama Papers, η Μαμαντί Τουρέ η οποία πούλησε το μεγαλύτερο αναξιοποίητο κοίτασμα σιδήρου στον Στάινμετς, διασυνδέεται με μια εταιρία ονόματι «Matinda Partners & Co». Με την ίδια εταιρία συνεργάζεται όπως προκύπτει και η «Agefor» του Γιάννη Παγίδα. Όπως μάλιστα αναφέρει η «Le Monde» η εταιρία αυτή εργάσθηκε προκειμένου να μείνει στο απυρόβλητο η Πρώτη Κυρία της Γουινέας.
Ποια όμως είναι η «Agefor»; Όπως έχει δημοσιεύσει και το koutipandoras.gr είναι η εταιρία του Γιάννη Παγίδα, ο οποίος ήταν και είναι ένας δραστήριος επιχειρηματίας (Βέλγιο, Κονγκό, Καζακστάν κ.α.) και μία από τις πηγές εσόδων του ήταν τα ορυχεία (όπως και του Μπένι Στάινμετς). Όπως αναφέρει η «Αυγή», σε επικοινωνία που είχε με το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Γιάννη Παγίδα, περιορίστηκαν να απαντήσουν γραπτώς ότι «δεν επιθυμεί περαιτέρω συζήτηση των υποθέσεών του, οι οποίες άλλωστε δεν παρουσιάζουν οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλο ενδιαφέρον».
Υπενθυμίζεται ότι το όνομα του Γιάννη Παγίδα, πεθερού του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού, (όπως άλλωστε και το όνομα της κόρης του), βρίσκονται και στη λίστα Λαγκάρντ. Συνδικαιούχος του λογαριασμού του Παγίδα είναι η Ευτυχία Παγίδα, η οποία δεν είναι άλλη από την Ευτυχία (Έτα) Παγίδα Σαμαρά, νύφη του Αντώνη Σαμαρά.
Ο Γιάννης Παγίδας εμφανίζεται στη λίστα Λαγκάρντ με λατινικούς χαρακτήρες ως JEAN PAGUIDAS. Η αναγραφή του ονόματός του με αυτό τον τρόπο δεν δημιουργούσε υποψίες πως πρόκειται για το συγκεκριμένο πρόσωπο. Όπως έχει αποκαλύψει το koutopandoras.gr ο Παγίδας, έχει ανοίξει λογαριασμό στην HSBC στις 2 Φεβρουαρίου του 1997. Συνδικαιούχοι σε αυτόν τον λογαριασμό είναι η Παγίδα Βασιλική (Ιλόνα), ο Παγίδας Νικόλας, η Παγίδα Ευτυχία αλλά και μια χρηματοπιστωτική εταιρία της Γενεύης, «Agefor».koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες