Ένα
βράδυ στο ακριβοπληρωμένο και σακατεμένο σύμπαν του Πεδίου του Άρεως
αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι η φιλόδοξη ανάπλαση δεν κατάφερε να
το μετατρέψει σε έναν ασφαλή και φιλικό χώρο πρασίνου. Το πάρκο της
Αλεξάνδρας δεν ξεκουράζει, αλλά μάλλον επιβαρύνει περαστικούς και
επισκέπτες με την αίσθηση παρακμής και μιζέριας που αναδίδει. Ωστόσο,
δεν έχει χαθεί ακόμα το παιχνίδι.
Λίγα λεπτά αργότερα και κάμποσα μέτρα παρακάτω η Μαρία προσπαθεί να ανάψει το τσιγάρο που βρήκε έχοντας γείρει έντονα το σώμα της προς τα εμπρός. «Μην είσαι πολύ κοντά μου γιατί βρωμάω», μου λέει. «Αυτή η σίσα με έχει σαπίσει, σαν πτώμα είμαι». Καθώς μιλάει, τοξικομανείς ρίχνουν λοξές ματιές προς το μέρος που καθόμαστε. Είμαστε στα σκαλιά κάτω από το άγαλμα του Κωνσταντίνου, στο Πεδίο του Άρεως, ένα μικρό σύμπαν που κρύβει από ιστορίες τοξικομανών έως ψωνιστήρι ανθρώπων κάθε ηλικίας.
Η Μαρία ζει στο δρόμο, τις περισσότερες φορές περνάει τα βράδια της σε κάποιο παγκάκι του Πεδίου του Άρεως. Η επαιτεία και ο αγοραίος έρωτας της εξασφαλίζουν το φαγητό και τη δόση της. «Δεν μπορώ να βρω αλλιώς λεφτά. Ζητιανεύω στο δρόμο και πάω με όποιον βρω για δύο και τρία ευρώ. Κόσμος έρχεται το βράδυ στο πάρκο για να πηδήξει. Μας εκμεταλλεύονται, ξέρουν ότι έχουμε ανάγκη τα λεφτά. Το κάνουμε όπου να ‘ναι».
Άνθρωποι παρατημένοι σε ένα παρατημένο πάρκο
Αν και η αγορά “προσφέρει” τα πάντα, «εδώ οι περισσότεροι την ακούμε με το σίσα», μου λέει η Μαρία. Η φήμη του είναι πολύ κακή μεταξύ των χρηστών, όμως οι περισσότεροι το επιλέγουν καθώς είναι το “ναρκωτικό των φτωχών” και αρκούν μερικές γνώσεις χημείας για να το φτιάξει κανείς ακόμη και στην κουζίνα του. «Μόνο σκατά δεν έχει μέσα», προσθέτει η ίδια. Περιέχει από χλωρίνη και σαμπουάν έως λάδια μηχανής και φωτιστικό πετρέλαιο. Καθώς ο φώσφορος αποτελεί βασικό συστατικό του σίσα, για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται συχνά υγρά μπαταρίας, των οποίων τα άλατα περιέχουν φώσφορο. Αν κάποιος περπατήσει στο πάρκο θα παρατηρήσει πως στο έδαφος υπάρχουν διασκορπισμένες εκατοντάδες μπαταρίες.
Σε αντίθεση με άλλα ναρκωτικά, το σίσα είναι διεγερτική και όχι κατασταλτική ουσία, γεγονός που επηρεάζει τη συμπεριφορά των τοξικομανών, που γίνονται με το παραμικρό επιθετικοί. «Τι κάνεις εδώ ρε μαλάκα;», μου λέει με αρκετά έντονο ύφος ένας 30χρονος καθώς κάνω βόλτα εκεί όπου συνήθως αλλάζουν χέρια ουσίες και χρήματα. Οι περισσότεροι από τους χρήστες κινούνται γρήγορα και νευρικά, κάνουν σπασμωδικές κινήσεις, βρίζονται μεταξύ τους, συχνά πιάνονται στα χέρια. Η περιοχή του αγάλματος του Κωνσταντίνου, όπου περιφέρονται, εφάπτεται με μια από τις δύο παιδικές χαρές του πάρκου.
Η ανάπλαση που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ
Οι επεμβάσεις που έγιναν ήταν σημαντικές, σύμφωνα με την κα Ουρανία Στεφοπούλου-Πλατανιώτη, δρ. αρχιτέκτονα-μηχανικό του ΕΜΠ και υπεύθυνη μελέτης του έργου. «Αναβαθμίστηκε και πεζοδρομήθηκε ο κεντρικός άξονας από το άγαλμα του Κωνσταντίνου έως την πλατεία Πρωτομαγιάς και πραγματοποιήθηκε η ανάπλαση του περιφερειακού δακτυλίου με τα πλατάνια, τον ροδώνα και τις αριές. Τα μονοπάτια στρώθηκαν με μαλακό χώμα και απομακρύνθηκε το τσιμέντο. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι υδάτινες διαδρομές, η αναβάθμιση του πρασίνου και της μηχανολογικής υποδομής του πάρκου και οι μικροεπεμβάσεις, όπως η σήμανση, οι κάδοι, τα συντριβάνια στις μικρές πλατείες και τα παγκάκια. Όλα αυτά είχαν δώσει μία νέα εικόνα στο πάρκο», λέει η κα Πλατανιώτη.
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ουσιαστικά προσωπικό φύλαξης και συντήρησης του πάρκου, αφού από τα 12 άτομα που είναι επιφορτισμένα με εργασίες —στα οποία περιλαμβάνονται ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, καθαριστές, προσωπικό γραφείου, καθώς και η εργολαβία πρασίνου— κανένα από αυτά δεν φυλάσσει το χώρο. Επειδή το προσωπικό της περιφέρειας δεν επαρκεί, το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου Αθηναίων συμμετέχει στον καθαρισμό του πάρκου.
Παλιές, καλές εποχές —πριν την κρίση
Ο Billy, που ανήκει στη γενιά των millennials, μεγάλωσε στις συνοικίες γύρω από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας και το Πεδίο του Άρεως έγινε δεύτερο σπίτι του μέχρι και το 2008, όταν απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο σημείο γύρω από το άγαλμα της Αθηνάς εξαιτίας της ανάπλασης. «Πήγαινα στο πάρκο και έβρισκα 60 σκέιτερς. Περνούσαμε εκεί όλον τον ελεύθερο χρόνο μας. Αγαπούσαμε και πονούσαμε το πάρκο. Κάθε εβδομάδα αγοράζαμε χλωρίνες και παίρναμε το λάστιχο του περιπτερά για να καθαρίσουμε το χώρο από τα φύλλα και τα μούρα που έπεφταν κάτω. Βάζαμε λεφτά από την τσέπη μας για να πάρουμε τσιμέντο και να “μπαλώσουμε” όποια λακούβα βρίσκαμε και να κολλήσουμε τα κομμάτια μάρμαρο που ξεκολλούσαν από τις πλάκες. Κάθε τόσο κλαδεύαμε τα φυτά γύρω από το άγαλμα».
Μετά την ανάπλαση, τα προβλήματα οξύνθηκαν. «Οι τοξικομανείς αυξήθηκαν και το ψωνιστήρι άρχισε να γίνεται παντού. Τα προβλήματα αυτά υπήρχαν και πριν την ανάπλαση, αλλά σε μικρότερη κλίμακα και “κρυφά”, αφού υπήρχε μια υποτυπώδης φύλαξη. Θυμάμαι να σκάει 12χρονος για σκέιτ και όλοι έδειχναν σεβασμό και έκαναν ό,τι έκαναν μακριά από παιδιά. Υπήρχε τσίπα. Τώρα τα πάντα γίνονται μπροστά στα μάτια σου. Υπάρχουν σημεία που ούτε εγώ δεν περνάω. Κανείς δεν ελέγχει τι γίνεται στο πάρκο».
Ένα νέο καταφύγιο για τοξικομανείς
Κάπου εδώ, το πρόβλημα του εγκαταλελειμμένου πάρκου συναντά το πιεστικό ζήτημα της τοξικοεξάρτησης που απασχολεί συνολικά την Αθήνα. Οι ειδικοί με τους οποίους μίλησε το inside story αρνούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των τοξικομανών στο Πεδίο με τοπικούς όρους. «H τοξικοεξάρτηση δεν είναι πρόβλημα του Πεδίου του Άρεως. Η χρονική συγκυρία ήθελε να συγκεντρωθεί εκεί μεγάλο μέρος της πιάτσας και των τοξικοεξαρτημένων. Χθες ήταν κάπου αλλού, αύριο μπορεί να είναι κάπου αλλού», λέει στο inside story ο Μιχάλης Μυλωνάς, εκπρόσωπος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). «Όταν μιλάμε για την τοξικοεξάρτηση, δεν μπορούμε να την απομονώνουμε σε ένα τοπικό ή χρονικό σημείο, αλλά πρέπει να την αντιμετωπίζουμε συνολικά, ως φαινόμενο που χρειάζεται απαντήσεις και λύσεις».
«Η αντιμετώπιση του ζητήματος θα πρέπει να κινηθεί στη λογική της “μείωσης της βλάβης”», αναφέρει στο inside story ο Τάσος Πανόπουλος, εκπρόσωπος του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). «Αφού αντιμετωπίσουμε τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι υπάρχει πρόβλημα και να βρούμε τρόπους να το περιορίσουμε και να αμβλύνουμε τις συνέπειές του, λαμβάνοντας υπόψη ότι ποτέ δεν θα εξαλειφθεί. Αυτό που έχουν πετύχει άλλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι η εύρεση μίας φόρμουλας διαχείρησης του ζητήματος. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς και όχι κάθε φορά να διαμαρτυρόμαστε μέχρι να φύγουν οι εξαρτημένοι από τη γειτονιά μας. Το Πεδίο του Άρεως, για το οποίο σήμερα πολλοί φωνάζουν, δεν είναι το πρόβλημα, είναι εκεί που εμφανίζεται το πρόβλημα».
Παρότι όμως ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ συνεργάζονται και μάλιστα στα άμεσα σχέδιά τους βρίσκεται η παρουσία στο Πεδίο του Άρεως, μία σειρά από προβλήματα δυσκολεύουν την κατάσταση. Το πρώτο είναι η έλλειψη κονδυλίων, που παρά την αύξηση των χρηστών έχουν περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παγώνοντας τις προσλήψεις και περιορίζοντας τα περιθώρια για δράση.
Το δεύτερο ζήτημα είναι η έλλειψη συντονισμού από την πλευρά της πολιτείας. Όπως αναφέρει στο inside story μέλος οργανισμού καταπολέμησης των ναρκωτικών με γνώση του θέματος, «υπάρχει μεγάλο θέμα οργάνωσης στα γραφεία της διοίκησης γύρω από την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης. Στα αρμόδια γραφεία βρίσκονται συχνά άνθρωποι που δεν έχουν ούτε υποτυπώδεις γνώσεις γύρω από το ζήτημα». Από την πλευρά του, ο κ. Μυλωνάς σημειώνει πως «η διοίκηση συχνά δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Ακούει τι έχουν να της πουν οι αρμόδιοι φορείς, όπως το ΚΕΘΕΑ και ο ΟΚΑΝΑ, αλλά δεν ξέρει πώς να προσεγγίσει το θέμα».
Η διαχείριση του πάρκου ανήκει στην περιφέρεια Αττικής, που έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Η αστυνομία μας ενημερώνει σε ημερήσια βάση για το τι γίνεται καθημερινά στον χώρο και είναι παρούσα στον καθαρισμό των “δύσκολων” σημείων του. Αν και το ζήτημα δεν έχει λυθεί, χάρη σε αυτήν τη συνεργασία ο αριθμός των τοξικομανών έχει μειωθεί αισθητά τον τελευταίο χρόνο», λέει στο inside story η αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου.
Αυτό ακριβώς έγινε όταν περπάτησα από την έξοδο του πάρκου στην οδό Μαυρομματαίων προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ένα βανάκι της αστυνομίας ήταν παρκαρισμένο μπροστά από το πάρκο και αστυνομικοί με πολιτικά έλεγαν στους λίγους τοξικομανείς που είχαν μείνει στο χώρο να φύγουν, «αφού το πάρκο έκλεισε». Μόλις η αστυνομία απομακρύνθηκε, οι περισσότεροι χρήστες επέστρεψαν στο ίδιο σημείο.
Ψωνιστήρι πλάι στους διακινητές
Η ώρα είναι 21:35, πριν από μισή ώρα σε αυτό το χώρο έπαιζαν παιδιά.
Φεύγω βιαστικά και συνεχίζω τη βόλτα μου στο πάρκο. “Κρυφές” και πιο “ανοιχτές” ματιές, γρήγορες αναγνωριστικές κουβέντες και έρωτας στις φυλλωσιές είναι το πλαίσιο ενός “σεξουαλικού ακτιβισμού” που κινείται στο περιθώριο της δημόσιας σφαίρας. Στρέιτ, γκέι, τρανσέξουαλ, μπαϊσέξουαλ. Τίποτα δεν κρύβεται στο Πεδίο του Άρεως, όταν το σκοτάδι κρύβει τα πάντα. «Έρχομαι κάθε βράδυ εδώ για σεξ. Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, όμως πρέπει κάπου και ‘γώ να βρω λίγη αγάπη και απόλαυση», μου λέει ο Νίκος, τρανσέξουαλ χορευτής που εδώ και τρεις μήνες συνευρίσκεται με άτομα που γνωρίζει στο Πεδίο του Άρεως. «Κάθε μέρα που έρχομαι συναντώ ανθρώπους που είναι μόνοι τους ή ντρέπονται να εκφραστούν ελεύθερα σε άλλους χώρους».
«Αν αυτές οι καταστάσεις είναι οριακές, καθώς πρόκειται για άτομα που έχουν βιώσει ρατσισμό και θέλουν με κάποιον τρόπο να εκφράσουν τη σεξουαλικότητά τους, τα πράγματα σοβαρεύουν όταν στο πάρκο εκπορνεύονται ανήλικοι για πέντε ευρώ», λέει η Ματίνα, φοιτήτρια κοινωνιολογίας που επισκέπτεται καθημερινά το πάρκο με φίλους της. «Άλλες φορές είναι τοξικομανείς, άλλες φορές είναι μετανάστες που δεν έχουν να φάνε».
Σύμφωνα με όσα είπε η αστυνομία στο inside story, η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων έχει διενεργήσει κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις στο Πεδίο του Άρεως, χωρίς να έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα η ύπαρξη περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο εν λόγω σημείο. Ωστόσο, οι έλεγχοι της αστυνομίας δεν πραγματοποιούνται το διάστημα 11 μ.μ. έως 6 π.μ., αφού τότε, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας Πάρκων και Αλσών της Περιφέρειας Αττικής, το πάρκο κλείνει...
Αναζητείται λύση
Εκεί εντοπίζει την ουσία του ζητήματος και η κα Εύα Γουναροπούλου, μέλος της Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Κήπου. «Η υποβάθμιση του Πεδίου του Άρεως οφείλεται και στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το δημόσιο χώρο, τόσο ως διοικούντες όσο και ως διοικούμενοι. Συχνά λέγεται ότι φταίει η κρίση, όμως ας μην ξεχνάμε ότι και την εποχή της οικονομικής ευημερίας, λίγα πράγματα είχαν πάει μπροστά σχετικά με τους δημόσιους χώρους πρασίνου. Αυτό μάλλον προδίδει ότι συχνά το πρόβλημά μας δεν είναι η έλλειψη πόρων, αλλά η απουσία βούλησης τόσο από την πολιτική τάξη, όσο και από την κοινωνία των πολιτών», λέει στο inside story.
Κάποια στιγμή αποφασίζω να αφήσω το πάρκο. Είναι σχεδόν μεσάνυχτα και οι πόρτες έχουν κλείσει. Πηδάω τα κάγκελα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η Ματίνα είχε δίκιο. Δεν είναι τόσο δύσκολο να μπεις και να βγεις από εκεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου