Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Όταν οι ηγέτες το «χάνουν»: Η πατσαβούρα, η παλιόγρια και ο γιος 60.000 ιερόδουλων!



Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, χαρακτήρισε τον Αμερικανό ομόλογό του «γιο της π....», προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες, με τον Μπαράκ Ομπάμα να ακυρώνει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ντουτέρτε.
Ωστόσο, ο Φιλιππινέζος ηγέτης δεν είναι ο πρώτος που «ξεφεύγει» λεκτικά καθώς πολλοί είναι αυτοί που έχουν επιτεθεί φραστικά και με χυδαίο τρόπο σε άλλους ηγέτες.
Από μία «σαδίστρια νοσοκόμα», στον «ίδιο το διάβολο» το BBC θυμάται αξιομνημόνευτα σχόλια ανθρώπων που βρέθηκαν σε θώκο εξουσίας.

Γιάσερ Αραφάτ: Ο γιος των 60.000 ιερόδουλων (1999)
Ο τότε υπουργός Άμυνας της Συρίας, στρατηγός Μουσταφά Τλας, γνωστός για την «πολύχρωμη» γλώσσα του, προκάλεσε διπλωματική έριδα με την Παλαιστινιακή Αρχή, όταν χαρακτήρισε τον τότε ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, «γιο 60.000 ιερόδουλων».
Οι δηλώσεις του πυροδότησαν σφοδρές αντιδράσεις στη Γάζα με χιλιάδες Παλαιστίνιους να διαδηλώνουν για την αήθη, προσωπική επίθεση στον ηγέτη τους.
«Ο Μπους εέιναι ο διάβολος» (2006)
Σε μία δραματική ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη τον Σεπτέμβριο του 2006 ο εκλιπών πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, είχε «στολίσει» τον τότε Αμερικανό ομόλογό του, Τζορτζ Μπους  ως «διάβολο». «Ο διάβολος είναι σπίτι. Και ήρθε χθες. Χθες ήρθε εδώ ο διάβολος. Και ακόμη και σήμερα μυρίζει θειάφι (...)», ήταν η δήλωση του κομαντάντε Τσάβες.
Από το ίδιο πόντιουμ, το 2009 ο Τσάβες είχε καλοσωρίσει τη νέα κυβέρνηση Ομπάμα. Κοιτώντας γύρω του είχε πει: Δεν μυρίζει πια θειάφι. Όχι, μυρίζει κάτι άλλο. Μυρίζει ελπίδα και πρέπει να έχετε ελπίδα στην καρδιά σας».
Ο Φάρατζ και η... πατσαβούρα (2010)
Όταν μία πρόταση αρχίζει με τις λέξεις «δεν θέλω να είμαι αγενής», προφανώς κάποιος ετοιμάζει επίθεση. Ο Νάιτζελ Φάρατζ, αρχηγός του ευρωσκεπτιστικού κόμματος (UKIP) της Βρετανίας, μιλώντας το 2010 στο Ευρωκοινοβούλιο εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Χέρμαν Βαν Ρομπάι, επικεφαλής τότε του θεσμού, η οποία διήρκεσε κάποια λεπτά.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Φάρατζ αποκάλεσε τον Ρομπάι... «πατσαβούρα»  και «χαμηλόβαθμο τραπεζικό υπάλληλο».
Ο Μπερλουσκόνι και ο ναζί φύλακας (2003)
Θύελλα είχε ξεσηκώσει το 2003 μία ατάκα του «Καβαλιέρε» σε βάρος του Μάρτιν Σουλτς, με πολλούς ευρωβουλευτές να απαιτούν επίσημη απολογία.
«Ξέρω ότι στην Ιταλία υπάρχει κάποιος που κάνει μία ταινία για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. Θα σε προτείνω για τον ρόλο Kapo (ο φύλακας που επιλεγόταν ανάμεσα στους κρατούμενους). Θα ήσουν τέλειος για αυτόν», είχε πει ο Μπερλουσκόνι στον Σουλτς.
Μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις για τις δηλώσεις του, ο Μπερλουσκόνι είχε πει: «Θα προσπαθήσω να γίνω βαρετός, ίσως υπερβολικά βαρετός, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσω να το κάνω».
Το... τάκλιν του Αμποτ στον Πούτιν (2014)
Από τη θέση του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, ο Τόνι Αμποτ, είχε απειλήσει με... τάκλιν βγαλμένο από το ράγκμπι τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμιρ Πούτιν, πριν από τη Σύνοδο των G20 εκείνης της χρονιάς, στο Μπρισμπέιν.
Η δήλωση του Αμποτ έγινε στον απόηχο της συντριβής της πτήσης MH17 στην Ουκρανία, με 38 Αυστραλούς να είναι ανάμεσα στους 298 νεκρούς.
«Σαδίστρια νοσοκόμα η Κλίντον» (2007)
Η Χίλαρι Κλίντον μπορεί να είναι η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον είναι σήμερα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.
Πριν από αρκετά χρόνια όμως, ο εκκεντρικός πρώην δήμαρχος του Λονδίνου την είχε περιγράψει ως εξής: «Εχει βαμμένα ξανθά μαλλιά και ένα παγωμένο μπλε βλέμμα, σαν σαδίστρια νοσοκόμα σε ψυχιατρείο». Φέτος, μετά από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, όταν ρωτήθηκε για αυτό το σχόλιό του, απάντησε ότι είχε απομονωθεί η συγκεκριμένη φράση του.
Μαδούρο: «Βάλτο όπου... χωράει» (2016)
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο «στόλισε» για τα καλά τον επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λούις Αλμάγρο. Τον αποκάλεσε «σκουπίδι», «προδότη», λέγοντάς του: «Κύριε Αλμάγρο, βάλτε τη δημοκρατική σας χάρτα σε έναν λεπτό σωλήνα και βάλτε την... όπου χωράει», είπε ακόμη.
Ο Μαδούρο ξέσπασε με αυτόν τον αχαρακτήριστο τρόπο επειδή ο Αλμάγρο τον είχε χαρακτηρίσει μικρό δικτάτορα.
«Παλιόγρια η Κίρχνερ» (2013)
Σε μία από αυτές τις fail στιγμές που μετά θέλεις να ανοίξει η γη να σε καταπιεί, έπεσε ο Ουρουγουανός πρόεδρος Χοσέ Μουχίκα, το 2013. Σεν πρόσεξε ότι το μικρόφωνό του ήταν ήδη ανοιχτό, πριν από συνέντευξη Τύπου, με αποτέλεσμα να τον ακούσουν όλοι να λέει την πρόεδρο της Αργεντινής «παλιόγρια».
Ο Χοσέ Μουχίκα προφανώς αναφερόταν στην Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ και τον σύζυγό της, που είχε πεθάνει, όταν είπε «Αυτή η παλιόγρια είναι ακόμη χειρότερη και από τον αλλήθωρο».
Ο Μουχίκα αργότερα διέψευσε ότι μιλούσε για τους Κίρχνερ, αλλά δεν κατάφερε να εξηγήσει σε ποιους αναφερόταν.
Ο Τούτου είναι διαβολικός (2004)
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, επιτέθηκε στον πρώην αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου, χαρακτηρίζοντάς τον «άγριο, διαβολικό και πικραμένο».
Οι δύο τους ήταν μάλλον άσπονδοι φίλοι με τον Τούτου να έχει νωρίτερα χαρακτηρίσει τον Μουγκάμπε καρικατούρα ενός Αφρικανού δικτάτορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες