Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Τραπεζίτες: Θα πουλήσουμε 100.000 POS σε γιατρούς, δικηγόρους, ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς

Περισσότερα από 100.000 νέα μηχανάκια αποδοχής καρτών, τα γνωστό POS, εκτιμούν ότι θα τοποθετήσουν φέτος στην αγορά οι τράπεζες.

Ο λόγος, σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, που θα σημειωθεί  «έκρηξη» στη ζήτηση για μηχανάκια είναι ότι  η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστεί  υποχρεωτική η χρήση των POS σε  κλάδους επαγγελματιών που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά απόκρυψης του πραγματικού τους εισοδήματος όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί. Και υπογραμμίζουν ότι τα  POS είναι ένα ασφαλές μέσο για να πιαστεί η φοροδιαφυγή.
Τα τερματικά αποδοχής καρτών στο τέλος του 2016 υπολογίζονταν στις 280.000 με 300.000 και ο αριθμός τους σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών αναμένεται φέτος να ξεπεράσει τις 400.000 POS.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των τερματικών στο τέλος του 2014 ήταν 130.000 μηχανάκια και το 2ο εξάμηνο του 2015 με την επιβολή των capital controls αυξήθηκαν στις 220.000 τερματικά.
Αν και αρκετοί έμποροι αποφεύγουν να τοποθετήσουν τερματικά αποδοχής καρτών επικαλούμενοι τις υψηλές χρεώσεις και προμήθειες που επιβάλουν οι τράπεζες, τα  στοιχεία δείχνουν ότι οι προμήθειες εκκαθάρισης καρτών στην Ελλάδα διαμορφώνονται σήμερα περίπου στο 1% με 1,15%, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι αντίστοιχες προμήθειες διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στο 1% με 1,3%.
Και όπως σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη οι προμήθειες ακολουθούν πτωτική πορεία,  παρότι ο τζίρος και ο αριθμός των συναλλαγών είναι σημαντικά χαμηλότερος στην Ελλάδα.
Το «πλαστικό» χρήμα είναι αποτελεσματικό όπλο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και γενικότερα  της  μαύρης αγοράς, λένε τα τραπεζικά στελέχη και σημειώνουν ότι με τις ηλεκτρονικές πληρωμές κάθε συναλλαγή καταγράφεται.
Καθώς η παραοικονομία στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ, δηλαδή 45 δισ ευρώ, μετρήσεις έχουν δείξει ότι αν μειωθεί  κατά 5 δισ ευρώ, θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον έσοδα πάνω από 1 δισ ευρώ ετησίως (ΦΠΑ, φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων) ενώ παράλληλα θα ήταν πιο «δίκαιη» η φορολόγηση, αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη.
Το πρώτο εξάμηνο του 2016 στην Ελλάδα κυκλοφορούσαν 14,6 εκατομμύρια  κάρτες πληρωμών -εκ των οποίων τα 12 εκατομμύρια πλαστικά είναι χρεωστικές κάρτες. Ο αριθμός των πιστωτικών έχει περιοριστεί στα 2 εκατομμύρια κάρτες, καθώς μέσα στα χρόνια της κρίσης «κόπηκαν» περίπου 4 εκατομμύρια πιστωτικές.
Τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι η αύξηση των χρεωστικών καρτών έχει να κάνει  με τη αντικατάσταση των τραπεζικών βιβλιαρίων με κάρτες.
Ωστόσο παρά την αριθμητική αύξηση των πλαστικών που κυκλοφορούν στην αγορά, ο αριθμός  των συναλλαγών διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (233 εκατ συναλλαγές) ενώ αντίθετα  συνολική η αξία των συναλλαγών μειώθηκε κατά 7% στα  26,2 δις. ευρώ.
Το  1ο εξάμηνο του 2016 ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα στην Ελλάδα  διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 16 συναλλαγές (εξαιρουμένων των αναλήψεων μετρητών), έναντι μέσου όρου 104 συναλλαγών ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.nononews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες