Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Οι ασφαλιστικές που... συνεννοούνται για το καλό σας



Οι ασφαλιστικές που... συνεννοούνται για το καλό σας
Γνωρίζετε αν η ασφαλιστική σας συμμετέχει στο θεσμό του Φιλικού Διακανονισμού, μέσω του οποίου οι εμπλεκόμενοι σε τροχαίο ατύχημα απαλλάσσονται από την ανάγκη να στραφούν κατά της ασφαλιστικής επιχείρησης που καλύπτει την ευθύνη του υπαίτιου οδηγού;

Όσοι είχαν κάποια στιγμή στη ζωή τους την ατυχία να εμπλακούν σε κάποιο τροχαίο ατύχημα στους ελληνικούς δρόμους μπορούν εύκολα να κατανοήσουν τη σημασία της «φιλικής δήλωσης» όπως είναι αλλιώς γνωστή η διαδικασία μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι κερδίζουν χρόνο και χρήμα.
Διότι μέσω της φιλικής δήλωσης επιτυγχάνεται η ταχύτερη και ομαλότερη αποζημίωση και διαχείριση των υλικών ζημιών, ενώ παράλληλα αποφεύγονται στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό οι δικαστικές διενέξεις. Ποιος δεν θα ήθελε να... ξεμπλέξει από τη γραφειοκρατία και να δει τις σχετικές διαδικασίες να προχωρούν χωρίς προβλήματα;
Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι τα ανασφάλιστα οχήματα συνεχίζουν να κυκλοφορούν ατιμώρητα – η αποστολή των προστίμων αναβάλλεται διαρκώς – δημιουργεί σημαντικά προβλήματα καθώς εμποδίζεται η ομαλή εξυπηρέτηση του αναίτιου ασφαλισμένου.
Για να ωφεληθείτε από το θεσμό του Φιλικού Διακανονισμού θα πρέπει πρωτίστως τα εμπλεκόμενα στο ατύχημα πρόσωπα να μην διαφωνούν για το ποιος ευθύνεται. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμμετέχουν στον άμεσο διακανονισμό ζημιών οι ασφαλιστικές εταιρείες και των δύο οχημάτων και όχι μόνο του ενός.

Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, πρόκειται για μία «Συμφωνία Κυρίων» ανοικτή σε όλες τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, εφόσον ασκούν τον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτων. Κατ' εφαρμογή της Συμφωνίας που καθιερώνει Σύστημα Άμεσης Πληρωμής ( Σ.Α.Π.) σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, εφόσον και οι δύο εμπλεκόμενες ασφαλιστικές εταιρίες έχουν προσχωρήσει σ' αυτήν, επιτρέπεται στην ασφαλιστική εταιρία του αναίτιου οδηγού να τον αποζημιώσει για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρίας που καλύπτει την ευθύνη του υπαίτιου οδηγού.
Οι ασφαλιστικές που συμμετέχουν στο θεσμό αναλαμβάνουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους προσδοκώντας να τους αποδείξουν και μ' αυτή την ευκαιρία, ότι βρίσκονται κοντά τους έτοιμες να τους συνδράμουν, όποτε υπάρχει ανάγκη παρέμβασης του ασφαλιστή.
Η εφαρμογή του Σ.Α.Π. ξεκίνησε με την αποζημίωση ατυχήματος μόνο με υλικές ζημιές. Από 1ης Σεπτεμβρίου 2005 καλύπτονται και ατυχήματα που προκαλούν μικρές σωματικές βλάβες.
Μπορείτε να βρείτε το έντυπο του Φιλικού Διακανονισμού στην ιστοσελίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Εκτυπώστε το έντυπο εδώ και φυλάξτε το στο όχημά σας για να είστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Αν και σήμερα δεν είναι πια απαραίτητη για την ένταξη μιας ζημιάς στο Σ.Α.Π. η συμπλήρωση του εντύπου της Φιλικής Δήλωσης Ατυχήματος, η ύπαρξή της διευκολύνει και επιταχύνει τις διαδικασίες του διακανονισμού και της αποζημίωσης, εφόσον οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες μέσω της Φροντίδας Ατυχήματος προσφέρουν την υπηρεσία αυτή άμεσα, στον τόπο του ατυχήματος μέσω συνεργατών τους.
Ποιες ασφαλιστικές συμμετέχουν στο θεσμό
Σύμφωνα με το Μητρώο Μελών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, οι ασφαλιστικές εταιρείες που συμμετέχουν στον άμεσο διακανονισμό ζημιών από τροχαίο ατύχημα για το 2017 είναι οι ακόλουθες:
ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ Ε.Ε.Α.Ζ. ΑΕ
ΔΥΝΑΜΙΣ Α.Ε.Γ.Α.
ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ Α.Α.Α.Ε.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α.
ALLIANZ ΕΛΛΑΣ Α.Α.Ε.
INTERLIFE SA Α.Α.Ε.Γ.Α.
GENERALI HELLAS Α.Α.Ε.
NP INSURANCE – ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕΑΕ
INTERASCO Α.Ε.Γ.Α.
PRIME INSURANCE LTD
EURO INSURANCE LTD
AIG EUROPE LIMITED
Hellas Direct INSURANCE LTD
Η ΕΘΝΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.
AXA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΕ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΙΣ Α.Ε.Ε.Γ.Α. - ΜΙΝΕΤΤΑ
ΟΡΙΖΩΝ Α.Ε.Γ.Α.
GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ Α.Ε.Α.Ε.
ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Γ.Α.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΕ
ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.Γ.Α.
EUROLIFE ERB ΑΕΓΑ
ERGO A.A.E.Z.
PERSONAL INSURANCE Α.Ε.Γ.Α.

 liberal,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες