Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Κολλαγόνο: ενισχύστε τον οργανισμό σας με φυσικό τρόπο

Πολλά έχετε ακούσει για το ευεργετικό κολλαγόνο και το πόσο καλό κάνει συνολικά στον οργανισμό και στην υγεία του δέρματός σας. Πέρα από διαφημιστικά μηνύματα και κάθε λογής προωθητικά μέσα, θα πρέπει να γνωρίζετε πως ο ρόλος του κολλαγόνου είναι εξαιρετικά σημαντικός και
απαραίτητος για καλή φυσική κατάσταση. Το κολλαγόνο είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται σε όλο το σώμα και είναι υπεύθυνο για την κινητικότητα των αρθρώσεων, για την αντοχή των οστών, για την λειτουργία των τενόντων αλλά και την ελαστικότητα των αγγείων.
Η ηλικία δεν είναι σύμμαχος της παραγωγής κολλαγόνου καθώς έχει διαπιστωθεί πως μετά τα 30 έτη η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να μειώνεται με ρυθμό 1-1,5% το χρόνο. Τα σημάδια είναι ορατά, το δέρμα μας αρχίζει να αποκτά τα πρώτα σημάδια του ενώ σε ακόμα μεγαλύτερες ηλικίες εμφανίζονται παθήσεις που έχουν σχέση με την απώλεια του κολλαγόνου, όπως η οστεοαρθρίτιδα.
Ο πιο ασφαλής και φυσικός τρόπος για να ενισχύσετε το κολλαγόνο είναι η κατάλληλη διατροφή. Παρακάτω θα βρείτε τις καλύτερες επιλογές για την παραγωγή κολλαγόνου:
Αμινοξέα: αποτελούν βασικά συστατικά του κολλαγόνου. Οι πρωτεΐνες είναι αυτές που εξασφαλίζουν τον επαρκή εφοδιασμό του οργανισμού σε αμινοξέα και θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι πρωτεΐνες προέρχονται κυρίως από τις ζωικές τροφές.
Βιταμίνη C: είναι απαραίτητη και καθοριστική για να μπορέσουν τα αμινοξέα να συνθέσουν το κολλαγόνο. Αν δεν λάβουμε επαρκή ποσότητα βιταμίνης, όσα αμινοξέα και να προσλάβουμε δεν πρόκειται να παραχθεί κολλαγόνο. Φρούτα και φρέσκα λαχανικά δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας.
Μαγγάνιο: το μαγγάνιο συμμετέχει στην παραγωγή της προλίνης, αμινοξύ απαραίτητο για την παραγωγή κολλαγόνου. Καλές πηγές μαγγανίου είναι το καστανό ρύζι, το αβοκάντο, ο ανανάς, οι ξηροί καρποί, οι σταφίδες, το τσάι, και γενικότερα τα προϊόντα ολικής άλεσης.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα: βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου και θα τα βρείτε στον σολομό, στον τόνο, το αβοκάντο, τα αμύγδαλα, τα κάσιους και τα καρύδια πεκάν.
Οι κατεχίνες : έχουν αντιοξειδωτική δράση και δεν επιτρέπουν την διάσπαση του κολλαγόνου. Βάλτε στην διατροφή σας το πράσινο τσάι για να επωφεληθείτε
Ψευδάργυρος: είναι απαραίτητος για την επούλωση πληγών και την παραγωγή του κολλαγόνου. Θα το βρείτε στον κρόκο των αυγών, τα μύδια/στρείδια, στις σαρδέλες και στον αρακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες