Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Γιώργος Οικονόμου: Από τη μια χρεοκοπία κι από την άλλη επενδύσεις 124 εκατ. δολ.

Οικονόμου
Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής DryShips
Τη στιγμή που η χρεοκοπία της εταιρείας γεωτρήσεων Ocean Rig λόγω υπέρογκων χρεών έχει προκαλέσει σοκ στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα, ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου φαίνεται να μη πτοείται καθώς με την άλλη του εταιρεία DryShips είναι σε θέση να πραγματοποιεί μεγάλες επενδύσεις 124 εκατ. δολαρίων για την αγορά τεσσάρων μεταχειρισμένων φορτηγών πλοίων.

Επενδύσεις 124 εκατ. δολ. για 4 πλοία για τη DryShips
Η ναυτιλιακή εταιρεία DryShips ανακοίνωσε τη Δευτέρα (27 Μαρτίου) ότι εξαγόρασε 4 φορτηγά πλοία για το ποσό των 124 εκατ. δολαρίων.
Ειδικότερα, προχώρησε στην εξαγορά των φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου newcalstlemax Valley Star (χωρητικότητας 205.123-dwt και κατασκευής 2013), Moritz Oldendorff (χωρητικότητας 206.000-dwt και κατασκευής 2013), Super Star (χωρητικότητας 205.855-dwt και κατασκευής 2014) και Wish Star (χωρητικότητας 205.797-dwt και κατασκευής 2015), για τα οποία κατέβαλε συνολικά το ποσό των 124 εκατ. δολαρίων – δηλαδή, το καθένα κόστισε 31 εκατ. δολάρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη στο NASDAQ ναυτιλιακή, όλο το ποσό της επένδυσης θα καλυφθεί από τη διαθέσιμη ρευστότητά της, η οποία την τρέχουσα περίοδο ανέρχεται στα  455 εκατ. δολάρια.
Χρεοκοπία για την Ocean Rig
Όπως μετέδωσε το mononews.gr, η διοίκηση της εταιρείας γεωτρήσεων Ocean Rig οδηγήθηκε στην απόφαση να καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 15 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ, από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί αποτελεσματικά το δυσθεώρητο χρέος των 4 δισ. δολαρίων.
Η εταιρεία ήλθε σε συμφωνία με τους πιστωτές της ώστε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του 72% του χρέους της, η οποία θα υλοποιηθεί με βάση τέσσερα ξεχωριστά αλλά συνδεδεμένα αναδιαρθρωτικά πλάνα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία των Νήσων Κέιμαν, όπου και βρίσκεται η έδρα της από τον Φεβρουάριο του 2017. Σύμφωνα με αυτά τα πλάνα, ποσό ύψους 3,69 δισ. δολαρίων από το συνολικό χρέος της Ocean Rig πρόκειται να ανταλλαχθεί με νέες κοινές μετοχές της εταιρείας, 288 εκατ. δολάρια μετρητά καθώς και ένα ποσό ύψους 450 εκατ. δολαρίων εξασφαλισμένου χρέους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι κύριος στόχος της διοίκησης είναι η λειτουργία της Ocean Rig να συνεχιστεί απρόσκοπτα, ανεξάρτητα από το γεγονός της χρεοκοπίας της, ενώ οι προμηθευτές και οι πιστωτές της θα εξοφληθούν κανονικά, όπως είχε συμφωνηθεί.mononews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες