Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Η Ελληνική Κοινότητα Βανκούβερ συμπλήρωσε 90 χρόνια προσφοράς

Ο Μητροπολίτης Τορόντο και παντός Καναδά κ.κ. Σωτήριος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Βανκούβερ, την περασμένη Κυριακή. Στο γεύμα που ακολούθησε επαίνεσε την Κοινότητα για το πολυσχιδές έργο της.

Του Ζώη Μαρίνου.
ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Ενενήντα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς συμπλήρωσε φέτος η Ελληνική Κοινότητα του Βανκούβερ. Ιδρύθηκε το 1927, την ίδια χρονιά που λειτούργησε στην 7η λεωφόρο (και Vine) και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου.
Τα ενενηντάχρονα της Κοινότητας και του Ιερού Ναού γιορτάστηκαν με Μέγα Εσπερινό και Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου την περασμένη Κυριακή, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Τορόντο και παντός Καναδά κ.κ. Σωτηρίου ο οποίος, σε έξι μέρες, επισκέφθηκε συνολικά πέντε Ελληνικές Κοινότητες στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας, στο δυτικό άκρο του Καναδά.
Τον Μητροπολίτη συνόδευσαν -κατά την παρουσία του στην επαρχία- οι ιερείς π. Ε. Αραβαντινός, π. Κ. Καλτσίδης, π. Κ. Οικονόμου και π. Τ. Πράττας.
Από το γεύμα που παρατέθηκε στο Κοινοτικό Κέντρο, με την ευκαιρία της επετείου των 90 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας στο Βανκούβερ. Φωτογραφία: Ελληνική Κοινότητα Βανκούβερ.
Στο Βανκούβερ μετά τη Θεία Λειτουργία παρατέθηκε γεύμα με τη συμμετοχή 700 περίπου ομογενών, μεταξύ των οποίων και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος Αθανάσιος Ιωάννου.
Η πρόεδρος της κοινότητας Παναγιώτα Τσατούχα και η αντιπρόεδρος Ελένη Νικολιδάκη – Soulsbury αναφέρθηκαν στην ιστορική διαδρομή της Κοινότητας και στον διαχρονικό ρόλο της ως φορέα πνευματικής, πολιτιστικής και κοινωνικής συνοχής των Ελλήνων του Βανκούβερ αλλά και ως οργανισμού διατήρησης της εθνικής ταυτότητας και της θρησκείας.
Κομβικό σημείο στην 90χρονη ιστορία της Κοινότητας του Βανκούβερ ήταν η μετεγκατάστασή της στο Κοινοτικό Κέντρο (4500 Arbutus, στο Valley Drive) το 1977, τρία χρόνια μετά την αποπεράτωση του νέου Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο ίδιο σημείο.
Στη διάρκεια του γεύματος, η Κοινότητα τίμησε για τις πολύχρονες υπηρεσίες και την προσφορά τους διακεκριμένα μέλη της όπως ο συνταξιούχος ιερέας π. Δημήτριος Παρτσάφας ο οποίος επί 40 χρόνια υπηρέτησε την Ομογένεια του Βανκούβερ.
Επίσης, την Διονυσία Γιαννακοπούλου που επί 50 χρόνια προσφέρει στην Φιλόπτωχο Αδελφότητα, έχοντας υπηρετήσει ως πρόεδρος, αντιπρόεδρος και μέλος της για τον δυτικό Καναδά και τον επί σειρά πολλών ετών πρώην πρόεδρο της Κοινότητας Γ. Τσακούμη, ο οποίος έχει διατελέσει εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδας και επί 50 χρόνια βρίσκεται πάντα με ενεργό τρόπο στην υπηρεσία του Ελληνισμού στην περιοχή.
Ο Μητροπολίτης κ.κ. Σωτήριος, στο χαιρετισμό του, συνεχάρη τους πρωτεργάτες της Κοινότητας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο έργο των τριών τιμηθέντων προσώπων και επαίνεσε τον διαρκή τρόπο με τον οποίο υπηρετείται στο Βανκούβερ η διατήρηση και διάδοση της γλώσσας, της ταυτότητας, της παράδοσης και της θρησκείας.
Ο κ.κ. Σωτήριος κατά την επίσκεψή του στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας προεξήρχε Θείων Λειτουργιών, επίσης, στη Βικτώρια, στο Πεντίγκτον, στο Ναναϊμο και στο Κάλμουπς.
Η Ελληνική Κοινότητα του Βανκούβερ ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1927 και είναι μια από τις παλαιότερες σ’ όλο τον Κόσμο. Στην περιοχή υπολογίζεται ότι κατοικούν μόνιμα περισσότεροι από 15.000 Ελληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες