Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος φορούσε φουστανέλα – ΦΩΤΟ

720_513834_a8b12f3a33-b3d2af96b96401e9 Τέλος στις κοινωνικές υποχρεώσεις που επιβάλλονται από τον τίτλο του βάζει ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αποσύρεται στο τέλος του καλοκαιριού.
Με τη «συνταξιοδότησή» του, ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος που ξεκίνησε από την Κέρκυρα, έφερε τον Φίλιππο δίπλα σε μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη αλλά ταυτόχρονα τον έκανε στόχο των ΜΜΕ για τις αξέχαστες γκάφες του.

Ο Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας. Είναι το μικρότερο από τα πέντε παιδιά του πρίγκιπα Ανδρέα και της πριγκίπισσας Αλίκης της Βατεμβέργης, και ο μοναδικός γιος τους.
Είναι επίσης εγγονός του βασιλιά Γεωργίου Α′ και της βασίλισσας Όλγας. Βαφτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος σε εκκλησία της Κέρκυρας, με νονούς τη γιαγιά του και τον δήμαρχο του νησιού.
Η ζωή του στην Ελλάδα διακόπηκε απότομα όταν ήταν μόλις ενός έτους, εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α′, ο θείος του Φίλιππου, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί και ο πατέρας του, ο οποίος ήταν αντιστράτηγος του ελληνικού στρατού, συνελήφθη και πέρασε από στρατοδικείο, όπου καταδικάστηκε σε θάνατο για άρνηση εκτέλεσης διαταγής του αρχηγού της στρατιάς.
Η εκτέλεση των «έξι» έπεισε τους Άγγλους διπλωμάτες ότι και η ζωή του πρίγκιπα Ανδρέα βρισκόταν σε κίνδυνο.
Έτσι, παρενέβη η βρετανική κυβέρνηση μέσω του πλοιάρχου Τάλμποτ και τελικά αποφασίστηκε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό «της τελείας απειρίας περί την διοίκησην ανωτέρων μονάδων».
Η καταδίκη
Καταδικάστηκε, όμως, σε ισόβια εξορία. Αμέσως μετά την ανάγνωση της ποινής, ο πρίγκιπας Ανδρέας μεταφέρθηκε στο βρετανικό αντιτορπιλικό «Calypso», με αρχικό προορισμό την Κέρκυρα.
Εκεί επιβιβάστηκαν τα μέλη της οικογένειάς του και όλοι μαζί έφυγαν για τη Γαλλία. Λέγεται ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο Φίλιππος κοιμόταν σε ένα κρεβατάκι που ήταν φτιαγμένο από καφάσι φρούτων.
Αυτή η ιστορία είναι η αιτία της πολύπλοκης σχέσης του Φίλιππου με την Ελλάδα. Ιστορικοί έχουν γράψει ότι ο Φίλιππος είναι χολωμένος για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ο πατέρας του στην Ελλάδα και το ίδιο άφησε να εννοηθεί και ο ίδιος σε συνέντευξη που έδωσε το 2011 με αφορμή τον εορτασμό των 90 χρόνων του.
Στη χώρα μας πάντως έχει έρθει κάποιες φορές, για να επισκεφθεί το Άγιον Όρος, ενώ έδωσε το παρών και στον γάμο του Κωνσταντίνου Β′ με την Αννα-Μαρία.
Αυτή που «μιλάει» πιο δυνατά στο συγκεκριμένο θέμα είναι η ίδια η Ελισάβετ, η οποία δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα από την ημέρα που έγινε βασίλισσα.
Ο «συναγερμός» πριν από την ανακοίνωση
Το χειρότερο σενάριο πέρασε από το μυαλό εκατομμυρίων Αγγλων, όταν χθες το πρωί έμαθαν για τη μυστηριώδη διαταγή προς όλους τους εργαζόμενους στις βασιλικές οικίες να πάνε το συντομότερο δυνατό στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Τελικά, ο συναγερμός έληξε με την επίσημη ανακοίνωση από το Μπάκιγχαμ, η οποία έκανε λόγο για την απόσυρσή του από τη δημόσια ζωή.
«Ο Δούκας του Εδιμβούργου είναι προστάτης, Πρόεδρος ή μέλος σε περισσότερες από 780 οργανώσεις, στις οποίες θα συνεχίσει να μετέχει, παρά το γεγονός ότι δεν θα έχει πλέον ενεργό ρόλο με την παρουσία του σε υποχρεώσεις. Η Μεγαλειότητά της η Βασίλισσα Ελισάβετ θα συνεχίσει να εκτελεί το πλήρες πρόγραμμα των επίσημων υποχρεώσεων».
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες