Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Σοβαρό επεισόδιο Ιράν-Σαουδικής Αραβίας...

Σοβαρό επεισόδιο Ιράν-Σαουδικής Αραβίας: Ιρανός ψαράς σκοτώθηκε από την αραβική ακτοφυλακή
Ιρανός ψαράς σκοτώθηκε από την αραβική ακτοφυλακή...
Ιρανός ψαράς σκοτώθηκε χθες από την σουδαραβική ακτοφυλακή που ισχυρίσθηκε ότι...
το σκάφος του είχε εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε αξιωματούχος του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Δύο αλιευτικά σκάφη που ψάρευαν στον Περσικό Κόλπο παρεξέκλιναν της πορείας τους λόγω της φουσκοθαλασσιάς: η ακτοφυλακή της Σαουδικής Αραβίας ισχυρίσθηκε ότι είχαν εισέλθει στα σαουδαραβικά χωρικά ύδατα και σκότωσαν έναν από τους ψαράδες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διευθυντή συνόρων του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών.



«Ακόμη και αν τα σκάφη είχαν εισέλθει στα σαουδαραβικά χωρικά ύδατα, οι ακτοφύλακες δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να ανοίξουν πυρ. Ελέγχουμε εάν τα σκάφη βρίσκονταν στα σαουδαραβικά χωρικά ύδατα», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Αντίστοιχες δηλώσεις έγιναν σήμερα και από τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασέμι. Το περιστατικό εντάσσεται στο κλίμα υψηλής έντασης στην περιοχή του Κόλπου, κυρίως ανάμεσα στους δύο μεγάλους αντιπάλους, την σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν, που έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις από τον Ιανουάριο 2016.

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατηγορούν το Ριάντ για «εμπλοκή» στις επιθέσεις της 7ης Ιουνίου στην Τεχεράνη με 17 νεκρούς, τις πρώτες σε ιρανικό έδαφος που έχει διεκδικήσει το Ισλαμικό Κράτος. Την Πέμπτη, ο ιρανός υπουργός Πληροφοριών Σεγέντ Μαχμούντ Αλάβι κατηγόρησε την Σαουδική Αραβία ότι χρηματοδοτεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράν.

Δύο ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε από το Οσλο το Ριάντ: «Εχουμε πληροφορίες που δείχνουν ότι η Σαουδική Αραβία είναι ενεργητικά αναμεμειγμένη στην προώθηση τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στο ανατολικό Ιράν», είπε.

Ο Κόλπος είναι βυθισμένος σε σοβαρή διπλωματική κρίση από τις 5 Ιουνίου, όταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία» και προσεγγίζει το Ιράν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες