Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Κίνα: 13 νεκροί και 164 τραυματίες από τον μεγάλο σεισμό...

Κίνα: 13 νεκροί και 164 τραυματίες από τον μεγάλο σεισμό  - Media13 άτομα σκοτώθηκαν, μεταξύ των έξι τουρίστες, και 164 τραυματίστηκαν σε ισχυρό σεισμό 7,0 βαθμών, σύμφωνα με τοπικές υπηρεσίες, που...
σημειώθηκε σε απομακρυσμένη περιοχή στη νοτιοδυτική Κίνα και την περιφέρεια Σιτσουάν χθες βράδυ (τοπικής ώρας), σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και τα κρατικά μμε.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 9:19 μ.μ. ώρα Πεκίνου (4:19 π.μ. Τετάρτη πρωί, ώρα Ελλάδας) σε μια περιοχή με χαμηλό πληθυσμό ΝΝΔ της πόλης Γκουανγκιάν. Είχε εστιακό βάθος 10 χλμ σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ή 20 χλμ σύμφωνα με το Κινεζικό Κέντρο Σεισμικών Δικτύων.

Η περιοχή που επλήγη, Ζουζαϊγκού, είναι δημοφιλής περιοχή τουρισμού, με εθνικό πάρκο που περιέχει καταρράκτες και έχει γεωλογικό ενδιαφέρον. Πάνω από 34.000 άτομα επισκέφθηκαν την περιοχή χθες, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Xinhua (Σινγχουά). Δεν υπάρχει επιβεβαίωση της εθνικότητας των θυμάτων, ωστόσο η περιοχή είναι δημοφιλής τόπος κυρίως Κινέζων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της περιφέρειας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters (Ρόιτερς), 100 τουρίστες έχουν παγιδευτεί από κατολίσθηση που οφείλεται στον σεισμό. Μέχρι και 31.500 επισκέπτες στην περιοχή έχουν απομακρυνθεί, είπε το Σινγχουά, ενώ η πυροσβεστική της περιοχής δήλωσε ότι 2,800 άτομα έχουν απομακρυνθεί από ένα ξενοδοχεί του οποίου ο χώρος υποδοχής έχει καταρρεύσει.

Η υπηρεσία σεισμών της Σιτσουάν δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν ισχύος 7,0 βαθμών, με το επίκεντρο στην περιοχή Νγκάουα, όπου ζουν κυρίως Θιβετιανοί που εκτρέφουν κοπάδια ως νομάδες.

Νέος σεισμός 6.6 Ρίχτερ

Ένας δεύτερος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στην Κίνα σήμερα το πρωί, αυτή τη φορά στα βορειοδυτικά της χώρας και ισχύος 6,6 βαθμών, χωρίς όμως να έχουν αναφερθεί θύματα.

Σύμφωνα με την κινεζική υπηρεσία σεισμών, ο σεισμός - λίγες ώρες μετά από ισχυρό σεισμό στα ΝΔ που κόστισε τη ζωή σε 9 άτομα και τραυμάτισε 164 - έπληξε μια απομακρυσμένη περιοχή στην περιφέρεια Σινζιάνγκ με χαμηλό πληθυσμό. Είχε εστιακό βάθος 11 χλμ και με το επίκεντρό του στην Αυτόνομη Περιοχή της Μογγολίας Μπορτάλα.

Το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είπε ότι ο σεισμός ήταν ισχύος 6,3 βαθμών.

Στην πρωτεύουσα της περιφέρειας Σινζιάνγκ, Ουρούμκι, το παράρτημα της υπηρεσίας σεισμών είπε μέσω του λογαριασμού του στο κοινωνικό δίκτυο Weibo (αντίστοιχο με το Twitter) ότι δεν υπάρχουν χωριά μέσα σε ακτίνα 5 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού, ούτε κωμοπόλεις μέσα σε ακτίνα 20 χλμ.

Στην κομητεία Ζινγκέ, όπου βρίσκεται το επίκεντρο, ο πληθυσμός είναι συνολικά περίπου 140.000 άτομα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Σινγχουά). Η περιοχή απέχει περίπου 100 χλμ από τα σύνορα με το Καζακστάν και είναι ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας ως δίοδος για την Κεντρική Ασία και τη Δύση, καθώς και βασική παραγωγός πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα...



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες