Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Της... Κορέας στις αγορές...

Χρηματιστήριο, ΚορέαΤο ελβετικό φράγκο, το ιαπωνικό γεν, τον χρυσό, τα κρατικά ομόλογα και τις μετοχές των πολεμικών βιομηχανιών ευνόησε η...
κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Β. Κορέας και ΗΠΑ.

Ανήμερα της 10ης επετείου από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι φραστικές ανταλλαγές πυρών μεταξύ Τραμπ και Πιονγιάνγκ οδήγησαν σε νευρικότητα τις διεθνείς αγορές και έστρεψαν αρκετούς επενδυτές στα παραπάνω ασφαλή καταφύγια.

Αποτέλεσμα ήταν η τιμή του χρυσού να εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών (1.260 δολάρια η ουγκιά), ενώ το ελβετικό φράγκο να ενισχυθεί περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας παράλληλα και τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο έναντι του ευρώ στα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Ανοδο σημείωσε και το γεν καθώς η Ιαπωνία είναι η μεγαλύτερη πιστώτρια χώρα του κόσμου και θεωρείται ότι σε μια γεωπολιτική κρίση οι επενδυτές της θα επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους.

Στον αντίποδα, το νοτιοκορεατικό γουόν υποχώρησε 0,9% έναντι του δολαρίου. Μαζί του υποχώρησαν και οι υψηλότερου ρίσκου μετοχές.

Τα περισσότερα ασιατικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με πτώση. Το Τόκιο υποχώρησε κατά 1,3%, η Σεούλ κατά 1,1%, το Παρίσι 1,2%, η Φρανκφούρτη 1,1%, το Λονδίνο 0,59%.

Στη Wall Street περίπου δύο ώρες πριν από το χθεσινό κλείσιμο ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε μόνο κατά 0,2%.

Η μεγαλύτερη πτώση αποτράπηκε χάρη στις μεταγενέστερες διαβεβαιώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ότι δεν υπάρχει «καμία άμεση απειλή πολέμου» και ότι οι Αμερικανοί θα μπορούσαν «να κοιμηθούν καλά απόψε».

Η αγορά διάβασε τα σχόλια του Τίλερσον ως ένδειξη ότι η διαμάχη μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγιάνγκ θα μπορούσε να επιλυθεί τελικά διπλωματικά αντί του πολέμου.

Πάντως, ο χθεσινός αμερικανοκορεατικός «πόλεμος των λέξεων» ευνόησε τις μετοχές των πολεμικών βιομηχανιών.

Οι τίτλοι αρκετών εταιρειών που έχουν μεγάλα συμβόλαια με τον αμερικανικό στρατό ενισχύθηκαν μετά τις προειδοποιήσεις Τραμπ κατά της Πιονγιάνγκ. Μεταξύ άλλων, οι μετοχές των Lockheed Martin, Raytheon, Northrop Grumman και L3 Techonologies σημείωσαν νέα ρεκόρ.

Ας σημειωθεί ότι οι μετοχές των πολεμικών βιομηχανιών σημειώνουν στο σύνολό τους άνοδο 30% από την εκλογή του Τραμπ.

Πανέτοιμη πάντως για κάθε ενδεχόμενο, η Capital Economics έσπευσε χθες να δημοσιοποιήσει έρευνα πληροφορώντας το επενδυτικό κοινό για τις οικονομικές συνέπειες ενός πιθανού πολέμου στη Χερσόνησο της Κορέας.

Η λονδρέζικη εταιρεία οικονομικών αναλύσεων υπογραμμίζει μεταξύ άλλων και τις μεγάλες ζημιές που θα υποστεί η οικονομία της Ν. Κορέας, προειδοποιώντας ότι αυτό θα επηρεάσει τις αλυσίδες προσφοράς σε όλο τον κόσμο.

Υπολογίζει ότι μια πτώση του νοτιοκορεατικού ΑΕΠ κατά 50% εξαιτίας πιθανού πολέμου θα αφαιρέσει άμεσα 1% από το παγκόσμιο ΑΕΠ, ενώ θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις παγκόσμιες αλυσίδες προσφοράς, καθώς η Ν. Κορέα είναι σημαντική βιομηχανική δύναμη του πλανήτη και κατασκευάστρια αρκετών ενδιάμεσων προϊόντων.

Είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια οθονών υγρών κρυστάλλων στον κόσμο, η δεύτερη μεγαλύτερη ημιαγωγών, είναι σημαντική κατασκευάστρια αυτοκινήτων, ενώ στην επικράτειά της εδρεύουν τα τρία μεγαλύτερα ναυπηγεία του πλανήτη. Αν ο πόλεμος τη χτυπήσει θα επηρεαστεί όλος ο κόσμος...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες