Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Μια κόλαση ανηλίκων πίσω από μια «ανοιχτή αγκαλιά»;...

Ανήλικοι, βία
Στον πειραιώτικο Τύπο και σε δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων και ιστοσελίδων, αφθονούν οι αναφορές στη «διάπλατα ανοιχτή αγκαλιά», την «οικογενειακή θαλπωρή και τη ζεστασιά» και το...
«πρωτοποριακό και ανεκτίμητο» έργο που προσφέρει το ιδιωτικό οικοτροφείο ανηλίκων που λειτουργεί από το 1963 στον Πειραιά.

Αφθονούν επίσης τα επίθετα που συνοδεύουν τον μέχρι το 2012 πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του οικοτροφείου: «οραματιστής», «ήρωας της ανθρωπιάς, της κατανόησης, της αγάπης για τα παιδιά», «ακούραστος εκπαιδευτικός, επιμελητής ανηλίκων», ο οποίος, στα 86 του χρόνια σήμερα, διακατέχεται από «μεράκι εφήβου».

Συγκλονιστικές καταθέσεις

Αν όμως ισχύουν όσα έχουν καταθέσει στη Δικαιοσύνη δώδεκα παιδιά που φιλοξενούνταν στο ίδρυμα, εργαζόμενοι στο οικοτροφείο, όπως επίσης και οι διαπιστώσεις της έρευνας δύο κοινωνικών λειτουργών για λογαριασμό του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το οικοτροφείο υπήρξε τουλάχιστον τα τελευταία δεκαέξι χρόνια μια κόλαση για τους φιλοξενούμενους ανηλίκους, πάνω στους οποίους ο πρόεδρος ικανοποιούσε, όπως κατηγορείται, τις σεξουαλικές και σαδιστικές επιθυμίες του.

Για την υπόθεση θα αποφασίσει το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, σε μια δίκη που ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου και συνεχίζεται αύριο, 18 Αυγούστου, με ρυθμούς μάλλον ασυνήθιστα γρήγορους για το καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος, προφυλακισμένος από τον Οκτώβριο του 2016, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές κακουργηματικές κατηγορίες: αποπλάνηση ανηλίκων κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή σε βάρος ανηλίκων μικρότερων από 14 ετών και μεγαλύτερων, όπως και σε βάρος ατόμου του οποίου καταχράστηκε τη διανοητική αναπηρία, και ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, τελεσθείσα από εργαζόμενο σε φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας σε βάρος ανηλίκων που δέχονταν τις υπηρεσίες του φορέα αυτού.

Η εμπλοκή της Δικαιοσύνης ξεκίνησε στα τέλη του 2012, ύστερα από εμπιστευτική αναφορά του Συνηγόρου του Παιδιού στην Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών. Στις αρχές του ίδιου χρόνου, εκπαιδευτικός σε Γυμνάσιο του Πειραιά ανέφερε ότι δωδεκάχρονος μαθητής, με μικρή διανοητική υστέρηση, της είχε εκμυστηρευτεί ότι κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον πρόεδρο του οικοτροφείου.

Ανάλογες μαρτυρίες πρώην φιλοξενούμενων παιδιών μετέφεραν μια παιδαγωγός σε άλλο ίδρυμα όπως και οικεία πρόσωπα ανηλίκων, ενώ οι καταγγελίες ενισχύονται και από τις καταθέσεις της παιδονόμου και του επιμελητή παιδιών του οικοτροφείου.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο κατηγορούμενος προέβαινε σε αυνανισμό και θωπείες του δωδεκάχρονου παιδιού στο υπόγειο του οικοτροφείου και στο σπίτι του στη Δροσιά, όπου πήγαιναν τα παιδιά τα Σαββατοκύριακα και σε διακοπές, ενώ, όταν βρισκόταν μόνος με άλλα παιδιά, τα έβαζε να κάθονται πάνω του, τα φιλούσε στο στόμα και στο λαιμό, τα άγγιζε στα γεννητικά όργανα και στα οπίσθια και τα εξανάγκαζε, είτε με απειλές είτε με δώρα που τους έπαιρνε, να κάνουν μεταξύ τους σεξουαλικές πράξεις. Τα παιδιά διεκδικούν σήμερα από τη Δικαιοσύνη την ηθική τους δικαίωση για όσα τραυματικά υπέστησαν.

Ολες οι καταθέσεις μαρτυρούν άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας σε ανήλικους. Η συχνή τιμωρία τους ήταν σφαλιάρες, κλοτσιές και μπουνιές και στέρηση φαγητού.

Ο ίδιος φαίνεται πως επιδίωκε να αποκόψει τα παιδιά από συμμαθητές και οικείους τους, ενώ είχε αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά την καθημερινή λειτουργία του οικοτροφείου, ερήμην των άλλων μελών του Δ.Σ., ελέγχοντας κάθε επικοινωνία και αποφασίζοντας για τα πάντα.

Επέβαλλε μάλιστα τις αντιπαιδαγωγικές μεθόδους του και στο προσωπικό του οικοτροφείου, που καταλάβαινε αλλά σιωπούσε από φόβο μήπως χάσει τη δουλειά του, όπως αναφέρουν οι κοινωνικοί λειτουργοί του ΕΚΚΑ που κάνουν λόγο για «αναχρονιστικό αντιπαιδαγωγικό περιβάλλον που [...] μπορεί να χαρακτηριστεί έως και κακοποιητικό [...]».

Ο κατηγορούμενος αρνείται όλες τις κατηγορίες και επικαλείται μαρτυρίες όσων γνώριζαν το οικοτροφείο, όπως επίσης την κατάσταση της υγείας του και το μακρύ διάστημα που βρισκόταν στο τιμόνι του οικοτροφείου, χωρίς να έχει ακουστεί το παραμικρό για σεξουαλική κακοποίηση των φιλοξενούμενων.

 Δημήτρης Αγγελίδης

efsyn.gr-nonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες