Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Αρμένιοι χριστιανοί που διέφυγαν από τη Ράκα: η ΙSIS ανατίναξε εκκλησίες,έκαψε προσευχητάρια, αγάλματα Χριστού και Παναγίας.Από το 2013 έχουμε να προσευχηθούμε σε ναό.


Μ’ ένα κομποσχοίνι στο χέρι και ένα κλουβί με 2 παπαγάλους στο άλλο η Sawsan Karapetyan κι η οικογένεια της έφυγαν από την Raqa, βοηθούμενoι από τους χριστιανούς μαχητές που είναι δεσμευμένοι στη μάχη για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από το μεγάλο τους οχυρό στη Συρία.

Έχοντας ζήσει κατά τη διάρκεια χρόνων μέσα στο φόβο αυτή η 45χρονη αρμένια  ο άνδρας της και 5 δικοί της που ήταν μέρος των ελάχιστων χριστιανών που παρέμειαν στη  Raqa (βορράς), την εγκατέλειψαν τελικά την Τρίτη με τα πόδια υπό την κάλυψη της νύχτας.
Αξιοποίησαν ένα δρόμο ανοιχτό και διασφαλισμένο από τους μαχητές του  (CMS), που έπειτα τους μετέφεραν στο πίσω μέρος ενός φορτηγού μέχρι το προάστιο της Jazra, στα δυτικά της Raqa.
« Δεν ήθελα να φύγω αλλά οι βομβαρδισμοί ήταν τόσο δυνατοί που φύγαμε », λέει αυτή γυναίκα πάντα καλυμμένη με μαύρο φόρεμα επιβαλόμενο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που κατέκτησαν τη Raqa το 2014.AFP
(Μέλη μιας αρμένικης οικογένειας που έφυγαν από τη Raqa στη Jazra, στη Συρία στις  8.8.2017…..)
Όπως χιλιάδες άλλοι που διέφυγαν από την ISIS  αυτοί έφυγαν χωρίς να πάρουν τίποτα.
Αλλά η κυρία Karapetyan δεν μπορούσε ν΄αποχωριστεί το κομποσχοίνι της και τους παπαγάλους της απoκαλούμενους « οι αχώριστοι ».
« Τ΄άφησα όλα εκτός από αυτά « ,………
« Όταν η Raqa βομβαρδίστηκε, μαζευτήκαμε και προσευχηθήκαμε στο Θεό για να σταματήσει αυτό », είπε η κ. Karapetyan. « Ζήσαμε τις πιο σκληρές στιγμές τις τελευταίες ημέρες λόγω των εντατικών βομβαρδισμών. Φοβήθηκα για τον άνδρα μου και την οικογένεια μου ».AFP
Χιλιάδες αρμένιοι και συρορθόδοξοι ζούσαν στη Raqa, όπου αποτελούσαν περί το 1% ενός πληθυσμού κατά πλειψηφίαν σουνίτικου μουσουλμανικού.
Οι Αρμένιοι παρόντες στη Συρία είναι απόγονοι αυτών που διέφυγαν από τη σφαγές στην Ανατολία κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου.Αυτές οι σφαγές έχουν καταγγελθεί ως μια γενοκτονία αλλά η Τουρκία απορρίπτει τον όρο.
Όταν η ISIS κατέκτησε τη Raqa, η πλειοψηφία των χριστιανών και των κούρδων έφυγαν από την πόλη. Υπό το ζυγό των τζιχαντιστών, οι χριστιανοί όφειλαν ή να προσηλυτιστούν στο islam, είτε να πληρώσουν « ένα φόρο » για να παραμείνουν οι χριστιανοί. Ή έφυγαν υπό την απιελή του θανάτου.
« Όταν η ISIS  κατέλαβε τη Ράκα, οι μαχητές της έκαψαν εκκλησίες, προσευχητάρια, αγγέλους,το άγαλμα της Παναγίας και του Χριστού« , θυμάται η 50χρονη Alexey, μια από τους κοντινούς της που διέφυγε με την κυρία Karapetyan.AFP
Η καθολική αρμενική εκκλησία των Μαρτύρων και αυτή της της Κυρίας μας του Ευαγγελισμού καταστράφηκαν από την ΙSIS.
« Γιορτάζαμε τις γιορτές μας στα μυστικά στο σπίτι « , προσθέτει η Alexey, ντυμένη κι αυτή επίσης μ΄ενα φουλάρι και μια ρόμπα επιβαλόμενη από την ISIS.  « Κάψαμε ελάχιστο θυμίαμα για να αισθανθούμε ότι ήταν μια θρησκευτική γιορτή ».
« Τ΄αφήσαμε όλα στη Raqa. Αυτό είναι επώδυνο. Δοκιμάσαμε να παραμείνουμε αλλά δεν μπορούσαμε πια να υποφέρουμε την κατάσταση », λέει καλύπτοντας το πρόσωπό της με τα χέρια της..
Από τη Jazra, οι 7 συγγενείς περιμένουν να πάνε στο Χαλέπι…μια μεγάλη κοινότητα Αρμενίων εδρεύει στο Χαλέπι.
Λόγω των μαχών δεκάδες χιλιάδες άτομα έφυγαν από τη Raqa.Ο Kardij Kirdian, 50 ετών, έφυγε την Τρίτη την επομένη τη ςφυγής του αδερφού του.
« Δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που αισθάνθηκα όταν είδαμε χριστιανούς μαχητές « , λέει ο  Kirdian, ντυμένος μ΄ένα μακρύ ένδυμα…
IΑποφάσισε να φύγει αφότου αρχικά επέλεξε να παραμείνει στην γεννέτειρα του και να πληρώσει στους τζιχαντιστές  δεκάδες χιλιάδες συριακές λίρες ως « φόρους », ή « jizia ».
Η ISIS « ανατίναξε εκκλησίες ,δεν προσευχήθηκα μέσα σ΄εκκλησία  από το 2013 και μετά », θρηνεί..
Αλλά φυλάει την ελπίδα του . « Αν εμείς τις ξαναχτίσουμε , θα προσευχηθούμε εκ νέου στη Raqa ».courrierinternational, (AFP) 09.08.2017
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες