Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Το 1987 στη Συρία οι κούρδοι ήταν 250.000 με 300.000 σ΄ένα πολυεθνοτικό κράτος 20.000.000 ….Σήμερα έγιναν ρυθμιστές,έφεραν και τις ΗΠΑ στη Συρία…….

Αποτέλεσμα εικόνας για kurdistan syria
Στα τέλη της δεκαετίας του 90 η έξαρση του κουρδικού εθνικισμού αποτελούσε πρόβλημα για 3 χώρες της Μ Ανατολής την Τουρκία,το Ιράκ και το Ιράν.Οι 2 άλλες χώρες όπου υπάρχει αρκετά σημαντικός αριθμός κούρδων δηλ.η Συρία και η τότε Σοβιετική Ένωση δεν επηρεάζονταν πολύ από τον κουρδικό αλυτρωτισμό.

Σημαντικό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι η ονομασία Κουρδιστάν ποτέ δεν υπήρξε ως ονομασία ενός ανεξάρτητου κράτους, με πολιτικά σύνορα , στο οποίο να έχει ζήσει ένας ομοιογενής πληθυσμός , κοινής εθνικής καταγωγής τουλάχιστον στην πλειονότητά του.Παρόλο που ορισμένες κουρδικές περιοχές εμφανίζουν κυρίαρχα εθνικά χαρακτηριστικά σε άλλες περιοχές οι κούρδοι δεν αποτελούν παρά μια πολυάριθμη μειονότητα ανάμικτη με άλλες εθνικές ομάδες.
Δεν μπορεί να υπάρξει σαφής καθορισμός συνόρων.Στην Τουρκία όπου ζει το μεγαλύτερο ποσοστό Κούρδων αυτοί ζουν σε 17 επαρχίες στ΄ανατολικά της χώρας.
ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ….
Αντίθετα στη Συρία υπάρχει μια μικρή μειονότητα 300.000 κυρίως στα ΒΑ (Τζαζίρα) στα ΒΔ και στη Δαμασκό στη συνοικία Σαλχίγια..Στη Συρία οι Κούρδοι που υπολογίζονταν σε 250.000 ενθαρρύνθηκαν από τις γαλλικές αρχές να προσβλέπουν στην κουρδική ανεξαρτησία.
Οι κούρδοι είναι στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι σουνίτες με μια μειονότητα σιιτών.Περίπου 70.000 ανήκουν στο δόγμα Γιεζιτών.Η γλώσσα τους έχει 3 διαλέκτους. »Politique et minorités au Proche-Orient.Les raisons d΄une explosion. » Laurent et Annie Chabry. Paris 1987 στην ελληνική εκδ.ΘΕΤΙΛΗ
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες