Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Χτύπημα 38 εκατ.ευρώ στον Σαββίδη!

Με απόφαση του διοικητικού Εφετείου της Κομοτηνής, ο όμιλος Σαββίδη καλείται να πληρώσει άμεσα τις παλιές αμαρτίες της ΣΕΚΑΠ

Χτύπημα 38 εκατ.ευρώ στον Σαββίδη!
 Σε πληγή που δεν «κλείνει» εξελίσσεται για τον Ιβάν Σαββίδη  η ΣΕΚΑΠ και οι αμαρτίες του παρελθόντος της. Με απόφαση του διοικητικού εφετείου της Κομοτηνής, ο όμιλος Σαββίδη καλείται να πληρώσει άμεσα το πρόστιμο για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, δημιουργώντας ισχυρά προσκόμματα στους σχεδιασμούς του ομογενούς επιχειρηματία.

Ο Ιβάν Σαββίδης είχε-προσωρινά όπως αποδείχθηκε- απαλλαχθεί από το βραχνά του προστίμου των 38 εκατ.ευρώ, χάρη στη τροπολογία που πέρασε τον Απρίλιο η κυβέρνηση και αφορούσε ρύθμιση για τα πρόστιμα λαθρεμπορίας. Ειδικότερα η τροπολογία που περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, προέβλεπε ότι « οι εταιρείες που αποκρατικοποιούνται και περνούν σε χέρια ιδιωτών απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας αρκεί αυτά να είχαν καταλογιστεί σε περίοδο που οι μετοχές ανήκαν στο κράτος».
Βάσει αυτής της τροπολογίας, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, η οποία υποστήριξε ότι πρόκειται για «φωτογραφική» ρύθμιση με αποδέκτη τον Ιβάν Σαββίδη και την ΣΕΚΑΠ, ο τελευταίος απαλλάχθηκε από το πρόστιμο των 38 εκατ.ευρώ, που είχε πρωτόδικα επιβάλλει το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής.
Συγκεκριμένα στις 5 Απρίλιου του 2017, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, επέβαλλε πρόστιμο φόρων και τελών, ύψους 38 εκατ. ευρώ στην καπνοβιομηχανία για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008. Μεσολάβησε, όπως προαναφέρθηκε η τροπολογία που έδινε «άφεση αμαρτιών», αλλά το θέμα άνοιξε για τα καλά και πάλι με τη νέα απόφαση, βάσει της οποίας:
ο όμιλος Σαββίδη, δηλαδή η νέα ιδιοκτησία του ΣΕΚΑΠ, πρέπει να πληρώσει άμεσα στο πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων ευρώ, σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η νέα προσφυγή.
Ο ομογενής επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, καλείται εκ νέου να αντιμετωπίσει τα νέα προσκόμματα που προκύπτουν για το project της Καπνοβιομηχανίας Ξάνθης και να πορευτεί από δω και πέρα με την απόφαση εν λόγω δικαστική απόφαση.
Η σκανδαλολογία και η... ρήτρα
Προφανώς και υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια, με βάση τα οποία οι δικαστές έκριναν ότι το εν λόγω πρόστιμο εξακολουθεί να είναι «σε ισχύ» και πρέπει να καταβληθεί από τη νυν διοίκηση της ΣΕΚΑΠ. Παράλληλα, η σκανδαλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από το όνομα του Ιβάν Σαββίδη και οι έμμεσες αναφορές στο πρόσωπό του, ως παράγων διαπλοκής, ενδεχομένως να διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην απόφαση των δικαστών.
Άγνωστο παραμένει και αποτελεί σημείο διερεύνησης, αν στη συμφωνία εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ από το Σαββίδη, υπήρχε συγκεκριμένη ρήτρα διασφάλισης για τη νέα ιδιοκτησία, αναφορικά με παρελθόντα χρέη, πρόστιμα και λοιπές «αμαρτίες». Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί, πως και με πι τρόπο, ο Ιβάν Σαββίδης «κληρονόμησε» τις… αμαρτίες της παλιάς ιδιοκτησίας.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες