Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Πρόστιμα €133 εκατ. σε Mercedes Benz και BMW στην Ελλάδα για φόρο-τρικ


Πρόστιμα €133 εκατ. σε Mercedes Benz και BMW στην Ελλάδα για φόρο-τρικ
Σε τιμολογιακά τεχνάσματα κατέφευγαν επί πολλά χρόνια  οι δύο γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Mercedes Benz και BMW, προκειμένου οι θυγατρικές τους στην Ελλάδα να πληρώνουν μειωμένα τέλη ταξινόμησης, ΦΠΑ και φόρους. Μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ στις δύο εταιρείες καταλογίσθηκαν  φόροι και πρόστιμα συνολικού ποσού 133,2 εκατ. ευρώ

Στη Mercedes Benz Hellas καλείται να πληρώσει διαφυγόντες φόρους, πολλαπλά τέλη και πρόστιμα λαθρεμπορίας 84,4 εκατ. ευρώ, για 6.300 εισαχθέντα Ι.Χ. αυτοκίνητα.
Στη BMW Hellas επιβλήθηκαν φόροι, τέλη και πρόστιμα 48,8 εκατ. ευρώ, για 5.150 εισαχθέντα Ι.Χ. αυτοκίνητα.
Οπως προέκυψε από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, οι δύο μητρικές πολυεθνικές εταιρίες Mercedes Benz και ΒΜW από το 2011 πραγματοποιούσαν ενδοομιλικές πωλήσεις προς τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα με σημαντικά μειωμένες τιμές - προέβαιναν δηλαδή σε εικονική υποτιμολόγηση. Ετσι  κατέβαλαν αντίστοιχα μειωμένα ποσά τελών ταξινόμησης και ΦΠΑ και παράλληλα να απέφευγαν την πληρωμή μεγάλων ποσών φόρου πολυτελείας.
Όμως, αυτό το όφελος δεν το μετακυλούσαν στους καταναλωτές-αγοραστές των αυτοκινήτων τους: Αν και πλήρωναν μειωμένους φόρους και τέλη, συνέχιζαν να πωλούν τα οχήματα τους στις ίδιες τιμές, όπως και και πριν από το 2011.
Με τον τρόπο αυτό αποκόμιζαν σημαντικά κέρδη (λόγω πολύ μεγάλων διαφορών μεταξύ σημαντικά χαμηλών τιμών εισαγωγής από τη Γερμανία και υψηλών τιμών πώλησης στην Ελλάδα). Για τα πολύ υψηλά αυτά κέρδη τους, οι ελληνικές αντιπροσωπίες δεν φορολογούνταν, διότι τα κέρδη τους συμψηφίζονταν με τις ζημιές που είχαν τα προηγούμενα χρόνια.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες