Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Οι Καναδοί πρωταθλητές στα χρέη από στεγαστικά δάνεια

To να ζει κανείς σε μια χώρα όπως στον Καναδά και να αποτελεί πολίτης μιας ισχυρής οικονομίας, αυτό δε σημαίνει ότι ο όρος «χρέος» αποτελεί άγνωστη λέξη με όλα τα επακόλουθά της στην καναδική οικογένεια.

Και όμως θα εκπλαγείτε, αν μάθετε ότι μολονότι τα στοιχεία μαρτυρούν την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, αυτά που αφορούν την οικονομική κατάσταση και την ευημερία των πολιτών δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά.
Τα νοικοκυριά στον Καναδά, παίρνουν το πρωτάθλημα στα χρέη από τα στεγαστικά, κυρίως δάνεια!
Η πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αποτελεί έκπληξη. Η μελέτη που εκπόνησε για την κατάσταση του χρέους των νοικοκυριών σε 35 ανεπτυγμένες χώρες, πάνω στην οποία βασίστηκε η προκαταρκτική έκθεση του ΟΟΣΑ- η οποία θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα- διαπίστωσε ότι οι Καναδοί υποφέρουν από υψηλά ποσοστά χρέους!
Στην πραγματικότητα, ο Καναδάς τοποθετήθηκε στη κορυφή, όσον αφορά στην εικόνα του χρέους των νοικοκυριών της.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ εξηγεί ότι το υψηλό χρέος, μπορεί να μη σημαίνει ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, αλλά υποδηλώνει την “ευπάθεια σε μελλοντική κρίση”.
Ως επί το πλείστον, τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους των νοικοκυριών. Δεδομένης της ‘’καυτής’’ αγοράς κατοικίας του Καναδά, ειδικά σε ορισμένες πόλεις, τα χρέη είναι εκτοξευμένα.
“Οι χώρες του ΟΟΣΑ που έχουν βιώσει τις ισχυρότερες αυξήσεις του χρέους των νοικοκυριών, έχουν επίσης ζήσει και τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των κατοικιών” σημειώνει η έκθεση.
Δυστυχώς, η εξάρτηση του Καναδά από το real estate θέτει τη χώρα και τους πολίτες της σε επισφαλή οικονομική θέση.http://greekvoice.media
Ενώ ο Καναδάς μπορεί να έχει σημειώσει οικονομικά βήματα, χάρη και στην ανάπτυξη της εθνικής βιομηχανίας, τα υψηλά επίπεδα του χρέους των νοικοκυριών “ενδέχεται να βάλουν σε σημαντικό κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δεδομένης της άμεσης έκθεσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην αγορά κατοικίας”, δήλωσε ο ΟΟΣΑ.
Με άλλα λόγια, αν η αγορά κατοικίας καταρρεύσει, ο Καναδάς θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.
Επί του παρόντος και σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο δείκτης χρέους των νοικοκυριών του Καναδά έναντι του ΑΕΠ είναι στο 101% και των ΗΠΑ στο 80%.
Πίσω από τον Καναδά, βρίσκεται η Νότια Κορέα, η οποία είχε τον υψηλότερο δείκτη στο 93%, με το Ηνωμένο Βασίλειο να έρχεται τρίτο με λίγο πάνω από το 88%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες