Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Μέθοδος Plofkraak: Πώς ανατινάζουν και ληστεύουν ΑΤΜ...

Αποτέλεσμα εικόνας για ατμ ανατιναξηAνθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των ληστών που ανατινάζουν ΑΤΜ προκειμένου να αρπάξουν τις κασετίνες με τα χρήματα έχει εξαπολύσει η ΕΛ.ΑΣ. Ο τρόπος που χρησιμοποιούν οι...
ληστές λέγεται plofkraak και είναι η έκρηξη με διοχέτευση αερίου.

Το τελευταίο χτύπημα έγινε στο ΑΤΜ της Δάφνης, όπου έδρασαν τρία άτομα. Ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομία, υπάρχουν τρεις συμμορίες που δρουν με τον ίδιο τρόπο. 

Οι τρεις αυτές συμμορίες από τον Αύγουστο έως και το Δεκέμβρη του 2017 έχουν ανατινάξει τουλάχιστον 80 ΑΤΜ με τη μέθοδο Plofkraak (50 στην Αττική και 30 στην υπόλοιπη Ελλάδα), εκ των οποίων οι 40 το τελευταίο δίμηνο (25 στην Αττική, 15 στην υπόλοιπη Ελλάδα). 

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση στην περιοχή της Αράχωβας για την σύλληψή τους, χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

Η μέθοδος Plofkraak

Η μέθοδος Plofkraak χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από Ρουμάνους διαρρήκτες σε ΑΤΜ, καθώς εκτίμησαν πως αν τα καταφέρουν το ρίσκο θα είναι μικρότερο από το να χτυπήσουν μια τράπεζα. Από τότε η μέθοδος έγινε μόδα. 

Οι δράστες συνδέουν φιάλες υγραερίου με λάστιχα ποτίσματος ή άλλα ειδικά λάστιχα. Τοποθετούν τη μία άκρη του λάστιχου μέσα στη σχισμή του ΑΤΜ από την οποία βγαίνουν τα χρήματα. Η άλλη άκρη είναι συνδεδεμένη με την μπουκάλα.

Στη συνέχεια, ανοίγουν τη στρόφιγγα του αερίου και το διοχετεύουν στο εσωτερικό του ΑΤΜ. Τελευταίο βήμα τους είναι να προκαλέσουν έκρηξη, συνήθως με ηλεκτρικά καλώδια που έχουν κολλήσει στο λάστιχο και τα οποία έχουν γυμνωθεί στις άκρες τους. 

Η ανάφλεξη που προκαλείται μέσω των καλωδίων - με τη βοήθεια μπαταρίας - έχει ως αποτέλεσμα την έκρηξη.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες