Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018



Συρία: Για πρώτη φορά μετά το 1974 κτυπήθηκε από πυροβολικό ο τουρκικός Στρατός - Καταστράφηκαν Α/Κ πυροβόλα Firtina


Συρία: Για πρώτη φορά μετά το 1974 κτυπήθηκε από πυροβολικό ο τουρκικός Στρατός - Καταστράφηκαν Α/Κ πυροβόλα Firtina
Για πρώτη φορά μετά το 1974 όταν δέχθηκαν τα τελευταία πυρά από πυροβολικό στην Κύπρο, χθες το βράδυ και τα ξημερώματα σήμερα, οι τουρκικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην συριακή πόλη Αφρίν, δέχθηκαν σφοδρά πυρά πυροβολικού!

Το συριακό πυροβολικό χρησιμοποιώντας αυτοκινούμενα πυροβόλα των 152 χλστ. (φωτό) και των 122 χλστ. εκτόξευσε περισσότερες από 100 οβίδες κατά τουρκικών συστοιχιών πυροβολικού που ενωρίτερα είχαν προσβάλει με πυρά οχηματοπομπή ανθρωπιστικής βοηθείας στην Αφρίν.
Τα πυρά εκτοξεύθηκαν από την θέση των φιλοκυβερνητικών Δυνάμων Εθνικής Αμυνας (NDF), σε συνεργασία με τις κουρδικές «YPG»
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κτυπήθηκαν δύο τουρκικά αυτοκινούμενα πυροβόλα Firtina των 155 χλστ. χωρίς όμως να γίνει γνωστό αν καταστράφηκαν ή απλά υπέστησαν ζημιές.
Στην περιοχή εθεάθησαν εν συνεχεία από drone των συριακών δυνάμεω να καταφθάνουν τουλάχιστον 6 ασθενοφόρα του τουρκικού Στρατού.
Η εκπομπή των πυρών έγινε από πέντε, συνολικά πυροβόλα και διήρκεσε 10'.
Το συριακό μπαράζ πυροβολικού έγινε για να αποσυμπιεστεί η τουρκική επίθεση στο πέρασμα Ζιγιαράχ το οποίο οδηγεί στην "καρδιά" του καντονίου της Αφρίν και στο οποίο έχει εμπλακεί το μεγαλύτερο μέρος των τουρκικών και φιλοτουρκικών δυνάμεων που έχουν εισβάλει στην Συρία.
Την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018, οβιδοβόλα Firtina και εκτοξευτές ρουκετών των 122 χλστ. του πυροβολικού του τουρκικού Στρατού βομβάρδισαν την οχηματοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας που επρόκειτο να εισέλθει στην περιοχή της Αφρίν μέσω του περάσματος Ζιγιαράχ στα προάστια του βόρειου Χαλεπίου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Hawar» («ANHA»).
Χιλιάδες πολίτες απο τις κουρδικές περιοχές στην ανατολική Συρία επενέβαιναν στην οχηματοπομπή, η οποία μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Αφρίν. Βασικά επρόκειτο για μια προσπάθεια ενίσχυσης της απομονωμένης Αφρίν, η οποία έγινε μάλλον αρκετά μαζικά, για να μην πούμε άγαρμπα, και είχε αρκετές απώλειες.
Οι κουρδικές «YPG» αποκάλυψαν σε επίσημη ανακοίνωση τους ότι πολλοί πολίτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν απο τον βομβαρδισμό του τουρκικού στρατού στην οχηματοπομπή. Ωστόσο, οι κουρδικές δυνάμεις δεν παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών.
Ο βομβαρδισμός του περάσματος Ζιγιαράχ, το κρίσιμο κεντρικό σημείο προμηθειών για ολόκληρη την περιοχή της Αφριν, πιθανόν θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας πολύ πιο βίαιας φάση της επιχείρησης του τουρκικού στρατού εναντίον των «YPG» στην Αφρίν.
Οι αμέσως προηγουμενες βολές πυροβολικού που δέχθηκε ο τουρκικός Στρατός προέρχονταν από την 182 ΜΠΠ, στην Κύπρο το 1974.
Η 182 ΜΠΠ έδρευε στο στρατόπεδο « Μάκη Γιωργάλλα »  στη περιοχή Βοσπόρου του χωριού Άγιος Επίκτητος στην επαρχία Κερύνειας.
Η Μοίρα διέθετε δώδεκα ( 12 )  πυροβόλα των 25 λιβρών και τέσσερα ( 4 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 0,50 της ίντσας καθώς και δύο ( 2 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 14,5 χιλιοστών για την αντιαεροπορική της άμυνα.
Διοικητής της Μοίρας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Ανχης  ( ΠΒ ) Αναγνωστόπουλος Φωκάς.
Την πρώτη ημέρα της τουρκικής εισβολής η Μοίρα ακολουθώντας τη παραλιακή οδό Αξίου Επικτήτου - Κερύνειας - Λαπήθου αναπτύχθηκε στο χώρο τάξεως της στη περιοχή της διάβασης Αγίου Παύλου.
Κατά τη διαδρομή η Μοίρα απώλεσε δύο πυροβόλα, το πρώτο λόγω ανατροπής κοντά στο στρατόπεδο της και το δεύτερο λόγω βλάβης του ρυμουλκού οχήματος. Η Μοίρα  εγκατέλειψε επίσης δύο πυροβόλα εντός του στρατοπέδου στο Βόσπορο.
Από το χώρο τάξεως της οι Μοίρα εκτέλεσε βολές κατά του τουρκικού προγεφυρώματος και εξέπεμψε πυρά υποστήριξης των μαχόμενων τμημάτων του 3ου Τ.Σ..
Στη περιοχή Αγίου Παύλου η Μοίρα δέχτηκε αεροπορικές επιδρομές και βολές από τον αποβατικό στόλο από τις οποίες είχε δύο νεκρούς οπλίτες.
Κατά τη 2η φάση της τουρκικής Εισβολής η Μοίρα τάχθηκε στη περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς και εκτέλεσε βολές κατά των προελαύνοντων τμημάτων των τουρκικών δυνάμεων στο δυτικό μέτωπο στη περιοχή Δένειας - Μάμμαρι καθώς επίσης και πυρά υποστήριξης της άμυνας του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ.
Την 14η Αυγούστου 1974 η Μοίρα υποχώρησε και τάχθηκε στη περιοχή Παλιομετόχου. Την 15η Αυγούστου 1974 η Μοίρα υποχώρησε και τάχθηκε στη περιοχή Αγίου Ιωάννη Μαλούντας, όπου και την βρήκε η ανακωχή,newsone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες