Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Πέθανε ο Λάρι Χάρβεϊ...


...η ψυχή του Burning Man...

Ο Λάρι Χάρβεϊ, ο συνιδρυτής του διάσημου φεστιβάλ τέχνης Burning Man, πέθανε το Σάββατο στο Σαν Φρανσίσκο έχοντας υποστεί ένα σοβαρό......εγκεφαλικό επεισόδιο στις 4 Απριλίου. Ήταν 70 ετών.   

Η ιστοσελίδα Burning Man μετέδωσε τη δυσάρεστη είδηση ενώ όπως έγινε γνωστό ο Χάρβεϊ πέθανε το πρωί του Σαββάτου σε νοσοκομείο. Στο πλευρό του ήταν όλη του η οικογένεια και φίλοι,  δήλωσε η διευθύνων σύμβουλος του Burning Man.  

«Τώρα που έχει φύγει, ας κρατήσουμε τη μνήμη του ζωντανή στην καρδιά μας, στις σκέψεις μας και στις ενέργειές μας», γράφει ο επιστήθιος φίλος του Στίουαρτ Μάγκνουμ στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.  

Οι φίλοι και η οικογένεια του σχολίασαν σε ανακοίνωση πως ο Λάρι υπήρξε ένας οραματιστής, εραστής των λέξεων και των βιβλίων, ένας μέντορας που προκάλεσε τους άλλους να εξετάσουν τον κόσμο με νέους τρόπους.   

Το 1986, ο Χάρβεϊ ο οποίος εργάζονταν ως ξυλουργός και κηπουρός, ξεκίνησε το Burning Man σε ηλικία 38 ετών μαζί με τον φίλο του Τζέρι Τζέιμς.   

Αρχικά η γιορτή ήταν ένα μικρό τελετουργικό πάρτι για το θερινό ηλιοστάσιο που για πρώτη φορά έγινε με μυστικοπάθεια στο Baker Beach στο Σαν Φρανσίσκο.   

Στο τέλος της νύχτας έκαψαν ένα ομοίωμα άντρα στην παραλία. Η γιορτή επαναλήφθηκε και μεγάλωσε μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, φθάνοντας τελικά σε 800 συμμετέχοντες.   

Τελικά το 1990, η τοποθεσία άλλαξε και το μικρό πάρτι μεταφέρθηκε ως φεστιβάλ στην έρημο του Black Rock Desert.   

Σύντομα έφτασε να προσελκύει πάνω από 60.000 ανθρώπους, οι οποίοι δημιουργούσαν την εφήμερη πολιτεία της ερήμου που έγινε γνωστή ως Black Rock City και είχε διάρκεια ζωής μόλις οκτώ ημέρες. Με πολυάριθμες εγκαταστάσεις τέχνης μεγάλης κλίμακας, οι παρευρισκόμενοι γιορτάζουν σήμερα μέχρι την αποκορύφωση του φεστιβάλ: το τελετουργικό κάψιμο ενός γιγαντιαίου ομοιώματος. 

To 2015 το φεστιβάλ είχε γίνει γιγαντωθεί σε όγκο αλλά και κέρδη αποφέροντας σχεδόν 35 εκατ. δολάρια. Ωστόσο το μεγαλύτερο από αυτό το ποσό ήταν τα χρήματα που οι διοργανωτές «έριχναν» για την προετοιμασία της διοργάνωσης της επόμενης χρονιάς.    

Ο Χάρβεϊ υπήρξε ακτιβιστής, καλλιτέχνης και φιλάνθρωπος. Παρέμεινε εκτελεστικός διευθυντής της Black Rock City LLC, μιας οργάνωσης που είχε αναλάβει τη διοργάνωση του φεστιβάλ, μέχρι το θάνατό του.  

Ήταν πρόεδρος του Black Rock Arts Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος τέχνης για την προώθηση διαδραστικών συνεργατικών δημόσιων εγκαταστάσεων τέχνης σε κοινότητες έξω από το Black Rock City...

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες