Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Ήξεραν για τους νεκρούς και έπαιζαν το «Θέατρο της Δευτέρας»


Ήξεραν για τους νεκρούς και έπαιζαν το «Θέατρο της Δευτέρας»
Ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών και για αυτό και γύρισε εσπευσμένα από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη αλλά προτίμησε να δώσει μια «θεατρική παράσταση» μπροστά στις κάμερες παρά να πει την αλήθεια στους πολίτες, τονίζει Γρηγόρης Ψαριανός, μιλώντας στο liberal.gr, δηλώνοντας επίσης ότι με αυτή την κυβέρνηση ουδείς μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό καθώς και στους αρμόδιους υπουργούς χωρίς να αφήνει εκτός της κριτικής του τα υψηλόβαθμα στελέχη που βρέθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής αλλά και αυτά που συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης Πέμπτης.
Αυτά που έγιναν τρομάζουν, αναφέρει, και προσθέτει ότι η επίκληση, που γίνεται από την κυβέρνηση, στην άναρχη δόμηση (που αποτελεί μια πραγματικότητα σε όλη την Αττική και σε όλη την Ελλάδα) στους ισχυρούς ανέμους και τους εμπρησμούς ως δικαιολογία προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια.
Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου
- Κύριε Ψαριανέ βρεθήκατε στο Μάτι από τις πρώτες ημέρες μετά την εθνική τραγωδία. Τι είδατε;
Η κατάσταση ήταν και είναι τραγική. Τραγική. Είναι τρομακτικό ακόμη και όταν το βλέπεις μετά. Μετά βίας θα έλεγα ότι μπορείς ακόμη και έτσι να συνειδητοποιήσεις τι έζησαν αυτοί οι άνθρωποι. Τι έζησαν αυτοί που επέζησαν και πως χάθηκαν αυτοί που δεν τα κατάφεραν. Το μόνο που μπορείς να νιώσεις είναι ο πανικός αυτών των ανθρώπων. Βρέθηκαν μέσα στην πυρκαγιά που έτρεχε κατά πάνω τους με ταχύτητα ανέμου που έφτανε τα 120 χιλιόμετρα και αυτοί δεν είχαν που να πάνε. Είχαν κλείσει τη Μαραθώνος ενώ η πυρκαγιά είχε περάσει στο κάτω μέρος. Μου έλεγαν άνθρωποι που τα έζησαν ότι δεν μπορούσαν να φύγουν. Είχαν αποκλειστεί με μοναδική διέξοδο τη θάλασσα και επικράτησε ο πανικός αφού δεν υπήρχε κανείς να τους καθοδηγήσει. Τους έδιωχναν όλους προς τα κάτω.
- Υπάρχουν και αγνοούμενοι.
Αυτό είναι το χειρότερο και το πλέον ανησυχητικό. Χρειάστηκαν 6 ολόκληρες ημέρες για να βγει και να ανακοινώσει ένα νούμερο η κυβέρνηση. Και πάλι ίσως να μην είναι και σωστό. Προσωπικά με όλα αυτά φοβούμαι, το απεύχομαι μέσα από τα βάθη της ψυχής μου αλλά το φοβούμαι, ότι θα συνεχίσει ο αριθμός να αυξάνεται και θα βρίσκουμε σορούς στη θάλασσα ή σε ακτές.
- Στη θαλάσσια περιοχή έγιναν πολλά. Υπήρξαν νεκροί από πνιγμό.
Ήταν αναμενόμενο. Μπήκαν στη θάλασσα αλλά για να αποφύγουν τον καπνό και το ενδεχόμενο να καούν έπρεπε να πάνε βαθύτερα και να κολυμπούν. Και απορώ. Κανείς δεν σκέφτηκε να στείλει δύο τρία ελικόπτερα μέχρι να φτάσουν τα καΐκια και όποιος άλλος; Να ρίξουν μερικά σωσίβια στον κόσμο και κυρίως να φωτίσουν με προβολείς την περιοχή. Να μην είναι ο κόσμος στο σκοτάδι να μην πανικοβάλλεται περισσότερο από όσο ήδη ήταν. Μου τα έλεγαν αυτά οι ίδιοι οι άνθρωποι που επιβίωσαν μετά από 4, 5 και παραπάνω ώρες στη θάλασσα. Μη ξεχνούμε πως βρέθηκαν από τα επιβατηγά πλοία άνθρωποι σε απόσταση 4 ναυτικών μιλίων. Δεν υπήρξε κανένας συντονισμός, κανένας σχεδιασμός και χάθηκαν άδικα τόσες ζωές.
- Έχει γίνει και γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν ο πρωθυπουργός γνώριζε για τους νεκρούς πριν ή φθάνοντας στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής το βράδυ της Δευτέρας. Τι εικόνα έχετε;
Γνωρίζαμε για δύο νεκρούς λίγο μετά τις 7 το απόγευμα. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Χαλάνδρι ήξεραν σίγουρα ότι υπάρχουν πάνω από 30 νεκροί. Ότι και αν λένε ότι και αν υποστηρίζουν ήξεραν σίγουρα για διψήφιο αριθμό νεκρών. Γι αυτό άλλωστε από ότι πληροφορηθήκαμε επισήμως είχε ήδη ενεργοποιηθεί η ειδική ομάδα αντιμετώπισης θυμάτων καταστροφής. Αυτό δεν έχει διαψευστεί από κανέναν. Συγνώμη αλλά πιστεύετε πως θα γυρνούσε άρον άρον ο πρωθυπουργός αν δεν ήξερε ήδη ότι η καταστροφή είναι μεγάλη και ότι υπάρχουν νεκροί;
- Ναι αλλά δεν ειπώθηκε τίποτα σε εκείνη την σύσκεψη. Ούτε ο πρωθυπουργός ρώτησε κάτι σχετικά;
Τι να ρωτήσει αφού ήξερε. Όλοι ήξεραν, όχι τον αριθμό που σήμερα βλέπουμε αλλά ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί και ακόμη περισσότεροι, εκείνη την ώρα αγνοούμενοι. Κοιτάξτε ποιος μπορεί να πιστέψει ότι αυτό που γνωρίζουμε όλοι αυτό που έβλεπαν και για το οποίο ενημέρωναν αρμοδίως οι άνδρες της πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ καθώς και οι διασώστες, δεν το γνώριζε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ακόμη και ο υπουργός Ναυτιλίας ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε πως υπήρξε νωρίς πληροφορία για νεκρούς αλλά δεν ήταν... ασφαλής. Δηλαδή τι εννοεί; Δεν έχω ξανακούσει κάτι τέτοιο. Κοιτάξτε αυτοί πήγαν εκεί και έστησαν μια θεατρική παράσταση. Έπαιζαν το... Θέατρο της Δευτέρας μπροστά στις κάμερες. Ποιος Έλληνας μπορεί να ξεχάσει τη σκηνή με τον πρωθυπουργό να ρωτά στις 12 παρά τέταρτο όλους αυτούς τους αρμόδιους, πότε θα σηκωθούν τα αεροπλάνα; Την ώρα που η πυρκαγιά είχε τελειώσει είχε κάψει τα πάντα και είχε φτάσει στη θάλασσα.
Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να ψελλίσει τη λέξη θύματα. Να ρωτήσει αν υπάρχουν έστω. Αν υπάρχουν κάποιοι αγνοούμενοι. Λέξη. Έδινε μόνο συγχαρητήρια. Αυτές ήταν οι ατάκες του στο θέατρο της Δευτέρας.
- Είδαμε και μια συνέντευξη Τύπου όπου όλοι αυτοαποθεώθηκαν. 
Με την έγκριση Τσίπρα πάντα. Ήταν εκεί η φωνή του, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Και τα βρήκαν όλα καλά. Ήταν όλοι τέλειοι δεν έκαναν λάθος. Λάθος έκαναν αυτοί που κάηκαν και τους δημιούργησαν πρόβλημα. Εμένα με ενόχλησε ακόμη περισσότερο αυτός ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, για την ονομασία αυτή του συγκεκριμένου υπουργείου οφείλουν κάποιοι να το επανεξετάσουν, ο οποίος είπε ότι παραιτήθηκε αλλά δεν το απεδέχθη ο πρωθυπουργός. Λυπάμαι αλλά ακόμη και αν θεωρεί πως δεν έχει κάνει λάθη, υπάρχουν νεκροί, πάνω από 90 ήδη, έχεις ένα βάρος. Αυτό το βάρος στη συνείδηση δεν δέχεται άρνηση αν παραιτήσε πραγματικά. Απλά το λες και σηκώνεσαι να φύγεις. Χωρίς δεύτερη συζήτηση. Όλα τα άλλα είναι...
- Ως πολίτης αισθάνεσαι ασφαλής όταν βλέπεις τέτοια συμπεριφορά πριν και μετά;
Μα τι συζητούμε τώρα; Όταν τα βλέπεις και κυρίως όταν τα ζεις όλα αυτά τι ασφάλεια να αισθάνεσαι. Εδώ πρέπει όλοι να σηκωθούμε να φύγουμε αφού αυτοί δεν φεύγουν. Είναι δυνατόν να ρίχνουν το βάρος και την ευθύνη στη δόμηση τους εμπρησμούς και τον άνεμο; Όλοι η Αττική έτσι είναι. Όλοι η Ελλάδα είναι έτσι. Δηλαδή όπου υπάρχει άναρχη δόμηση, άνεμος δυνατός και κυκλοφορούν και εμπρηστές ή διάφοροι ανεγκέφαλου, τότε κινδυνεύουμε να πεθάνουμε. Την άλλη φορά μπορεί οι νεκροί να είναι 300, 1000 αναλόγως που θα συμβεί αν συμβεί το κακό. Για αυτό λέω ότι πρέπει να φύγουμε αφού αυτοί που ως αρμόδιοι, ως επικεφαλής υπηρεσιών και υπουργείων με πρωτεργάτη τον ίδιο τον Πρωθυπουργός δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη.
Εγώ πιστεύω πως δεν τους ενδιαφέρει. Δεν τους καίγεται καρφάκι. Αρκεί να μη χάσουν την καρέκλα. Αυτό είναι όλο. Ας καεί και ας πνιγεί το σύμπαν.
- Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη.
Ε και; Τι σημαίνει αυτό δηλαδή; Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και καθάρισε; Έχει καθιαγιαστεί τώρα και όλα εντάξει; Αναλαμβάνεις την πολιτική ευθύνη για ένα κείμενο που έχεις γράψει, για ένα λάθος που έχεις κάνει; Αναλαμβάνεις ακέραια την πολιτική ευθύνη ως πρωθυπουργός σημαίνει δύο πράγματα: Η παραιτήσε ή διώχνεις τους υφιστάμενους που δεν έκαναν αυτά που έπρεπε να κάνουν ή αυτά που τους είχες πει να κάνουν. Όλα τα υπόλοιπα είναι αστεία και ειδικά σε αυτή την περίπτωση είναι τραγικά. Όταν άκουσα τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη κοντοστάθηκα αλλά μετά συνειδητοποίησα ότι δεν πρόκειται να πάει παρακάτω η συζήτηση. Αυτοί οι άνθρωποι είναι κολλημένοι με τις καρέκλες τους. Και είναι όλοι μαζί μια παρέα. κάνουν ότι μπορούν για να παραταθεί ο βίος τους στην κυβέρνηση. Σε βάρος δυστυχώς όλων των υπολοίπων και δεν πρέπει να ξεχνούμε πως των νεκρών στην πυρκαγιά στο Μάτι προηγήθηκαν οι νεκροί των πλημμυρών της Μάνδρας.liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες