Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

TΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗ: Το ψέμα είχε κοντά ποδάρια

Την έξοδο από την κυβέρνηση επιβάλλεται να δείξει ο Αλέξης Τσίπρας σε εκείνους που έστησαν τις επικοινωνιακές φιέστες πάνω στην τραγωδία της Ανατολικής Αττικής. Η «Α» από την πρώτη στιγμή στάθηκε στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης με την on camera παραπλάνηση του κοινού την Δευτέρα το βράδυ αλλά και με την συνέντευξη τύπου που ακολούθησε λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα.


Ενώ στα δημοσιογραφικά γραφεία από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας (νωρίτερα και από τους χρόνους που ομολογούνται τώρα) ήταν γνωστό πως υπήρχαν νεκροί, ο Αλέξης Τσίπρας υπό την κάλυψη της τηλεόρασης ενημερώθηκε πως το φαινόμενο ήταν υπό έλεγχο για να κάνει την βρώμικη δουλειά στην συνέχεια ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας για «25 και πλέον» νεκρούς.
Και όμως…
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής διεκδικεί για ακόμα μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας δηλώνοντας πως σε ραδιοφωνική εκπομπή πως «δεν νομίζω ότι η πληροφορία αυτή ήταν ασφαλής». Η πληροφορία ήταν τα όσα δήλωσε σήμερα Κυριακή ο γενικός γραμματέας Σωματείου Ειδικών Φρουρών. Ωστόσο, δεν απάντησε στην επισήμανση του επικεφαλής της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού ότι ήταν επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να μην δημοσιοποιηθεί η ύπαρξη νεκρών.
Όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική στις 19:40 το απόγευμα της Δευτέρας.
Εκτίμησε ότι εφόσον αυτό έγινε γνωστό μέσω ασυρμάτου, λογικά θα πρέπει να είχε ενημερωθεί και ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μπαλτάκος επικεφαλής της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών, δήλωσε πως η ομάδα του εντόπισε τους νεκρούς πολύ έγκαιρα, και συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε, πριν νυχτώσει, γεγονός για το οποίο ενημέρωσαν τον αρχηγό που αποβιβάστηκε στο ξενοδοχείο Ραμάντα λίγο αφότου έπεσε το σκοτάδι.
«Εντοπίσαμε τους πρώτους νεκρούς πριν βραδιάσει και το αναφέραμε»
Αποκαλυπτικά είναι τα όσα ανέφερε ο κ. Μπαλτάκος σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ για τον χρόνο που η ομάδα του εντόπισε τους πρώτους νεκρούς στο σημείο.
«Εντοπίσαμε τους πρώτους νεκρούς πριν βραδιάσει. Δεν είχε πέσει το σκοτάδι. Μάλιστα πολύ σύντομα, αφότου έπεσε το σκοτάδι, ήρθε στο χώρο και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αποβιβάστηκε στο ξενοδοχείο Ραμάντα και αφενός συντόνιζε και αφετέρου βοηθούσε τους ανθρώπους που ήταν εκεί ψυχολογικά. Οπότε ο πρώτος ο οποίος στον οποίο αναφέραμε αυτό το θέμα ήταν ο αρχηγός λίγο αφότου βράδιασε. Και λίγο αργότερα ήρθε κι ο κύριος υφυπουργός στο λιμάνι και ενημερώθηκε κι εκείνος», ανέφερε. Μάλιστα, ως επικεφαλής της ομάδας συνεχώς ενημέρωνε τους ανωτέρους του για όσα συνέβαιναν στο σημείο.
«Μόνον όταν ήρθαν ειδικοί πιστοποίηθηκε πως ήταν άνθρωποι που είχαν χάσει τη ζωή τους. Εμείς όντως εντοπίσαμε νεκρούς απλά γνωρίζουμε ότι είναι νεκροί σήμερα που μιλάμε. Τη στιγμή που εμείς τους εντοπίσαμε, οι άνθρωποι αυτοί ήταν σε μια κατάσταση η οποία δεν ήταν αναγνωρίσιμη. Δεν ήταν δηλαδή δυνατόν κανείς άνθρωπος, παρά μόνο εξειδικευμένη υπηρεσία, να καταλάβει ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ότι ήταν όντως άνθρωποι αυτό το οποίο βλέπαμε, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ» δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Θέμα 104,6» ο επικεφαλής ΟΥΚ Λιμενικού Δ. Μπαλτάκος.
«Ο κ. υπουργός έχει δίκιο στη δήλωσή του ότι οι πληροφορίες τις οποίες εμείς μεταβιβάζαμε δεν κρίθηκαν ασφαλείς», επισήμανε ο κ. Μπαλτάκος, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το «Πρώτο Θέμα» και πρόσθεσε: «Και δεν κρίθηκαν ασφαλείς και με δική μας παραίνεση, επειδή κανείς από την υπηρεσία  που βρισκόταν στο νερό δεν μπορούσε να πει με ασφάλεια ότι αυτό που βλέπαμε στην παραλία ή λίγο πιο μέσα στη στεριά ήταν όντως άνθρωποι».
Γιατί όμως στην κυβέρνηση σιώπησαν; «Προτεραιότητα είχε η φωτιά και όχι η πρόκληση πανικού με την ανακοίνωση νεκρών» σχολιάζει κυβερνητικός παράγοντας στην «Α». «Δεν μπορούσαμε να ρισκάρουμε να κατευθυνθεί επιπλέον κόσμος σε μια επικίνδυνη περιοχή. Άλλωστε μέριμνα είχε ληφθεί για την διάσωση των ζωντανών και την περίθαλψη των τραυματιών» συμπληρώνει.
Επιπλέον, όπως είναι σε θέση η «Α» να γνωρίζει, η αιτία του κακού είναι πως όλοι οι γνώστες της περιοχής (αστυνομικοί, πυροσβέστες, εθελοντές κτλ) είχαν αποσταλεί στο άλλο μέτωπο στην Κινέττα απογυμνώνοντας έτσι την Αν. Αττική από στελέχη που θα μπορούσαν άμεσα να επέμβουν γνωρίζοντας πως θα κινηθούν. Επιπλέον, με δεδομένο πως η φωτιά ξεκίνησε από την Καλλιτεχνούπολη (σύνηθες φαινόμενο) υποεκτιμήθηκε η επικινδυνότητα και αποδείχθηκε πολύ αργή η αντίδραση των αρχών.
Σχετικά με τις αποκαλύψεις, από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για το γεγονός ότι την ώρα που αποδεδειγμένα πια γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών, το απέκρυψε σε ένα θλιβερό τηλεοπτικό σόου με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, επιδιώκοντας να εξαπατήσει τους πολίτες.
Κυρίως όμως οφείλει να ενημερώσει επιτέλους τους πολίτες για τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων.
Ο πόνος της ελληνικής κοινωνίας είναι μεγάλος. Δεν χρειάζεται επιπλέον σύγχυση και επιπλέον ψέματα».iapopsi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες