Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Πέθανε ο εκδότης και συγγραφέας Στρατής Φιλιππότης...

Πέθανε μετά από σύντομη ασθένεια, τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου στις 06:30, ο συγγραφέας και εκδότης Στρατής Φιλιππότης.

Ο «Άγιος της οδού Σόλωνος» (ρήση του Φρέντυ Γερμανού), γεννήθηκε στις 17 Απριλίου του 1933 στον Πύργο Τήνου. Καταγόταν από τη...
γνωστή οικογένεια Φιλιππότη με παράδοση στη μαρμαρογλυπτική και είναι δισέγγονος του αδερφού του γλύπτη Δημήτριου Φιλιππότη. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1945 και τέσσερα χρόνια αργότερα προσλήφθηκε στο «Βιβλιοπωλείο της Εστίας» του Κολλάρου.

«Δεν σπούδασε, αλλά μορφώθηκε»

Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το '49 από το βιβλιοπωλείο της Εστίας, κοντά στον θείο του Γιάννη Κολλάρο (επίσης Τηνιακό εκδότη), ενώ συγχρόνως φοιτούσε σε νυχτερινό γυμνάσιο. Τον Ιανουάριο του 1978 άνοιξε δικό του βιβλιοπωλείο στην οδό Σόλωνος 69, και τον ίδιο χρόνο άρχισε τις εκδόσεις Φιλιππότη με σήμα τον Ξυλοθραύστη.

Το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων Φιλιππότη είναι το βιβλίο του Ευάγγελου Παπανούτσου: Η Κρίση του Πολιτισμού. Το 1992 εγκαινιάζει νέα εκδοτική προσπάθεια με την επωνυμία «Ερίννη»-ποιήτρια της νήσου Τήνου-, με σήμα αρχαίο νόμισμα της Τήνου.

Η αγάπη του για την Τήνο

Έχει εκδώσει βιβλία αρκετών συγγραφέων και ιστορικών όπως οι Ευάγγελος Παπανούτσος, Γιάννης Καιροφύλας, Μάρω Βαμβουνάκη, Νικηφόρος Βρεττάκος, αλλά και των «Τηνιακών» Δημήτρη Σοφιανού,  Αλέκου Φλωράκη, Κώστα Αλεξόπουλου κ.α. ενώ η θεματολογία των περισσότερων βιβλίων των εκδόσεών του αφορά στην Τήνο - πάνω από 75 εκδόσεις - και την Αθήνα.

Επίσης, έχει συγγράψει αρκετά βιβλία που σχετίζονται κυρίως με τα έργα του Φιλιππότη, και επιμελούνταν την έκδοση του μοναδικού «Αθηναϊκού Ημερολογίου».

Το 2004 τιμήθηκε με έπαινο για την προσπάθειά του να προβάλλει την πολιτιστική και κοινωνική ζωή του Αιγαίου και ιδίως της Τήνου από την Ακαδημία Αθηνών ενώ έχει τιμηθεί πολλάκις από διάφορους άλλους φορείς μεταξύ των οποίων από τον δικηγορικό σύλλογο Αθηνών, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών κ.α. 

Στις 5 Μαΐου 2010 βραβεύθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) για τη συμβολή του στη διάδοση του βιβλίου και του πολιτισμού, αρνήθηκε όμως να παραβρεθεί στην τελετή απονομής, διαφωνώντας με την επιλογή των ομιλητών.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 ήταν υποψήφιος με το ΚΚΕ στην Α΄ Αθηνών, καθώς και στις δημοτικές εκλογές του 2006 με το ψηφοδέλτιο του Σπύρο Χαλβατζή (ΚΚΕ).

Έχει δύο γιους τον Ανδρέα και τον Γιώργο που συνεχίζουν το έργο του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες