Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Στη δημοσιότητα οι διάλογοι της δολοφονίας

Στη δημοσιότητα οι διάλογοι της δολοφονίας
Με μία ωμότητα που αιφνιδιάζει και με μία βαρβαρότητα που χαρακτηρίζει τις πραγματικές δομές του βαθέως κράτους της Σαουδικής Αραβίας οι εκτελεστές του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι περιγράφουν το πως σχεδίαζαν τον τεμαχισμό του πτώματος που είχαν εν τω μεταξύ βασανίσει και
εκτελέσει. Η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κεφαλή του κράτους της Σαουδικής Αραβίας ευθύνεται για το συμβόλαιο θανάτου που υπεγράφη κατά του δημοσιογράφου. Όλες οι ενδείξεις αποχρώσες ή μη και όλα τα στοιχεία δείχνουν τον ισχυρό άνδρα της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Σαλμάν.
Ο πρίγκιπας Σαλμάν
Ο πρίγκιπας Σαλμάν
Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή για να περάσει απαρατήρητη ωστόσο τα συμφέροντα, τοπικά, περιφερειακά και παγκόσμια είναι τόσο ισχυρά που ενδεχομένως να λειτουργήσουν προστατευτικά για εκείνους που έδωσαν την εντολή δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι εντός που προξενείου του σαουδαραβικού Βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη. Λίγα λεπτά πριν ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονηθεί και το πτώμα του διαμελιστεί τον περασμένο Οκτώβριο, δύο από τους δολοφόνους του, περιμένοντας στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, ανησυχούσαν για τη διεκπεραίωση της αποστολής που είχαν αναλάβει.
«Θα μπορέσουμε να βάλουμε τον κορμό σε σακούλα;», διερωτήθηκε ο Μάχερ Αμπντουλαζίζ Μούτρεμπ, ο Σαουδάραβας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, που εργαζόταν ως ανώτερος σύμβουλος του πρίγκιπα διαδόχου του σουνιτικού βασιλείου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με την έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ Ανιές Καλαμάρ.

«Όχι. Είναι πολύ βαρύς», απάντησε στον Μούτρεμπ ο Σαλάχ Τουμπάιγκι, ιατροδικαστής από το υπουργείο Εσωτερικών, η αποστολή του οποίου ήταν να διαμελίσει και να ξεφορτωθεί το πτώμα. Και συνέχισε…«Οι αρθρώσεις θα διαχωριστούν. Δεν είναι πρόβλημα. Το πτώμα είναι βαρύ. Πρώτα θα το κόψω στο πάτωμα. Αν πάρουμε πλαστικές σακούλες και το κόψουμε σε κομμάτια, θα έχουμε τελειώσει. Θα τα τυλίξουμε όλα μαζί».
Ο Μούτρεμπ φέρεται ως ο αρχηγός του 15μελούς σαουδαραβικού αποσπάσματος, το οποίο εστάλη στην Κωνσταντινούπολη για να σκοτώσει τον δημοσιογράφο και βρισκόταν σε απευθείας επαφή με το γραφείο του πρίγκιπα διαδόχου, του MBS, μετά τη δολοφονία. Ο Μούτρεμπ και δέκα ακόμη δικάζονται σήμερα σε δίκη κεκλεισμένων των θυρών στη Σαουδική Αραβία για τον ρόλο τους στην υπόθεση.
Μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει μέρος κάποιων ηχογραφήσεων μέσα από το κτήριο του προξενείου τη δεύτερη ημέρα του Οκτωβρίου, μέρα της δολοφονίας Κασόγκι, αλλά η έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ αποκαλύπτει νέες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.
Στο τέλος του διαλόγου του με τον Τουμπάιγκι, ο Μούτρεμπ ρωτά αν έφτασε «ο αμνός της θυσίας». Το όνομα του Κασόγκι δεν αναφέρεται πουθενά, αλλά δύο λεπτά μετά ο αρθρογράφος της Washington Post μπαίνει στο κτήριο.
Τον συνοδεύουν στο γραφείο του γενικού πρόξενου στον δεύτερο όροφο του κτηρίου, όπου και συναντά τον Μούτρεμπ, τον οποίο ήξερε από την εποχή που συνεργάζονταν, πριν από χρόνια, στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο.
Ο Μούτρεμπ του λέει να στείλει στον γιο του ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό.
«Τι να του πω; Θα σε δω σύντομα; Δεν μπορώ να του πω για απαγωγή», απαντά ο Κασόγκι.
«Συντόμευσέ το», του απαντά ο Μούτρεμπ. «Βγάλε το σακάκι σου».
«Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό μέσα σε μια πρεσβεία;», διερωτάται ο Κασόγκι. «Δεν θα γράψω τίποτε», λέει.
«Πληκτρολογήστε το μήνυμα κύριε Τζαμάλ. Κάντε γρήγορα. Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε επειδή στο τέλος θα σας πάρουμε πίσω στη Σαουδική Αραβία και αν δεν μας βοηθήσετε ξέρετε τι θα γίνει στο τέλος. Επιτρέψτε σε αυτή την υπόθεση να έχει ένα καλό τέλος», αναφέρει ο Μούτρεμπ.
Η έκθεση αναφέρει ότι το υπόλοιπο μέρος του ηχητικού αρχείου περιλαμβάνει ήχους κίνησης, αγκομαχητά και ήχους από πλαστικές σακούλες που τυλίγονται.
Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κατέληξαν ότι οι ήχοι αυτοί ακούγονται μετά από την δολοφονία του δημοσιογράφου, καθώς τα μέλη του σαουδαραβικού αποσπάσματος τεμαχίζουν το πτώμα του, το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί.
Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ
zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες