Τι πήγε λάθος στο Τσερνόμπιλ;...
Ένας Έλληνας καθηγητής δίνει απαντήσεις...
Ξημερώματα της 26ης Απριλίου του 1986. Ο καιρός ήταν καλός, είχε μια ασυνήθιστη ζέστη για ανοιξιάτικη περίοδο και η βραδινή ηρεμία επικρατούσε παντού. Εκείνη τη νύχτα στον πυρηνικό σταθμό «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν» του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης είχε...
προγραμματιστεί μια δοκιμή που είχε ως στόχο να ελέγξει τα συστήματα ασφαλείας. Ο συγκεκριμένος σταθμός θεωρούνταν από τους νεότερους, ισχυρότερους και ασφαλέστερους στον κόσμο.
Μετά τα μεσάνυχτα στο εργοστάσιο βρίσκονταν περίπου 200 εργαζόμενοι ενώ σε απόσταση ενός χιλιομέτρου υπήρχαν άλλοι εργάτες οι οποίοι δούλευαν σε νυχτερινή βάρδια για την κατασκευή των αντιδραστήρων 5 και 6 που επρόκειτο να λειτουργήσουν το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη διεξαγωγή της δοκιμής στη διάρκεια της πρωινής βάρδιας, κάτι που γνώριζαν οι εργαζόμενοι και είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα.
Όμως, ο προγραμματισμός άλλαξε χωρίς κανείς να ενημερωθεί, παρά μόνο όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα 4. Σε λίγα λεπτά το μέλλον όλου του κόσμου θα βρισκόταν στα χέρια των ανδρών εκείνης της αίθουσας ελέγχου.
Το ρολόι έδειχνε 1:23 το πρωί όταν μετά από μια σειρά εσφαλμένων χειρισμών και λαθών, σε συνδυασμό με τις σχεδιαστικές ατέλειες του αντιδραστήρα RBMK-1000, διαδοχικές εκρήξεις τίναξαν στον αέρα το ατσάλινο κάλυμμα του αντιδραστήρα, βάρους χιλίων τόνων. Τότε, ο αντιδραστήρας μετατρέπεται σε έναν τεράστιο πυρσό ο οποίος εκτοξεύει τόνους πυρηνικών καυσίμων στην ατμόσφαιρα. Νέφη σκόνης εισχωρούν στην αίθουσα ελέγχου συνοδευόμενα από μια περίεργη και παράξενη οσμή ενώ τα αέρια έχουν μια μεταλλική γεύση. Από εκείνη τη στιγμή τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού σκορπίστηκαν στον αέρα, και μεταφέρθηκαν στις γύρω περιοχές με ταχύτατους ρυθμούς.
Ήταν το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το οποίο έμελλε να θέσει σε ευθεία αμφισβήτηση τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Όμως, το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μπορεί να ήταν πλέον γεγονός αλλά ο πραγματικός εφιάλτης δεν είχε έρθει ακόμη.
Αυτές τις μέρες τα βλέμματα όλου του κόσμου έχει προσελκύσει η μίνι σειρά πέντε ωριαίων επεισοδίων του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου HBO η οποία έρχεται να αναβιώσει με πάρα πολύ ρεαλιστικό τρόπο όλες τις τραγικές ώρες μετά το πυρηνικό δυστύχημα του 1986 στο Τσερνομπίλ.
«Αυτή η ιστορία απαιτεί σεβασμό», τόνισε πρόσφατα ο δημιουργός αυτής της σειράς, Κρεγκ Μέιζιν, και συμπλήρωσε: «Όλη αυτή η προσοχή στις λεπτομέρειες, δίνεται για τον λόγο ότι διηγούμαστε την ιστορία μιας άλλης κουλτούρας»...
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της lifo.gr εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου