Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Debate με σφοδρά πυρά στη Τουρκία...

Debate με σφοδρά πυρά μεταξύ Γιλντιρίμ και Ιμάμογλου
Σε σκληρή αντιπαράθεση εξελίχθηκε το debate μεταξύ των δύο υποψηφίων δημάρχων της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι αναμετρήθηκαν στην εκλογική διαδικασία του Μαρτίου που...
ακυρώθηκε και θα επαναληφθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Στη χθεσινή τηλεμαχία, την πρώτη με τόσο μεγάλο πολιτικό βάρος έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και πρώην πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, και ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου, που αντάλλαξαν σφοδρά φραστικά πυρά και παρουσίασαν τις τους προτάσεις.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν σταθερά μπροστά με διαφορά τον Ιμάμογλου που κέρδισε αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το δημαρχείο όταν το αποτέλεσμα ακυρώθηκε τον Μάιο.

Ο Γιλντιρίμ έχασε οριακά την αναμέτρηση του Μαρτίου, εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε μια από τις πιο βαριές ήττες για τον Ταγίπ Ερντογάν αφότου το AKP κατέλαβε την εξουσία το 2002, ενώ η επαναληπτική ψηφοφορία θεωρείται σοβαρή δοκιμασία για την κυβέρνησή του.

Όμως τον περασμένο μήνα, με μια απόφαση που ήγειρε νέα ερωτήματα για τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία των θεσμών στην Τουρκία, το ανώτερο εκλογικό συμβούλιο ακύρωσε τη διαδικασία, έπειτα από σωρεία καταγγελιών του AKP για παρατυπίες.

«Έγιναν περίεργα πράγματα όταν καταμετρήθηκαν οι ψήφοι», υποστήριξε ο Γιλντιρίμ χθες, αναφερόμενος στη διαδικασία του Μαρτίου. «Εκλάπησαν ψήφοι», πέταξε, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

«Ποιος έκλεψε ψήφους, για τ' όνομα του Θεού;» αποκρίθηκε ο Ιμάμογλου, υπενθυμίζοντας ότι το εκλογικό συμβούλιο δεν ισχυρίστηκε τίποτα τέτοιο όταν ανακοίνωσε την απόφασή του να ακυρώσει τη διαδικασία.

«Δίνουμε μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας», είπε ο Ιμάμογλου, καθώς οι αντεγκλήσεις των δύο υποψήφιων συνεχίζονταν. «Αυτή είναι μια μάχη για την Κωνσταντινούπολη, για την επιστροφή στην ομαλότητα, για μια καθαρή αυτοδιοίκηση, απαλλαγμένη από την αλαζονεία», συμπλήρωσε.

Το τρίωρο ντιμπέιτ, στο οποίο οι υποψήφιοι πρόβαλαν τα επιχειρήματά τους για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας ως τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών στην Κωνσταντινούπολη και την έλλειψη χώρων πρασίνου, μεταδόθηκε από τα περισσότερα μεγάλα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η πιο πρόσφατη τηλεμαχία αυτού του διαμετρήματος ανάγεται στον Οκτώβριο του 2002, όταν ο Ερντογάν είχε αναμετρηθεί με τον τότε πρόεδρο του CHP Ντενίζ Μπαϊκάλ. Εκείνη η εκπομπή είχε μεταδοθεί μία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές που σήμαναν την έναρξη της κυριαρχίας του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό.

Η εκστρατεία αυτή τη φορά διαφέρει από εκείνη για τις κάλπες του Μαρτίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος εκφωνούσε καθημερινά ομιλίες με σκληρό, εθνικιστικό περιεχόμενο, καθώς τώρα προτίμησε να κρατήσει πιο χαμηλό προφίλ.

Σε ομιλία του χθες διερωτήθηκε γιατί τα ξένα μέσα ενημέρωσης ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την «εκλογή απλά και μόνο ενός δημάρχου», επιμένοντας στο ότι στο δημοτικό συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης κυριαρχεί το AKP.

Η νέα εκστρατεία του AKP έβαλε στο επίκεντρο τον Γιλντιρίμ και φάνηκε να έχει πιο συμφιλιωτικό τόνο, αφού ο σκοπός να προσελκυστούν ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν το κυβερνών κόμμα και το εθνικιστικό MHP, με το οποίο έχει συμμαχήσει...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες