Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Κίνδυνος μπλακ άουτ στο Κτηματολόγιο...

Αντιμέτωποι με νέα ταλαιπωρία φέρονται να βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς το Κτηματολόγιο κινδυνεύει με μπλακ άουτ στη συλλογή δηλώσεων αν οι ανάδοχοι πραγματοποιήσουν την απειλή τους και προχωρήσουν – από τον Σεπτέμβριο – στο κλείσιμο των γραφείων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με...
δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» με βάση τα όσα προβλέπονται, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν περιθώριο έξι μήνες (3+3) προκειμένου να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο. Ωστόσο, επειδή στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης η έως τώρα προσέλευση δεν ήταν η αναμενόμενη, με νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης δίνεται η ευκαιρία στον υπουργό Περιβάλλοντος να δίνει επιπλέον παράταση ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής, η οποία όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξάμηνο.

Οι ανάδοχοι υποστηρίζουν πως εφόσον η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων επιμηκύνεται (όπου δίνεται παράταση με υπουργική απόφαση) θα πρέπει και να πληρώνονται. «Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε δεσμευθεί απέναντί μας πως εφόσον αλλάζει η σύμβαση θα πρέπει να υπάρχει και ανάλογη αύξηση της αμοιβής μας» λέει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου (ΣΕΓΕΚ) Σωτήρης Λιάρος. 

Σύμφωνα με τους αναδόχους, τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να τους αποστέλλονται από το Κτηματολόγιο επιστολές οι οποίες τούς ξεκαθαρίζουν ότι οι παρατάσεις που δίνονται δεν αλλάζουν τις συμβάσεις και ότι πρέπει να τηρηθούν τα προβλεπόμενα.

«Με τον τρόπο αυτόν θα αναγκαστούμε να κλείσουμε μετά τις διακοπές τα γραφεία ενημέρωσης, τα περισσότερα από τα οποία δέχονται και δηλώσεις ιδιοκτησίας από τους δικαιούχους, και να διατηρήσουμε, όπως προβλέπεται στις συμβάσεις, ένα γραφείο κτηματογράφησης ανά νομό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των ιδιοκτητών» επισημαίνει ο Σωτήρης Λιάρος.

Όπως αναφέρει στα «Νέα» ο συντονιστής του έργου της κτηματογράφησης της Αθήνας και εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας Γιώργος Δημητρίου, όταν με υπουργική απόφαση δίνεται παράταση έως και έξι μήνες, ο ανάδοχος δεν μπορεί να κρατήσει ανοιχτό το γραφείο ενημέρωσης αν δεν πληρωθεί, λόγω κόστους. Και αυτό στην πράξη σημαίνει πως καταργείται η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση. «Στα περισσότερα γραφεία ενημέρωσης παίρνουμε δηλώσεις. Εάν περιοριστούμε σε αυτά που προβλέπονται από τις συμβάσεις, ο κόσμος δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Λιάρο, η συμβατική υποχρέωση των αναδόχων για τη λειτουργία των γραφείων κτηματογράφησης είναι να υπάρχει ένα γραφείο ανά πρωτεύουσα νομού με προσωπικό δύο μηχανικούς και δύο νομικούς (από τη στιγμή που τελειώνει η περίοδος συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας), γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.

Πάντως στο δημοσίευμα αναφέρεται πως πηγές από το Κτηματολόγιο υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε καμία επίσημη υπόσχεση για επιπλέον πληρωμή και για να γίνει αυτό θα πρέπει να προηγηθεί – νέα –νομοθετική ρύθμιση για τον καθορισμό νέας τιμής μονάδας. Κατά τις ίδιες πηγές, και να κλείσουν τα γραφεία ενημέρωσης δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι, μια και δεν παίζουν, όπως εξηγούν, σημαντικό ρόλο...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες