Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Η γεωγραφία του Λεβάντε ολοσχερώς τροποποιήθηκε. Χωρίς τράπεζες, χωρίς δρόμους, χωρίς αεροδρόμιο ο Λίβανος. Η εκρηκτική οικονομική κρίση στο Λίβανο σε αριθμούς, οι ανισότητες…..

Στο Λίβανο οι τράπεζες είναι κλειστές εδώ και 10 μέρες. (Θα είναι και τη Δευτέρα).Οι μηχανές διοχέτευσης μετρητών δεν είναι πια εφοδιασμένες. (Σε μια χώρα δολαριοποιημένη έχει εξαφανιστεί
το δολάριο.) Οι διαδηλώσεις αλληλοδιαδέχονται η μια την άλλη στο σύνολο της χώρας.Στο σύνολό τους οι οδικοί άξονες είναι μπλοκαρισμένοι από τα οδοφράγματα.Είναι απίθανο να κυκλοφορήσεις παρά χρησιμοποιώντας μικρούς δρόμους αν τους γνωρίζεις. Δεν υπάρχει πρόσβαση στο αεροδρόμιο. (Που σημειωτέον είναι το μοναδικό.)
Στο Ιράκ οι διαδηλώσεις ξανάρχισαν ειδικότερα στις σιίτικες ζώνες.Η καταπίεση έκανε πάνω από 200 νεκρούς σ΄ένα μήνα.. Όπως ο Λίβανος από το 1943, το Ιράκ από το 2005 έχει ένα σύνταγμα που αποδίδει την εξουσία σύμφωνα με το θρησκευτικό ανήκειν. Αυτό το σύστημα το συνέλαβαν οι αποικιοκράτες για να κάνουν αυτές τις χώρες πάντα εξαρτημένες παρά την επίσημη ανεξαρτησία τους…..
Στη Συρία η προσέγγιση από Λίβανο έγινε αδύνατη λόγω της διακοπής του οδικού άξονα Βηρυτού-Δαμασκού αλλά η χώρα είναι αυτάρκης στο σχέδιο διατροφής.(σσ δεν νομίζω) Η εμπορική κυκλοφορία αποκαταστάθηκε με την Τουρκία και νέα προιόντα εμφανίζονται ήδη στις αγορές του Χαλεπίου. voltairenet 26/10/19
Κομβικός στόχος η αλλαγή της αρχής που προβλέπει δια-ομολογιακή σύνθεση της εξουσίας σε Ιράκ, Λίβανο εν όψει του νέου συντάγματος της Συρίας που καλείται να δημιουργήσει η Συνταγματική Επιτροπή όπου υπερτερεί ο ξένος δάκτυλος. Το Σύνταγμα της Συρίας απαιτεί ο Πρόεδρος να είναι στο ισλάμ .. Κάποιοι ενδεχομένως θέλουν ν΄αδειάσουν τον Άσαντ καταργώντας αυτή τη συνταγματική επιταγή που για να γίνει ανεκτή την επιβάλουν έστω ως αίτημα σε Ιράκ,Λίβανο για τα δικά τους συντάγματα…..Μόνο που ο Άσαντ είναι η μόνη απόλυτη εγγύηση και για χριστιανούς αποδεδειγμένα καλύτερη κι από αυτήν που θα παρείχε ο καλύτερος χριστιανός πρόεδρος.
H οικονομική κρίση ωστόσο υφίσταται στο Λίβανο και είναι εκρηκτική από άποψη κοινωνικών/ταξικών διακρίσεων:
  •  δημόσιο χρέος περί το 150 % του ΑΕΠ (το 3ο παγκσοσμίως μετά Ιαπωνία, Ελλάδα)
  • ανεργία 35 % για ηλικίες κάτω των 35 ετών
  • χρεωκοπημένες δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές προς κατάρρευση.
  • ο Λίβανος μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες.
  • Μεταξύ 2005 και 2014, το 1 % των πιο πλούσιων Λιβανέζων καρπώθηκε περί το ένα τέταρτο των εθνικών εσόδων.
  • Το 55 % του πλούτου της χώρας είναι στα χέρια του 10 % πλουσιότερων ενώ το μισό των φτωχότερων πρέπει να περάσει με το ένα έκτο των εθνικών εσόδων.
  • Το 10 % των πλουσιότερων είδε τα έσοδά του ν΄αυξάνουν από 5 σε 15 %. Ενώ το εισόδημα του 10 % των πιο φτωχών μειώθηκε κατά 4 φορές.
  • Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes μεταξύ 2005 και 2016, ο πλούτος των πλουσιότερων αντιστοιχεί στο 20 % του εθνικού κεφαλαίου.
OLJ26/10/2019
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες