Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Σαν σήμερα πριν 40 χρόνια το ντεμπούτο του Γκάλη στην Ελλάδα...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πριν 40 χρόνια όλα ήταν διαφορετικά στην Ελλάδα. Η ελπίδα απλωνόταν παντού. Από την πολιτική μέχρι τον αθλητισμό. Το ποδόσφαιρο είχε γίνει επαγγελματικό και στο μπάσκετ μόλις είχε φθάσει από την Αμερική ένας μπασκετμπολίστας που θα άλλαζε την ιστορία του αθλήματος: Ο Νίκος Γκάλης.

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 1979 κάνει το...
πολυαναμενόμενο ντεμπούτο με τη φανέλα του Άρη. Ντέρμπι στο Αλεξάνδρειο κόντρα στον ισχυρό, τότε Ηρακλή.



Οι φίλοι του μπάσκετ, που δεν ήταν και πολλοί, είχαν περιέργεια να δουν τι… σόι φρούτο είναι αυτός ο Γκάλλις όπως έγραφαν οι εφημερίδες. Ο Ανέστης Πεταλίδης είχε δώσει «γην και ύδωρ» για να τον φέρει στην Ελλάδα από τη Νέα Υόρκη. 

Το ματς ήταν ντέρμπι κι ο μαυριδερός τύπος με την αφάνα έβαλε 30 πόντους  (79-78 έληξε το ματς υπέρ του Άρη), σημείωσε το τελευταίο και καθοριστικό καλάθι της ομάδας του και σα να μην έφθαναν όλα αυτά  έκανε και μια τάπα στον Σακελλαρίου στο 79-76.



Παρ΄όλα αυτά ο κόσμος δεν ενθουσιάστηκε. Κατ’ αρχήν περίμεναν όλοι να δουν ένα… τέρας αλά ΝΒΑ κι αντ’ αυτού είδαν ένα τύπο γύρω στο 1μ80. Τον περίμεναν να σκοράρει από παντού, αλλά έχασε πολλά καλάθια.

Οι εφημερίδες της Δευτέρας δεν αφιέρωσαν πολύ χώρο στο Θεσσαλονικιώτικο ντέρμπι. Υπήρχε στην Αθήνα το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός (νίκησαν οι «πράσινοι») και στην επικαιρότητα η μεταγραφή του Κύπριου Ανδρέα Καζάκη στον Ολυμπιακό κατά παράβαση των διατάξεων που απαγόρευε στις ομάδες να παίρνουν Κύπριους αθλητές για να μην απογυμνωθούν τα σωματεία της μικρής χώρας που προσπαθούσε να συνέλθει από την Τουρκική εισβολή που είχε γίνει πριν πέντε μόλις χρόνια!



Ατομιστή και άστοχο χαρακτήρισαν τον… Γκάλλις οι περισσότερες εφημερίδες. Δεν είχαν δει ούτε την αλτικότητά του, ούτε το περίφημο σπάσιμο της μέσης.

Κι ο ίδιος όμως δεν πρέπει να έμεινε ικανοποιημένος:

«Ας κάνει ο κόσμος του Άρη λίγη υπομονή και δίνω την υπόσχεση ότι θα παίξω μεγάλο μπάσκετ και μαζί θα πανηγυρίσουμε πολλές νίκες.»

Ο Γκάλης κι όχι Γκάλλις πλέον, τήρησε την υπόσχεσή του. Όπως κι ο Πεταλίδης που είπε στους δημοσιογράφους που τον πλησίασαν μετά το ματς για να εκφράσουν την απορία τους εάν άξιζε το κόπο τόσος θόρυβος:

«Προσέξτε τι θα γράψετε γιατί σύντομα θα γλείφετε εκεί που φτύνετε» του είπε. Ο  χρόνος τον δικαίωσε. Πολύ σύντομα μάλιστα!

Ο Πάρης Καλημερίδης ήταν από τους πρώτους που τον είδαν σε εκείνη την πρώτη παράσταση. Και η εφημερίδα που εργαζόταν, η Θεσσαλονίκη, δημοσίευσε την πρώτη αγωνιστική φωτογραφία του μετέπειτα θρύλου του μπάσκετ...

pasatempo.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες