Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Δήμος Βερύκιος: Ο Ελληνικός Στρατός αγοράζει πενήντα drone τουρκικής κατασκευής;

ieidiseis
Με αφορμή το συγκεκριμένο δημοσίευμα της μειονοτικής εφημερίδας Birlik το ελληνικό υπουργείο Άμυνας καλείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις δηλώσεις των εκπροσώπων της συγκεκριμένης τουρκικής κατασκευάστριας εταιρίας.

Ο Ελληνικός Στρατός αγοράζει πενήντα drone τουρκικής κατασκευής (;) σύμφωνα με δημοσίευμα της μειονοτικής εφημερίδας Birlik που εκδίδεται στην Κομοτηνή.
Προσωπικά το θεωρώ απίθανο ωστόσο το επίμαχο δημοσίευμα στηρίζεται σε δήλωση του Remuva Başbuğ, Προέδρου του ΔΣ της ιδιωτικής αμυντικής βιομηχανίας Assuva, σύμφωνα με την οποία η εταιρία του ετοιμάζεται να πουλήσει drone υψηλής τεχνολογίας σε στρατό μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δηλαδή την Ελλάδα.
Ο Remuva Başbuğ αποκάλυψε ότι πριν λίγο καιρό υπέγραψε συμφωνία με το ελληνικό υπουργείο Αμυνας για προκαταρκτική αποδοχή 50 drone . Είχε προηγηθεί η αποστολή στην Ελλάδα δύο 2 μη επανδρωμένων αεροσκαφών όπου πέρασαν με επιτυχία τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από τον ελληνικό στρατό.
Τα συγκεκριμένα drone εξυπηρετούν κυρίως στους τομείς της έρευνας και διάσωσης αεροσκαφών, την ανίχνευση υπόγειων αποθηκών, την αναζήτηση ζωντανών ή άψυχων ατόμων που καλύπτονται στο δάσος.
Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα της Birlik η κατασκευάστρια εταιρία των drones έχει λάβει άδεια εξαγωγής προς τον ελληνικό Στρατό από την τουρκική κυβέρνηση!
Σύμφωνα με τον Remzi Başbuğ, η παραγωγή και η παράδοση του συστήματος είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία στον αμυντικό τομέα, ενώ δήλωσε:
«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Assuva είναι έργο Τούρκων μηχανικών με δικό τους λογισμικό και διαθέτουν το καλύτερο σύστημα στον κόσμο για αναζήτηση, διάσωση και υπόγεια απεικόνιση. Έχουν ειδικές ικανότητες για την εύρεση εκρηκτικών ναρκών από τον αέρα. Έχουμε συστήματα με αποτελέσματα εκατό τοις εκατό σε μια ευρεία περιοχή πτήσης έως βάθος 50 μέτρων χίλια μέτρα μακριά. Σύντομα θα ολοκληρώσουμε την παραγγελία για 50 αεροσκάφη που θα χρησιμοποιηθούν για υπόγειες σήραγγες, δωμάτια και αποθήκες, και άλλες στρατιωτικές δραστηριότητες με αεροσκάφη με θερμικά χαρακτηριστικά κάμερας στον ελληνικό στρατό».
Τα συγκεκριμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Assuva έχουν εξαχθεί Κίνα και την Σρι Λάνκα και τώρα στον Ελληνικό Στρατό.
Με αφορμή το συγκεκριμένο δημοσίευμα της μειονοτικής εφημερίδας Birlik το ελληνικό υπουργείο Άμυνας καλείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις δηλώσεις των εκπροσώπων της συγκεκριμένης τουρκικής κατασκευάστριας εταιρίας.
Πάντως είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα ανεξαρτήτως της εγκυρότητας του ή μη , έρχεται σε μια ιδιαίτερη στιγμή των Ελληνοτουρκικών σχέσεων εμφανίζοντας τον ελληνικό Στρατό να είναι όμηρος της high tech τουρκικής τεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες