Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020


Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 4/12: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 4/12: Ποια μαγαζιά θα ανοίξουν μετά τα εποχικά - Τι θα γίνει με τα σχολεία

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 4/12: Σήμερα ανακοινώθηκαν 1667 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 113185, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες. 4966 (4.4%) θεωρούνται

σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29765 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

612 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 635 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2804 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1118 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ποια μαγαζιά θα ανοίξουν μετά τα εποχικά

Για τα 110 καταστήματα που είναι αμιγώς εποχικά και θα ανοίξουν από τη Δευτέρα, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός τόνισε πως πρέπει να λειτουργήσουν  με αυστηρούς κανόνες και μέτρα τήρησης, ενώ απηύθυνε έκκληση να γίνει σωστή διαχείριση της εικόνας με ευθύνη να αποφύγουν εικόνες συνωστισμού και παραβιάσεις τα μέτρα. Διαφορετικά όπως είπεν μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6., θα χρειαστεί να ξανά κλείσουν. Όσον αφορά στην εστίαση, ο υπουργός δεν άφησε πολλές ελπίδες, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι δεν θα ανοίξει στις γιορτές. Όπως είπε, σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση εκ νέου και να χρειαστεί lockdown ακόμη και 5 μηνών.

Διότι, όπως είπε τρώμε χωρίς μάσκα και λόγω κρύου θα είναι σε κλειστό χώρο που αυξάνει τον κίνδυνο. Ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσουν και τον χειμώνα να αερίζονται καλά οι χώροι εστίασης και να μπορούν να κάθονται και έξω. Για τον λόγο αυτό, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και την επιδότηση για τα θερμαντικά. Υπογράμμισε ότι το ποσό θα είναι ακατάσχετο.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Να μην ανοίξουν τα σχολεία, τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο, εισηγήθηκε χθες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, όπως αποκάλυψε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3 τονίζοντας ότι οι λόγοι είναι καθαρά επιδημιολογικοί. «Κάθε άνοιγμα σημαίνει ότι ο ιός αρχίζει να ξαναδιασπείρεται, έστω και σε μικρό βαθμό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιβαρύνουμε την επιδημία ούτε στο ελάχιστο. Η κινητικότητα είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες διασποράς του ιού», πρόσθεσε. Παράλληλα, επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν μπορεί να ανοίξει με ασφάλεια καμιά δραστηριότητα» σημειώνοντας ότι θα ήταν εγκληματικό να γίνει κάτι τέτοιο με τις ΜΕΘ γεμάτες.

«Είμαστε στα δύσκολα» υπογράμμισε ο κ. Σύψας, εξηγώντας ότι δεν βλέπουμε αυτή την αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας, έχουμε κάλυψη σε ποσοστό πάνω από 85% των μονάδων των κλινών ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, πράγμα που κάνει απαγορευτική οποιαδήποτε κίνηση για άνοιγμα προς το παρόν.  Αναφορικά με το εμβόλιο ο κ. Σύψας, είπε ότι καθώς και ο ίδιος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, γνωρίζει ότι τα κριτήρια για έγκριση εμβολίου είναι πολύ αυστήρα και ότι ο ίδιος θα περιμένει την έγκριση του. Μάλιστα όπως είπε αν  διαβάσει τις δημοσιεύσεις της εταιρείας και προχωρήσει η έγκριση του εμβολίου από τον EMA, θα κάνει ο ίδιος πρώτος το εμβόλιο σε ζωντανή σύνδεση από το νοσοκομείο γιι να δώσει το παράδειγμα. «Ξέρετε ότι τα κριτήρια μου είναι αυστηρά. Επομένως αν το κάνω εγώ θα πρέπει να το κάνουν όλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες