Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Βούλευμα εκθέτει την ομάδα «Δράση» του Χρυσοχοΐδη...


Oμόφωνο και απαλλακτικό το υπ’ αριθμόν 3368/2020 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών αποφαίνεται ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής σε βάρος τριών συλληφθέντων στα Εξάρχεια τα μεσάνυχτα της 8ης Μαρτίου 2020 και εκθέτει τον τρόπο δράσης της ΕΛ.ΑΣ. του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. 

Σύμφωνα με... τους δικαστές, η υπόθεση δεν μπορεί να σταθεί δημόσια στο ακροατήριο επειδή δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής και έτσι οι κατηγορούμενοι -που χτυπήθηκαν από τους αστυνομικούς με γροθιές, κλοτσιές και κλομπιές και απολογήθηκαν ενώπιον ανακρίτριας για τρία κακουργήματα και ένα πλημμέλημα που αφορούσε τραυματισμό αστυνομικού- δεν παραπέμπονται σε δίκη.

Απαλλακτική ήταν και η πρόταση που υπέβαλε στο Συμβούλιο η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών, Παναγιώτα Ιωαννίδου, στην οποία περιγράφονται τα πραγματικά περιστατικά σύμφωνα με την αστυνομική προανάκριση και την κύρια ανάκριση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός από τους συλληφθέντες, του Α.Φ., που όπως αποδείχθηκε εκείνο το βράδυ βρισκόταν με φίλους του σε μεζεδοπωλείο στην οδό Κωλέττη, όταν αντιλήφθηκαν ότι στη γύρω περιοχή γίνονταν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και αγνώστων και αποφάσισαν να φύγουν. Ο Α.Φ. μπήκε στο μεζεδοπωλείο να πληρώσει τον λογαριασμό και βγαίνοντας βρέθηκε περικυκλωμένος από αστυνομικές δυνάμεις της ομάδας «Δράση».

Οπως αναφέρει στο απολογητικό του υπόμνημα, διά του πληρεξουσίου δικηγόρου του Θεόδωρου Μαντά, «όντας σε κατάσταση πανικού και μην ξέροντας τι ήταν ορθότερο να πράξω, παρέμεινα εντελώς ακίνητος μπροστά στους αστυνομικούς, σηκώνοντας παράλληλα τα χέρια μου ψηλά, θέλοντας να καταδείξω κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι δεν υπήρχε καμία διάθεση από μέρους μου να επιτεθώ σε αυτούς. Παρά το ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτέθηκα φραστικά ή σωματικά στους αστυνομικούς, και έχοντας εξ αρχής καταδείξει ότι δεν αποτελώ απειλή, οι τελευταίοι με ακινητοποίησαν βίαια, καταφέρνοντάς μου κλοτσιές, γροθιές και αλλεπάλληλα χτυπήματα με τα κλομπ, σε όλο μου το σώμα. Κατόπιν, οι ίδιοι με μετέφεραν σε κοντινό σημείο, πλησίον της οδού Εμμανουήλ Μπενάκη».

Η σύλληψη στον σωρό

Μια σύλληψη στον σωρό ενός 22χρονου που δεν προκάλεσε και δεν είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του· απεναντίας, φορούσε μπεζ παντελόνι, άσπρο πουλόβερ και κόκκινο ανοιχτό μπουφάν χωρίς κουκούλα. Οι φίλοι του Α.Φ. τον έβλεπαν από το απέναντι πεζοδρόμιο να ξυλοκοπείται και να σύρεται στην Εμμανουήλ Μπενάκη, προσπάθησαν να τον προσεγγίσουν αλλά οι αστυνομικοί τούς απέτρεψαν με απειλές και λεκτική βία.

Είναι οι ίδιοι αστυνομικοί που στις καταθέσεις τους αργότερα δεν αναγνώρισαν καμία αξιόποινη πράξη σε βάρος του 22χρονου, ο οποίος όμως συνελήφθη και κατηγορήθηκε για τρία κακουργήματα (1. της έκρηξης από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, κατ’ εξακολούθηση, 2. της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, 3. της διατάραξης της κοινής ειρήνης από κοινού) και ένα πλημμέλημα για τραυματισμό αστυνομικού (της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή).

Από την έρευνα της δέκατης τακτικής ανακρίτριας, Ζωής Γκιόκα, και το σύνολο της δικογραφίας, η εισαγγελέας Παναγιώτα Ιωαννίδου με μια τεκμηριωμένη νομικά και πραγματικά πρόταση εισηγήθηκε να μην αποδοθεί το κατηγορητήριο σε βάρος των τριών συλληφθέντων, πρόταση που έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο απάλλαξε και τους τρεις κατηγορουμένους από τα βαρύτατα κακουργήματα, χωρίς να τους παραπέμψει σε δίκη. Το ερώτημα που παραμένει είναι μέχρι πότε θα μένει ατιμώρητη η απρόκλητη αστυνομική βία και θα αντιμετωπίζουν κακουργηματικές διώξεις συλληφθέντες στον σωρό, εξυπηρετώντας το αφήγημα της κυβέρνησης για πάταξη της ανομίας...

Γιώτα Τέσση

efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες