Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Τι είπε και τι δεν είπε ο Γκίκας…

για τα χρήματα στο εξωτερικό…

«Εγώ πιστεύω ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό και δεν θα αποσύρω την κατάθεσή μου όποιος και να είναι πάνω». 

Εάν αναρωτιέται κάποιος, ποιος είχε κάνει αυτή τη δήλωση, δεν....
χρειάζεται να το σκεφτεί και πολύ. Είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις ως υπουργός Οικονομικών στο Mega τον Νοέμβριο του 2014.

Τέσσερις μήνες μετά, τα λεγόμενα του έρχονται να διαψευστούν από τις ίδιες του τις πράξεις. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ περαιτέρω σχετικά με το πρόσφατο δημοσίευμα της Real News σχετικά με τις ύποπτες μεταφορές ύψους 362.417 ευρώ που έκανε τον Μάιο του 2012.

Όλο το «ζουμί» βρίσκεται στα όσα είπε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών για να δικαιολογήσει την πράξη του. Καλύτερα τα όσα δεν είπε, ή τα όσα… μισοεξήγησε.

Σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις (την ημέρα που βγήκε το επίμαχο πρωτοσέλιδο, τη Δευτέρα στον τηλεοπτικό σταθμό Star και χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ), αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα επίμαχα ποσά τα δήλωσε στο πόθεν έσχες του το 2014, επομένως ήταν καλυμμένος. Πέρασαν δύο ολόκληρα χρόνια από τη στιγμή που προχώρησε στις μεταφορές χρημάτων και μόνο τότε κατέθεσε δήλωση, καθώς όπως ισχυρίστηκε, όταν ήταν σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου οι δικηγόροι τον διαβεβαίωσαν πως δεν χρειαζόταν, αφού δεν υπηρετούσε σε δημόσια θέση.

Ο κ. Χαρδούβελης ωστόσο ξέχασε μία μικρή λεπτομέρεια. Δεν ήταν απλώς ένας «σύμβουλος» του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Ήταν προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού.

Ο νόμος σε αυτή την περίπτωση είναι σαφής: Στην παράγραφο «στ», ανάμεσα στους υπόχρεους δήλωσης είναι και οι «γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων και της Βουλής, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, οι γενικοί γραμματείς περιφερειών, καθώς και οι υπάλληλοι ή σύμβουλοι ειδικών θέσεων, και οι μετακλητοί υπάλληλοι, οι οποίοι διορίζονται με πράξη μονομελούς ή συλλογικού κυβερνητικού.

Βάσει λοιπόν του νόμου όφειλε όχι μόνο να υποβάλει δήλωση πόθεν έσχες αλλά και να δηλώσει τα εν λόγω ποσά, ασχέτως εάν τα έβγαλε στο εξωτερικό μετά τη θητεία του. Και για του λόγου το αληθές παραθέτω και το σχετικό ΦΕΚ με τον διορισμό του κ. Χαρδούβελη στην εν λόγω θέση.

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η παραδοχή του πως έβγαλε όντως τα χρήματα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα, όπως είπε, στη Βρετανία. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ωστόσο δεν είναι τόσο ακριβής. Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό δεν κατέληξε σε κάποιο τυχαίο μέρος της Βρετανίας, αλλά στο υποκατάστημα της HSBC στη νήσο Τζέρσεϊ, που απολαμβάνει διοικητική αυτονομία από το Λονδίνο· με άλλα λόγια κανέναν φορολογικό έλεγχο: Πρόκειται ενδεχομένως για έναν από τους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους, ένας προορισμός που στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών του φιλοξενούνται δισεκατομμύρια αφορολόγητα ευρώ.

Το ποιο αστείο κομμάτι όμως των «εξηγήσεων» που έδωσε ο κ. Χαρδούβελης είναι για τον τρόπο που έβγαλε τα χρήματα του στο εξωτερικό. Κατά δήλωσή του, έκανε τις μεταφορές τμηματικά – σε 56 ολόκληρες δόσεις, όλες κάτω από 10.000 ευρώ- μόνος του μέσω διαδικτύου για να σιγουρευτεί όπως είπε ότι τα… ποσά θα έφταναν (σώα και αβλαβή θα συμπλήρωνα) στον προορισμό τους!

Εύλογη απορία: Τι είχε να φοβηθεί ο κ. Χαρδούβελης από τον κολοσσό HSBC; Μία τράπεζα που παρεμπιπτόντως προσφέρει εξειδικευμένες προσωπικές υπηρεσίες, έχοντας μάλιστα μία ολόκληρη ενότητα στην ιστοσελίδα της για μεταφορά χρημάτων από μία χώρα στην άλλη.

Το πως κοτζάμ καθηγητής Τραπεζικής Διοικητικής σε πανεπιστήμιο, αλλά και πρώην μεγαλοστέλεχος τράπεζας είναι δυνατό να αγνόησε το γεγονός ότι σε περίπτωση που εντοπιστεί μεταφορά κεφαλαίων άνω των 10.000 ευρώ η Τράπεζα της Ελλάδος παρεμβαίνει και προχωράει σε έλεγχο της συναλλαγής, δεν χρειάζεται να απαντηθεί γιατί πολύ απλά είναι ρητορικό ερώτημα.

Όσο για τον λόγο που έβγαλε τα χρήματά του έξω; Τον συμπαρέσυρε, είπε, ο φόβος που κατέκλυσε όλους τους έλληνες μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012… Γιατί τόσος φόβος; Ο κ. Χαρδούβελης δεν ήταν βασικός σύμβουλος ενός πρωθυπουργού – μη εκλεγμένου- ο οποίος βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό να… διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ, λαμβάνοντας ίσως τα σκληρότερα μέτρα δημοσιονομικής που ελήφθησαν μέχρι εκείνη τη στιγμή στην ιστορία της Ελλάδας; Ή μήπως δεν εμπιστεύτηκε την απερχόμενη κυβέρνηση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ​ τότε ήταν διαφορετικός σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, και αυτό τον φόβιζε. Είναι και οικογενειάρχης άνθρωπος που πρέπει να φροντίζει για τα παιδιά του. Για αυτό το έκανε άλλωστε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του!

Ο κατά τα άλλα λαλίστατος Γκίκας Χαρδούβελης, από την ημέρα που το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας πήρε σβάρνα τα κανάλια για να δώσει εξηγήσεις, μόνο που τα όσα δεν είπε είναι πολλά περισσότερα από όσα είπε. Ο άνθρωπος που κράτησε στα χέρια του μέχρι πρόσφατα τις τύχες τις ελληνικής οικονομίας και που διαπραγματεύτηκε μέτρα τα οποία θα άλλαζαν τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών ήταν από τους πρώτους που απέσυραν τα χρήματα τους (ή έστω ένα κομμάτι τους) όταν τα πράγματα «στράβωσαν».

Πέραν της ενδεχόμενης νομικής διάστασης, το θέμα είναι εξόχως ηθικό και πολιτικό. Και ο κ. Χαρδούβελης οφείλει να δώσει πειστικές εξηγήσεις και όχι να απαντά με μισόλογα…

Παναγιώτης Βελισσάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες