Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Οι αντιδράσεις έφεραν παραίτηση...

Παραιτήθηκε από την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης της δευτεροβάθμιας απόφασης που έδωσε άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό η πρόεδρος Εφετών Ευγενία Μυλωνοπούλου, μετά...
τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η παρουσία της στην έδρα κατά την εκδίκαση του αιτήματος προσωρινής διαταγής εναντίον της εκτέλεσης της ίδιας απόφασης, καθώς συμμετείχε και στα διοικητικά όργανα που βγάζουν τις δευτεροβάθμιες αποφάσεις για το άσυλο.

Η εξέλιξη αναδεικνύει νομικά και δεοντολογικά προβλήματα της γνωστής τροπολογίας του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα που προβλέπει τη συμμετοχή εν ενεργεία δικαστών σε όργανο της διοίκησης, επιλογή που, όπως έχει επισημανθεί, αδυνατίζει τη θεσμική θωράκιση του κύρους και της ανεξαρτησίας των δικαστών.

Συγκεκριμένα, η κ. Μυλωνοπούλου ήταν πρόεδρος της 7ης Επιτροπής Προσφυγών, η οποία είχε εξετάσει το αίτημα ασύλου άλλου Τούρκου στρατιωτικού, χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει σε απόφαση.

Οταν κλήθηκε η κ. Μυλωνοπούλου να δικάσει το αίτημα της κυβέρνησης να εκδοθεί προσωρινή διαταγή εναντίον της απόφασης της 3ης Επιτροπής Προσφυγών, δεν παραιτήθηκε από την έδρα, αλλά ζήτησε να εξαιρεθεί λόγω κωλύματος από την επιτροπή στην οποία συμμετείχε, αίτημα που δεν έγινε δεκτό.

Η επιλογή της κ. Μυλωνοπούλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση νομικών και δικηγόρων.

Σε ανακοίνωσή τους, έντεκα πρώην πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων διατύπωσαν ερωτήματα για τυχόν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες, ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός εκτίμησε ότι «όλα είχαν προσχεδιαστεί» και εξέφρασε την ελπίδα να «υποστεί τις συνέπειες του νόμου» η δικαστής, καθώς «φέρθηκε παράνομα και αντιδεοντολογικά».

Υστερα από τις αντιδράσεις, η κ. Μυλωνοπούλου υπέβαλε ξανά αίτημα εξαίρεσης από την επιτροπή, επικαλούμενη τις αντιδράσεις.

«Οι επιθέσεις, που εκδηλώθηκαν με ψιθύρους και κραυγές στο σύνολο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, όχι μόνο πλήττουν βάναυσα το ήθος, την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την προσωπική μου αξιοπρέπεια ως δικαστικού λειτουργού, αλλά θέτουν αντικειμενικά εν αμφιβόλω την αμερόληπτη, αντικειμενική και ανεπηρέαστη λειτουργία της Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών», αναφέρει. Το αίτημα έγινε δεκτό.

Η αίτηση ακύρωσης της δευτεροβάθμιας απόφασης για τον Τούρκο στρατιωτικό θα δικαστεί στις 15 Φεβρουαρίου.

Στην έδρα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών θα βρίσκεται η Μαρία Γκότση, ομόβαθμη δικαστής από άλλο τμήμα.

Παρέμβαση υπέρ του Τούρκου στρατιωτικού θα κάνει ο ΔΣΑ. Συνήγοροι υπεράσπισης θα είναι ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος και ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες