Στο εδώλιο 8/1 για κακουργήματα η οικογένεια Ξυνή.Με συνεχείς αναβολές επί 10 χρόνια γλίτωσαν τα ισόβια λόγο αλλαγής του Π.Κ.
Του Άρη Σπίνου
Με βάση τις διατάξεις του νέου Π.Κ. για τα οικονομικά εγκλήματα που τελούνται σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου δεν ισχύουν πλέον οι επιβαρυντικές περιστάσεις του ν. 1.608/50 περί καταχραστών του δημοσίου που προέβλεπαν ακόμα και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε όσους κρίνονταν ένοχοι. Το σίριαλ της δίκης του Σοφοκλή Ξυνή, της συζύγου του και της κόρης τους επανέρχεται στις αίθουσες του Εφετείου Αθηνών στις 8 Ιανουαρίου, με σκοπό να διαλευκανθεί μια υπόθεση που έχει έντονη την οσμή σκανδάλου.
Πρόκειται για τη δίκη των Σοφοκλή Ξυνή, Αθηνάς Ξυνή και Αικατερίνης Ξυνή, των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων, οι οποίοι θα δικαστούν ως υπαίτιοι κατάρτισης πλαστών εγγράφων, με σκοπό το προσωπικό όφελος και ως ύποπτοι διάπραξης πλαστογραφιών εις βάρος του Δημοσίου.
Η υπόθεση πρώτη φορά προσδιορίστηκε το 2017 και έως σήμερα δεν κατέστη δυνατόν να εκδικαστεί, λόγω μιας σειράς αναβολών και εξαιρέσεων δικαστών. Η τελευταία πράξη του σίριαλ Ξυνή είχε προσδιοριστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου 2019, αλλά και αυτή τη φορά από την πλευρά των κατηγορουμένων ζητήθηκε να απομακρυνθεί ο μοναδικός «αντίπαλος» που είχε απομείνει στη δίκη και είναι ο ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, η πιθανή απομάκρυνση του ΕΦΚΑ από την ακροαματική διαδικασία θα έχει ως αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ -τότε ΙΚΑ-, που είχε υποβάλει τη μήνυση, να μην μπορεί να υπερασπιστεί τους ισχυρισμούς του περί κατάρτισης βεβαιώσεων μη οφειλής - ασφαλιστικής ενημερότητας. Το κρίσιμο ερώτημα, λοιπόν, είναι αν στη δίκη στις 8 Ιανουαρίου θα εμφανιστούν οι εκπρόσωποι του ΕΦΚΑ, ως οφείλουν.
Είχε προηγηθεί μια σειρά από αναβολές της εκδίκασης της υπόθεσης, ύστερα από αιτήματα των κατηγορουμένων, οι οποίες το καλοκαίρι κορυφώθηκαν με την εξαίρεση όλης της σύνθεσης του δικαστηρίου και του εισαγγελέα της έδρας. Αρχικά, μάλιστα, αυτή η αίτηση εξαίρεσης φαίνεται ότι απορρίφθηκε, αλλά στη συνέχεια ζητήθηκε εκ νέου και έγινε δεκτή, προεδρεύοντος της σύνθεσης του δικαστηρίου του εφέτη Νικολάου Ποταμιάνου.
Η δικαστική διαμάχη για την οικογένεια Ξυνή άρχισε μετά το πόρισμα της αντιεισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου, το οποίο είναι κόλαφος για την οικογένεια. Σύμφωνα με αυτό, υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την κίνηση ποινικής δίωξης εις βάρος τους. Το αδίκημα στο οποίο υπάρχουν ενδείξεις είναι εκείνο της πλαστογραφίας μετά χρήσεως κατά του Δημοσίου, τελεσθείσας από κοινού και κατ' εξακολούθηση, από το οποίο αδίκημα ο φερόμενος δράστης επιδίωξε προσωπικό όφελος ή ζημιά του Δημοσίου που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
Οπως αναφέρει το πόρισμα, στο πλαίσιο της προανακριτικής εξέτασης που διενεργήθηκε υπήρξαν σοβαρές ενδείξεις για το παραπάνω αδίκημα υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/1950. Γίνεται λόγος για επανειλημμένη τέλεση της επίμαχης αξιόποινης πράξης και αυτή η εκτίμηση ενισχύεται και εκ του γεγονότος ότι στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε σε μία από τις επιχειρήσεις του Ομίλου Ξυνή φέρεται ότι ανευρέθησαν στο γραφείο του προέδρου, Σοφοκλή Ξυνή -μεταξύ άλλων- εντυπώματα (σφραγίδες) με τα λογότυπα «Δ.Ο.Υ. Α' Αθηνών», «Δ.Ο.Υ. Α' (ΑΒΓ) Αθηνών» και «Α' Δ.Ο.Υ. Αθηνών», κάτι που προφανώς δεν δικαιολογείται και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την επιχειρηματική - επαγγελματική δραστηριότητα του προαναφερθέντος προσώπου.
Στο πόρισμα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη φορολογική και ασφαλιστική εικόνα των διερευνώμενων εταιριών Ξυνή, ενώ διευκρινίζεται πως δεν έχει γίνει σαφές ποιες είναι οι πραγματικές οφειλές των επίμαχων επιχειρήσεων κι αν είναι έγκυρες οι ρυθμίσεις αυτών των χρεών.
Η έρευνα αφορά επίσης ένα πολυδαίδαλο δίκτυο εταιριών, ακόμα και εξωχώριων, οι οποίες θεωρούνται ύποπτες για την απόκρυψη παράνομων προσόδων και την περαιτέρω εκμετάλλευσή τους στην αλλοδαπή, παρένθετων προσώπων, τραπεζικών λογαριασμών, επαγγελματικών επαφών σε διάφορες χώρες, ενώ προκύπτουν ενδείξεις ότι διακινήθηκαν και απεκρύβησαν χρηματικά ποσά, ύψους και μορφής προς το παρόν άγνωστα.
Όλη αυτή η φερόμενη δραστηριότητα στην αλλοδαπή ενδεχομένως να δημιουργεί την υποψία για διαφυγή των εμπλεκομένων προσώπων στο εξωτερικό σε οποιονδήποτε χρόνο κι έτσι φέρεται να είναι τα πρόσωπα αυτά ύποπτα φυγής. Για τον λόγο αυτόν στο πόρισμα αναφέρεται πως πρέπει να εκδοθούν διατάξεις απαγόρευσης εξόδου αυτών από τη χώρα, καθόσον συντρέχουν και λόγοι ασφάλειας του δημόσιου συμφέροντος, οι οποίοι συνίστανται στην ανάγκη της συνεχούς παρουσίας των κατηγορουμένων στην Ελλάδα προκειμένου να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των δικαστικών Αρχών.edolio5
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου