Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κακουργηματική δίωξη στον λιμενικό Χριστοφορίδη μετά από μήνυση του Β. Μαρινάκη

Ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιά άσκησε τελικά δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα εις βάρος του λιμενικού Παν. Χριστοφορίδη για απόπειρα κατάχρησης εξουσίας κατ’ εξακολούθηση εις βάρος του Β. Μαρινάκη

Σε δημοσίευμά της η «Α», στις 12/3/2021 και με τίτλο «Π. Χριστοφορίδης Λιμενικός: Κυνηγούσε τον Μαρινάκη (τότε). Τον πήραν στο κυνήγι (τώρα)…», είχε αναφερθεί στην ανάσυρση από το αρχείο της μήνυσης του Βαγγέλη Μαρινάκη κατά του λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη (που πίεζε το 2017 τον ισοβίτη Γιαννουσάκη να «δώσει» τον εφοπλιστή ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση του Noor1), ο οποίος πλέον θεωρείται ύποπτος για κατάχρηση εξουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», η παραπάνω έρευνα περατώθηκε και τελικά ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Ναυτοδικείου Πειραιά ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Παν. Χριστοφορίδη για απόπειρα κατάχρησης εξουσίας κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Β. Μαρινάκη. Η δικογραφία ήδη διαβιβάστηκε σε ανακριτή.


Η «Α», όπως προαναφέραμε, είχε αναφερθεί στο θέμα όταν είχε ήδη ανασυρθεί η μήνυση Μαρινάκη.

Παραθέτουμε αυτούσιο το ρεπορτάζ της 12ης/3/2021:

Π. Χριστοφορίδης Λιμενικός:

Κυνηγούσε τον Μαρινάκη (τότε)

Τον πήραν στο κυνήγι (τώρα)…

Ανασύρθηκε από το αρχείο η μήνυση Μαρινάκη κατά του λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη (που πίεζε το 2017 τον ισοβίτη Γιαννουσάκη να «δώσει» τον Βαγ. Μαρινάκη, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν «10 χρόνια στην κυβέρνηση»), ο οποίος πλέον θεωρείται ύποπτος για κατάχρηση εξουσίας. Επί πλέον, δικάζεται τον Ιούνιο για την υπόθεση στα Εξάρχεια, που το 2019 οι αναρχικοί ξεφτίλισαν ομάδα Λιμενικών

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», πρόσφατα η Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά, με αρκετή καθυστέρηση έκανε δεκτή την αίτηση της πλευράς του εφοπλιστή και προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη και του δημοσιογράφου των «Παραπολιτικών», Γιάννη Κουρτάκη, για την ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων των Μαρινάκη και Κουρτάκη, αλλά και του καταδικασμένου σε ισόβια για την υπόθεση του Noor 1, Ευθύμιου Γιαννουσάκη, κατά του λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη που υπηρετεί στη δίωξη ναρκωτικών του Λιμεναρχείου Πειραιά.

Η πλευρά Μαρινάκη – Κουρτάκη είχε κατηγορήσει τον Χριστοφορίδη ότι, σε συνεργασία με την τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Πειραιά, Ειρήνη Τζίβα, και υπό την καθοδήγηση του πρώην υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, είχε προσπαθήσει να τον εμπλέξει στην υπόθεση της μεταφοράς των ναρκωτικών με το πλοίο Noor 1, εκβιάζοντας και απειλώντας τον κρατούμενο Γιαννουσάκη να καταθέσει γραπτώς στοιχεία που θα ενοχοποιούσαν τον εφοπλιστή και θα τον οδηγούσαν στη φυλακή.

Ο Μαρινάκης ισχυριζόταν στη μήνυσή του ότι ο κρατούμενος δεχόταν αφόρητες πιέσεις για να καταθέσει ψέματα από μία σκοτεινή ομάδα με εκτελεστικό όργανο τον Χριστοφορίδη, «σκηνοθέτη» την εισαγγελέα Τζίβα και «παραγωγό» τον Πάνο Καμμένο.

Η υπόθεση, αφού πέρασε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών του Πειραιά αλλά και την Εισαγγελία Εφετών του Πειραιά, κατέληξε στον Ναυτοδικείο με μόνο ύποπτο τον λιμενικό Χριστοφορίδη (το σκέλος που αφορά τον δημοσιογράφο Μ. Τριανταφυλλόπουλο και τον πρώην υπουργό Καμμένο αρχειοθετήθηκε).

Οι λόγοι για τους οποίους διατάχθηκε η ανάσυρση δεν έχουν γίνει γνωστοί ακόμη, ίσως όμως να σχετίζονται με άλλη δικογραφία κατά του Χριστοφορίδη και σωφρονιστικών υπαλλήλων που σχηματίστηκε σε ανύποπτο χρόνο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και διερευνά τον τρόπο που ο λιμενικός, ως ανακριτικός υπάλληλος, «έβαλε» στη φυλακή όπου κρατείτο ο Γιαννουσάκης ένα κινητό τηλέφωνο που με τις συνομιλίες μέσω αυτού ο ισοβίτης πιεζόταν ώστε να «πεισθεί» να καταθέσει κατά του Μαρινάκη. Η δικογραφία αυτή μετά από αρκετή καθυστέρηση κατέληξε στο Ναυτοδικείο και πάλι για τον Χριστοφορίδη περί τα μέσα του 2019. Κατά περίεργο τρόπο, η δικογραφία επί ένα έτος δεν «κινήθηκε», για να φθάσουμε σήμερα στο να γίνει δεκτή η αίτηση Μαρινάκη και να κριθεί ότι πρέπει να ανασυρθεί και να επανεξεταστεί.

Πολλά είναι τα ερωτήματα ου γεννιούνται, όπως, για παράδειγμα, πώς μετά από τόσο καιρό αποφάσισαν να κινηθούν και πάλι οι εισαγγελικές αρχές, πώς συνδυάζονται οι δύο υποθέσεις και πώς θα κινηθούν από εδώ και πέρα όλοι οι κρίσιμοι «παίκτες» αυτού του σκοτεινού παιχνιδιού. Ο Παναγιώτης Χριστοφορίδης, αν τελικά του ασκηθεί δίωξη, διατρέχει τον κίνδυνο να απολογηθεί για σοβαρά αδικήματα, όπως ενδεχομένως για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, το οποίο σημειωτέον είναι κακούργημα, ενώ είναι πιθανόν να προσδιοριστούν και άλλοι ως ύποπτοι, των οποίων όμως τα ονόματα δεν έχουν διαρρεύσει ακόμη.

Η υπόθεση των καταγγελιών Μαρινάκη και η προμήθεια του κινητού τηλεφώνου δεν είναι η μοναδική εμπλοκή του Χριστοφορίδη σε ερευνώμενες υποθέσεις. Υπενθυμίζουμε ότι ο Χριστοφορίδης εμπλέκεται και στην υπόθεση της αποτυχημένης επέμβασης ομάδας λιμενικών στα Εξάρχεια το 2019, που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο λιμενικών, την απώλεια των όπλων τους και το απίστευτο αλαλούμ μεταξύ αστυνομίας, λιμενικού και δικαστικών αρχών.

Ήδη για την εμπλοκή του αυτή έχει παραπεμφθεί τον προσεχή Ιούνιο σε δίκη, πλην όμως έχει υποβάλει ένσταση ακύρωσης του κλητηρίου θεσπίσματος, η οποία ακόμη δεν έχει εκδικαστεί.

Η «Α» ΕΙΧΕ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΟΒΙΤΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ, ΣΤΙΣ 29/10/2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ:

 

Υπόθεση «Noor1»: Το μοιραίο κινητό και η εμπλοκή Τζίβα, λιμενικού και Ξένης Δημητρίου στη σκευωρία για Μαρινάκη

Η έρευνα από το Ναυτοδικείο για το κινητό του Γιαννουσάκη, η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και η “συμμορία” δικαστικών και άλλων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες