Ο γιος του Καντάφι Σαΐφ Αλ Ισλάμ κατεβαίνει υποψήφιος πρόεδρος της Λιβύης
Ο γιος του Καντάφι, ο οποίος δημιούργησε τους κρυφούς δεσμούς του πατέρα του με το Ισραήλ, ανακοίνωσε υποψηφιότητα για την προεδρία της Λιβύης, μεταδίδει η ισραηλινή Haaretz.
Ο 49χρονος Σαΐφ Αλ Ισλάμ Καντάφι, που κάποτε θεωρούνταν το φιλικό προς τη Δύση πρόσωπο της
Λιβύης, εγγράφηκε την Κυριακή ως υποψήφιος για την προεδρία για τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκλογική επιτροπή της Λιβύης.Ο Σαΐφ Αλ Ισλάμ Καντάφι είναι μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες που διεκδικεί την προεδρία.
Ανταγωνιστές του στις προεδρικές κάλπες ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και ο πρόεδρος της Βουλής Ακίλα Σάλεχ, σύμφωνα με τη Haaretz.
Είναι ο δεύτερος γιος του εκλιπόντος Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και της δεύτερης συζύγου του Σαφία Φαρκάς.
Ήταν μέλος του στενού κύκλου του πατέρα του, εκτελώντας δημόσιες σχέσεις και διπλωματικούς ρόλους για λογαριασμό του.
Απέρριψε δημόσια την προσφορά του πατέρα του για τη δεύτερη υψηλότερη θέση της χώρας και δεν κατείχε καμία επίσημη κυβερνητική θέση.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τρίπολη, κατά τη διάρκεια της τυραννίας του πατέρα του, ήταν το δεύτερο πιο ευρέως αναγνωρισμένο πρόσωπο στη Λιβύη, όντας κατά καιρούς ο «ντε φάκτο» Πρωθυπουργός, και είχε αναφερθεί ως πιθανός διάδοχος, αν και το είχε διαψεύσει.
Στις 27 Ιουνίου 2011 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) για κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατά του λιβυκού λαού, για δολοφονίες και διώξεις αμάχων.
Αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.
Ο Καντάφι συνελήφθη στη νότια Λιβύη από την πολιτοφυλακή της πόλης Ζιντάν στις 19 Νοεμβρίου 2011, μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη.
Καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο στις 28 Ιουλίου 2015 από δικαστήριο της Τρίπολης για εγκλήματα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, σε μια δίκη που επικρίθηκε ευρέως.
Παρέμεινε υπό την κράτηση των de facto ανεξάρτητων αρχών της Ζιντάν.
Στις 10 Ιουνίου 2017, αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή στη Ζιντάν.
Αργότερα τον ίδιο μήνα, δόθηκε πλήρης αμνηστία από τη Βουλή με έδρα το Τομπρούκ.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 ο Καντάφι παρέμενε καταζητούμενος βάσει του εντάλματος σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ο Καντάφι είχε δηλώσει στις 22 Μαρτίου 2018 στην Τύνιδα ότι θα διεκδικούσε την προεδρία στις επόμενες γενικές εκλογές στη Λιβύη στο πλαίσιο του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Λιβύης (PFLL).
Ο Αϊμάν Άμπου Ρας Ayman Abu Ras, εκπρόσωπος του κόμματος, δήλωσε ότι ο Καντάφι ήθελε να επικεντρωθεί σε ένα πρόγραμμα «μεταρρυθμίσεων», δηλαδή σε έργα ανοικοδόμησης.
Σε μια συνέντευξή του τον Ιούλιο του 2021 στους New York Times, την πρώτη του συνέντευξη σε δυτικά μέσα ενημέρωσης εδώ και δέκα χρόνια, ο Καντάφι επιτέθηκε σε Λίβυους πολιτικούς για τη διακυβέρνησή τους από τον Πρώτο Λιβυκό Εμφύλιο Πόλεμο του 2011, περιγράφοντάς τους ότι «βίασαν τη χώρα».
Ο Καντάφι άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν υποψήφιος πρόεδρος.
Σχολιάζοντας την πολυετή απουσία του από τη δημόσια ζωή, είπε: «Πρέπει να επιστρέφεις σιγά-σιγά. Σαν στριπτίζ. Πρέπει να παίξεις λίγο με το μυαλό τους».
Η συνέντευξη του Ιουλίου 2021 στους New York Times περιλάμβανε θέματα σχετικά με την πολιτική σκέψη και τις προηγούμενες ενέργειες του Σαΐφ.
Ο Σαΐφ υπερασπίστηκε την κληρονομιά του πατέρα του.
Μιλώντας για το Πράσινο Βιβλίο του πατέρα του είπε:
«Δεν ήταν τρελό, μιλούσε για πράγματα που όλοι πλέον αναγνωρίζουν».
Είπε ότι πολλές «ιδέες που κερδίζουν δημοτικότητα στη Δύση, όπως συχνά δημοψηφίσματα», απηχούσαν τα λόγια του βιβλίου του πατέρα του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου